Tammiku kivi infotahvel tutvustab selle sünnilugu

Kümme aastat tagasi istutati Põltsamaa Sõpruse pargi rajaja Ants Paju eestvedamisel pargi veerele tammik nende Eesti Ülemnõukogu liikmete auks, kes 20. augustil 1991 hääletasid Eesti iseseisvuse taastamise poolt.


Selles puudesalus on harilikke tammi, püramiidtammi ja punaselehiseid tammi, aga ka Serbia kuuski ja lehiseid. Kümne aasta vältel on 20. Augusti Klubi liikmed tammikul silma peal hoidnud.

Võtsid vastu üliolulise otsuse

  1. Augusti Klubi juhatuse liige Alar Maarend lausus, et kui just talvekülmad tammele liiga ei tee, siis on see puu suuteline elama sadade aastate vanuseks. 20. Augusti Klubi praegune president Ants Veetõusme lausus tammiku keskset kivi avades, et tegemist on ajaloolise päevaga.

Veetõusme sõnul ei teadnud paljud inimesed siiani, mis puhul see tammik rajati. Nüüd võivad nad seda tammiku keskel asuval suurel kivil olevalt tahvlilt lugeda. Klubi president avaldas lootust, et nii, nagu tammepuud on väga pika elueaga, on seda loodetavasti ka Eesti riik.

Veetõusme sõnul on 20. Augusti Klubi tammik küll üks paljudest tammikutest Eestis, kuid nende inimeste jaoks, kellel seal nimelised puud kasvavad, omab see erilist tähendust. Kui neid endid enam meie keskel ei ole, saavad nende lapsed ja lapselapsed ning kõigi järgnevate põlvkondade esindajad sellelt kivilt lugeda, kui olulise ja Eesti riigi ning rahva jaoks tähtsa otsuse nende esivanemad kord vastu võtsid.

Tammiku koht igati õigustatud

Paljud 20. Augusti Klubi tammikus asuvad puud said laupäeval ka tähismärgid. Klubi liikmed on omavahel kokku leppinud, et iga nimelise puu tähismärgi võib paika panna juba 20. Augusti Klubi liikme eluajal või seejärel, kui ta on meie seast lahkunud. Alar Maarend lubas, et järgnevatel aastatel saavad nimelised puud juurde ka uusi tähismärke.

Esimesena eemaldas president Arnold Rüütel katte tema oma  puu juures olevalt tähismärgilt. Arnold Rüütel lausus, et on olnud Sõpruse pargi rajamise juures algusest peale ja mitmeid kordi ka koos Ants Pajuga.

Kui klubi liikmete hulgas kerkis aastaid tagasi üles küsimus,  kuhu tammik rajada, siis leiti, et sobivaks kohaks võiks olla Mandri-Eesti keskel asuv Põltsamaa Sõpruse park. Arnold Rüütel kinnitas, et koht sai valitud õigesti ning see park on omamoodi sümboliks meie väikesele maale.

Lisaks Arnold Rüütli puu juures olevale tähismärgile, avati 20. Augusti Klubi tammikus laupäeval veel mitmeid teisi tähismärke. Nii nendele klubi liikmetele, kes veel meie hulgas, kui ka nendele, kes lahkunud. Nüüd on 20. Augusti Klubi tammik tänu selle keskel asuvale kivile hästi näha ka Tallinna-Tartu maanteel liikujatele.

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus