Narva kolledži noorsootöö eriala lõpetajad saavad noorsootöötaja kutse

Tartu Ülikooli Narva kolledži noorsootöö õppekava lõpetajad saavad nüüdsest kõrgharidusdiplomiga koos ka noorsootöötaja 6. taseme kutse.

Noorsootöötaja kutset annab välja Eesti Noorsootöö Keskus (ENTK), kes toetab aktiivselt noorsootööd õpetavaid kõrgkoole valdkonna õppekavade arendamisel ning nende alusel kutse andja õiguse taotlemisel. Pikaajalise tööga jõuti esimesena tulemuseni Tartu Ülikooli Narva Kolledžiga (TÜNK), mille noorsootöö eriala lõpetajad saavad alates 2016. aasta kevadest akadeemilisele õiendile märke, et nende haridus vastab noorsootöötaja 6. taseme kutsele.

ENTK direktori Edgar Schlümmeri sõnul tähendab koos kõrgharidusega kutse omandamine tööturul olulist lisaväärtust, aidates ühtlasi seda elukutset esile tõsta. Ülikoolile tähendab see tunnustust, et õppekava on sisukas.

“Noorsootöö eriala lõpetanud võivad töötada ka ilma kutsetunnistuseta, sest see on vabatahtlik, kuid praktikas on sellest kujunenud kvaliteedimärk, mida hindavad järjest enam ka tööandjad,” ütles Schlümmer.

ENTK direktor avaldas lootust, et järgmise kahe aasta jooksul saavad kõik ülejäänud noorsootööd õpetavad ülikoolid samuti kutse andmise õiguse, sest Narva kolledžil on praeguste ja tulevaste õppijate silmis selge konkurentsieelis.

Tartu Ülikooli Narva kolledži noorsootöö eriala programmijuhi Maria Žuravljova sõnul seob kutsesüsteem haridussüsteemi tööturuga. See näitab, et rakendusliku kõrgharidusega valmistatakse ette spetsialiste, kes on valmis tööks noorsootöö valdkonnas ja nad on oma valdkonnas asjatundjad. “Üliõpilaste jaoks on kutse valdkonna ja noorsootöö õppekava kvaliteedimärk,” sõnas Žuravljova.

Noorsootöös on kolm kutsetaset. 4. taseme kutse on mõeldud eelkõige noortega vahetult töötavatele inimestele. 6. taseme noorsootöötaja kutse on neile, kes lisaks tööle noortega juhivad erinevaid noorsootööasutusi. Ühtlasi võivad nad töötada laagris kasvataja ning juhatajana. 7. taseme noorsootöötaja kutsega inimene tegeleb eeskätt valdkonna arendamise ja asutuste juhtimisega.

Noorsootöö õppekava võrdlemine noorsootöötaja kutsestandardiga oli väga mahukas töö, kus nii kutsestandard kui õppekava tuli detailideni lahti harutada. Märge kutse kohta akadeemilisel õiendil tõendab eeldusi valdkonnas edukalt tegutseda ja on eluaegne. Kutsetunnistus seevastu saadakse töökogemuse baasil, koos oskuste ja kogemustega.

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus