Merle Müür, matemaatikaõpetaja, kes ei kasvata lapsi valemi järgi

Möödunud reedel kuulutati Puurmani lossis välja Jõgevamaa aasta ema, kelleks osutus Pala kooli matemaatikaõpetaja Merle Müür. Kui Merle Müüri nimi välja öeldi, arvas asjaosaline ise, et tegemist on eksitusega: tema läks maavalitsuse kutsel Puurmanisse enda teada selleks, et aasta emale tervituslaulu laulda.


Merle Müür armastab nii matemaatikat kui ka muusikat. Ta on päris paljudel Jõgevamaa üritustel kitarri saatel lauldes üles astunud. Puurmanisse emadepäeva üritusele võttis ta kaasa poja Imre ja tütre Eha Merini, et koos nendega laulda. Et ta ise ka üks aasta ema nominente on, seda ta endale õigupoolest ei teadvustanudki. Nii et kui tiitli saaja välja kuulutati, oli üllatus totaalne. Aga kavas olnud laul sai sellele vaatamata ära lauldud ning tervitatud sellega ka teisi kohal viibinud tublisid emasid.

Merle Müür peab matemaatikaõpetaja ametit oma kunagises kodukoolis. Tõsi, pärit on ta hoopis Pärnumaalt Tahkuranna vallast, ent kui Merle oli kaheteistaastane, kolis nende pere Palale. Seal lõpetas ta põhikooli ja läks Tartusse Õpetajate Seminari klassiõpetajaks õppima. Vahepeal elas ta hoopis Viljandimaal, ent viisteist aastat tagasi naasis Pala kanti. Tema kunagisest koolikaaslasest Indrek Nõmmest sai nimelt tema elukaaslane ja Merle kolis tema juurde.

Algul leidis ta tööd Pala lasteaias, seejärel Pala koolis. Praegu on ta seal matemaatikaõpetaja. Algul hakkas ta seda ainet andma viiendas-kuuendas klassis, ent siis arvati, et ta võiks seda ka vanemates klassides anda. See tähendas, et lisaks klassiõpetaja diplomile tuli ka matemaatikaõpetaja diplom nõutada. Selleks tuli aga minna Tartu ülikooli.

“Õpetaja peabki kogu aeg õppima ja oma teadmisi värskendama, ükskõik missugusel viisil,” kinnitas Merle Müür.

Talle meeldib matemaatikat õpetada. See aine võlub teda konkreetsuse ja loogilisusega. Kahjuks on õpilaste hulgas alati ka neid, kellele matemaatika raskusi valmistab.

“Õpetaja saab neid, kellel raske on, üldjuhul aidata, kui suudab jääda rahulikuks: kui laps julgeb ka valesid vastuseid anda, siis on võimalik jälile saada, milles tema probleem seisneb. Ning kindlasti tuleb lapsele lootust anda, et ükskord tal asjad õnnestuvad. Kui ta seesmiselt alla annab, on teda väga raske n-ö rajale tagasi aidata,” rääkis Merle.

Lihtsam märgata

Teda aitab probleemide lahendamisel see, et ta on läbinud parandusõppe alase täiendkoolituse. Ning loomulikult on Pala kooli suguses väikeses koolis lihtsam iga lapse probleeme märgata ja igale lapsele lähedale jõuda, kui suures linnakoolis.

Kui Merle Pala kooli õpetajaks tuli, oli tema kolleegide hulgas päris palju tema kunagisi õpetajaid.

“Algul tundsin küll võib-olla liiga suurt aukartust, aga kohe tuli välja ka asja positiivne külg: vanemad kolleegid hakkasid mind kui oma endist õpilast tugevasti toetama,” ütles Merle Müür. “Meil on üldse väga sõbralik ja toetav kollektiiv.”

Merle enda kolmest lapsest õpib praegu Pala koolis ainult keskmine, poeg Imre: ta lõpetab peatselt viienda klassi. Sügisel tuleb samasse kooli aga ka pere pesamuna, tütar Eha Merin, kes viimaseid kuid lasteaialaps. Vanem poeg Fred käib esimest aastat Jõgevamaa gümnaasiumis ja elab nädala sees tädi juures.

