Õppereis Tallinna tekitas soovi õppida lennujuhiks

Nii mõnestki praegusest Põltsamaa ühisgümnaasiumi kuuenda klassi õpilasest võib tulevikus saada lennujuht.  Mõte omandada kord põhjalikke teadmisi ja mitmeid positiivseid omadusi nõudev amet tekkis õppuritel pärast ekskursiooni Tallinna lennujuhtimiskeskusse. Õppereisil, mille korraldas neile Tallinnas töötav Põltsamaa linnavolikogu esimees Andres Vään, külastati ka riigikogu, