Emadepäev ei unune

Ema, emake, emme on lihtsad ja siirad sõnad, mis  liigutavad  südameid  nii lastel  kui ka täiskasvanutel.  Kahjuks esineb ka olukordi,  kus lapsed on õnnetuse, haiguse või sageli ka kooselu  sobimatuse tõttu kaotanud varakult  oma ema, mis on jätnud nende hinge kogu eluks parandamatu  haava.  Austan emasid, kes ka kõige suuremate eluraskuste korral pole hüljanud oma lapsi.  Saabuva emadepäeva eel  meenub mulle oma  ema, kes  vaatamata  pärast teist maailmasõda  järgnenud raskele  ajale  ei heitnud meelt ning  kasvatas üksi  üles viis  väikest last ja püüdis anda neile koolihariduse  ja õpetas  tööharjumuse.  Ema suhtus  kaasinimestesse  lugupidamisega ja sai nendega hästi läbi.

Mul on  hea meel nüüd  meenutada , et minu ema sai ka minu abikaasaga väga hästi läbi.  Ta kiitis  oma miniat ja suhtus temasse kui oma tütresse  ka kõrges vanaduses. Nüüd, kui ta on meie hulgast lahkunud, on  tagantjärele hea meenutada neid ilusaid hetki, kui sõitsime sõprade  ja lastega mere äärde puhkama ja ema saatis meid  teele asumisel õueväravani ja lehvitas rõõmsalt meile järele  ning hõikas naljatades, et keerake siis usinasti peed päikese poole. Puhkuselt naastes oli ta meil alati vastas.  Siis me ei saanud aru, missugune  tunne on olla paar nädalat üksi kodus.  Ema ootas meie tagasitulekut murelikult ja meenutas seejuures  möödunud aegu,  kui lapsed olid väiksed, kuid elasid kodus. Muidugi külastasid lapsed ka hiljem tihti ema, kuid  see ei olnud enam see, mis oli olnud aastaid tagasi, kui ta oli noor ja  tundis siis igast lastega oldud hetkest rõõmu vaatamata eluraskustele. Tundub, et vanaduses on  üksi isegi kerget elu raskem taluda.

Ema ootas aastaid oma abikaasat, kes oli sõja tõttu sunnitud  ellujäämiseks  kaugele välismaale põgenema, ja nuttis teda oodates vargsi. Ta oli unes näinud, et kohtub  veel abikaasaga enne siit ilmast lahkumist, kuid kahjuks ei läinud need ilusad lootused siiski täide.  Ema ootas armsat abikaasat, kuid mees ei julgenud Eestisse tulla, sest kartis, et KGB ta kohe vahistab. Kõik Saksa sõjaväes teeninud teadsid, et kodumaale  naastes saadetakse neid  25 + 5 aastaks  külmale Siberimaale. Meedias  räägiti  siis  tihti, et kodumaale tagasipöördunud võivad olla  muretud,  midagi  niisugust nendega enam ei toimu, on möödanik. Väliseestlased aga  teadsid  tõde, et  Nõukogude Liidus  ei võinud  millegi peale kindel olla peale aastaaegade vaheldumise.

 Abikaasat oodates, lapsi  ja lapselapsi kasvatades  möödusid kiiresti aastad. Kui tulime töölt, istus ema akna juures ja ootas pikisilmi meie kojujõudmist. Alati tundsime siis küll piinlikkust, kuid teha polnud meil midagi, sest käisime tööl ja lapsed koolis. Arusaadavalt on  raske, kui oled omanud suurt perekonda ja kurb hakkab vanaduses,  kui üksi jääd. Aga elu on niisuguseks loodud ja teha pole midagi. Austagem ja armastagem oma kallist ema!

JÜRI LAURSON, elektriinsener

blog comments powered by Disqus