Merle noorem poeg Imre Nõmm on tegelikult andekas ka matemaatikas, ent rohkem teatakse teda tubli laulupoisi ja etlejana. Kuu aega tagasi võitis ta näiteks Alatskivil Liivi muuseumis toimunud üleriigilise vendadele Liividele pühendatud etluskonkursi, täna võistleb aga laste laulukonkursi “Laulukarussell” Jõgevamaa eelvoorus, mida peetakse Tabiveres. Klaveriõpinguid alustas Imre ligemale kolm aastat tagasi Alatskivi kunstide koolis, ent sealt soovitati tal minna Heino Elleri nimelise Tartu muusikakooli noorteosakonda, kus tal hakkab lõppema esimene õppeaasta.

Imre Tartusse ja tagasi sõidutamine võtab küll palju aega, aga Merle on veendunud, et lapsele tuleb anda võimalus oma annet parimal viisil arendada.

“Imre jäi klaveriõpingutes oma stardiga küll pisut hiljaks: ta oli tavakoolis juba kolmandas klassis, kui muusikakooli läks. Aga ta harjutab palju ja temalt oodatakse palju,” ütles Merle Müür.

Teine tiitel veel

Ka väike Eha Merin on juba nelja-aastasest peale muusikaga tegelnud: ta käib Alatskivil õpetaja Made Ritsingu juures laulmas. Kui Imrel tuleb koha eest “Laulukarusselli” televoorus täna alles võidelda, siis Eha Merinil on see juba kätte võidetud: tema osales nimelt oma õpikoha järgi Tartumaa eelvoorus ning tuli 3-7-aastaste vanuserühmas võitjaks.

Merle ise pole muusikakoolis käinud, ent nagu eelpool öeldud, kitarri saatel laulmas on Merlet näinud-kuulnud paljud jõgevamaalased. Tihti on Merle laulukaaslaseks olnud tema sõbranna ja klassiõde Merike Jaanisk.

“Olen Pala kandist pärit luuletajate Anna Haava ja Mari Vallisoo tekstidele ka ise mõned laulud teinud, aga rohkem esitan ikka teiste loodud palu. Mulle meeldivad rahulikud ja sügavamõttelised laulud,” ütles Merle Müür.

Praegu laulab ta Alatskivi naisansamblis, ent lisaks sellele lööb kaasa ka Assikvere külateatris. Külateatri lükkas käima Ülle Meos, kui seitse aastat tagasi Palale kolis.

“Hindan Üllet väga, ta on tohutute kogemustega teatritegija,” ütles Merle. “Me ei üritagi proffe jäljendada, vaid tunneme rõõmu sellest, mida teeme. Mõnele vanemale inimesele on külateatri proov praktiliselt ainus põhjus kodunt välja inimeste sekka tulla.”

Tänu teatritegemisele sai Merle eelmisel nädalal veel teisegi uhke tiitli omanikuks: laupäeval ja pühapäeval Puhjas peetud Jõgeva- ja Tartumaa harrastusteatrite festivalil tunnistati ta Jõgevamaa parimaks naisnäitlejaks. Assikvere külateater astus Puhjas üles pühapäeva hommikul.

“Oleksin hea meelega Puhjas ka teiste truppide etendusi vaadanud, aga et oli emadepäev, kiirustasin Viljandimaale ema juurde,” meenutas Merle.

Ema on Merlele alati olnud suureks eeskujuks kasvõi juba sellega, et on üles kasvatanud kuus last: Merlel on üks vanem vend ja õde, üks noorem vend ja õde ning üks kaksikvend. Materiaalsetest asjadest võis suures peres küll puudu tulla, aga armastust ja hoolitsust jätkus kõigile.

“Tähtis oli see, et hoidsime alati kokku, kuulasime üksteist ja püüdsime ka mõista, toetada ja julgustada. Needsamad põhimõtted kehtivad ka mu enda peres,” ütles Merle. “Mu emal on kaheksateist lapselast. Kui kõigi laste pered ema juurde Viljandimaale kokku tulevad, siis on ikka vägev tunne küll. Nagu laulupeole oleksid sattunud. Ja me laulame ka tõesti palju. Mu ema on väga musikaalne.”

Laulev kokk

Merle muusika- ja teatritegemised on teda kokku viinud ka Kodavere murdega: ta on koos poeg Imrega kaasa teinud murdekeelsetes folkloorikavades. Merle elukaaslase ema Mare Nõmme näol on neil ka kodune murdeekspert võtta, kes vead parandab ja arusaamatuks jäävad sõnad ära tõlgib.

“Mul on nii hea meel, et Imre Kodavere murde nii omaks on võtnud. Temavanused tunnevad ju tavaliselt hoopis rõõmu inglise keele alastest edusammudest,” ütles Merle Müür.

Merle ja tema pere kodu on Palalt kuue kilomeetri kaugusel Assikveres. Seal on tegemist palju ja lastelgi on oma ülesanded, nagu prügi väljaviimine, puude toomine, toa koristamine jne. Mõnikord on tegu küll, et lapsed arvuti tagant ära saada, aga vanemad on neile selgeks teinud, et igaüks peab andma oma panuse, et kõik tehtud saaks.

Merlel on hea meel selle üle, et kõik tema kolm last armastavad köögis eksperimenteerida. Fred oskab näiteks teha häid sinepi ja hapukurgiga viineripirukaid. Ka Imre ja Eha Merin on kokkamishuvilised.

“Eha Merin teatas ükskord, et tema tahab üldse laulvaks kokaks saada,” naeris Merle ja lisas, et tema elukaaslane Indrek, kes juhib Tartus Fix Autoteeninduse töökoda, on väga hea, mõistev ja hooliv isa.

Merle Müür on küll matemaatik, aga sellist valemit, mille järgi lapsi kasvatada, tal tagataskust võtta pole.

“Lähtun rohkem südamehäälest ja püüdlen selle poole, et mu lastest kasvaksid elus hakkama saavad, teisi toetavad ja heasüdamlikud inimesed,” sõnas Merle Müür. “Ma pole kaugeltki ideaalne ema. Vahel tundub mulle, et olen liiga nõudlik, vahel jälle, et liiga leebe. Ning mis aasta ema tiitlisse puutub, siis seda väärib minu meelest iga ema, kes oma lastest tõesti hoolib. Selliseid emasid on väga palju.”

Aivar Kokk, Riigikogu liige:

Merle Müür on hea õpetaja, andekas näitleja ja muusik ning muidugi hea pereema. Ta on mu nii mõnelgi korral välja aidanud, kui mul mõnele üritusele muusikust esinejat vaja on olnud. Olen mõnikord ka ise koos Merlega publiku ees laulnud.

Merlet iseloomustab see, et kui ta midagi lubanud on, siis täidab ta lubaduse kindlasti ja suure pühendumusega. Teda hindavad nii tema Pala kooli kolleegid kui ka Assikvere külateatri trupikaaslased.

Merike Jaanisk, klassiõde, sõbratar ja laulukaaslane:

Merle on hea kaaslane ja tal on tohutult energiat. Ainuüksi tema peale mõeldes läheb endalgi energia liikuma.

Ansamblil Smilers on lugu pealkirjaga “Seilan seitset merd”. Mulle tundub, et Merlegi seilab seitset merd, st teeb palju ja jõuab palju ning orienteerub ühtviisi hästi nii Anna Haava luules kui ka maisemates asjades. Tal on võrdselt nii annet kui ka kohusetunnet. Üksnes andekad jätavad vahel oma ande kasutamata, üksnes kohusetundlikud vaevavad end liialt ära. Merle on aga tugeva vaistuga tasakaalukas inimene ja suurepärane sõber. Soovin talle edu ja jõudu ka edaspidiseks!

Merle Müüri elukäik

* Sündinud 31. juulil 1973 Pärnumaal

* Lõpetanud 1988 Pala 9-klassilise kooli, 1995 klassiõpetaja erialal Tartu Õpetajate Seminari ja 2012 matemaatikaõpetaja erialal Tartu ülikooli

* Töötanud varem Pala lasteaias muusika- ja liikumisõpetajana, praegu on Pala kooli matemaatikaõpetaja

* Perekond: elukaaslane Indrek ning lapsed Fred, Imre ja Eha Merin

* 2012. aastal tunnistati Merle Müür Jõgevamaa aasta õppijaks, 2016. aastal Jõgevamaa aasta emaks

* Jõgeva- ja Tartumaa harrastusteatrite festivalil “Pygen 2016” omistati Merle Müürile Jõgevamaa parima naisnäitleja tiitel

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus