Peatage arutu teenustekaotamine!

Riigireformi projektis teatatakse, et uuenduste käigus ei tohi riigi poolt pakutavate teenuste kvaliteet kannatada ning arvestama peab juba tehtud reformidega. Kavandatav maanteameti büroode sulgemine on vastuolus riigireformi ideega. Aga mis paberil ilus, see toimib tegelikus elus paraku vastupidi. Koondamisülesande täitmiseks minnakse julmalt väiksemates maakonnakeskustes pakutavate avalike teenuste kättesaadavuse kallale. Põhjendusi leiab kapaga! Mis tähendab, et teenivad riigile tulu? Keda huvitab, et inimesed jäävad lähedal asuvatest teenustest ilma? See on vesi riigikassa veskile, sest Jõgevamaa inimestel tuleb ette võtta mitmekümne kilomeetri pikkune sõit Tartusse. Bensiini pealt laekub riigikassasse kena kopikas!

Maapiirkondadesse on jäänud eakad inimesed. Nad on tagasihoidlike võimetega autojuhid, kes kõik ei pruugi Tartu linna liikluses hakkama saada. Et mitte tekitada ohtralt liiklusohtlikke olukordi, peab inimene leidma endale veel autojuhi, kes ta Tartusse viib. Aga nooremad on enamasti päeval tööl. Jääb üle kohale sõita bussi või rongiga, osa asju saab nii korda ajada. Aga kui peab autot ametnikule näitama? Ja vanem inimene ei tule Tartus sõitmisega toime…

Ka ei suuda eakamad inimesed kõike vajalikku elektrooniliselt ära vormistada. Paljudel puudub kodus internetiühenduski, arvutit ei tunta ja kord-paar aastas ID-kaardiga tehinguid tehes ei jää midagi meelde. Nad lihtsalt ei oska seda kasutada. Me ei saa sundida vanemaid inimesi kõiki toiminguid arvutis tegema.

Kui tahame Eesti riigi väga kiiresti välja suretada, siis koondame kõik kärmelt suurtesse linnadesse! Miks me räägime riigiasutuste väljaviimisest pealinnast, kui me ei suuda elementaarset teenust pakkuda maakonnakeskustes, kus on teenusetarbijaid piisavalt…?

blog comments powered by Disqus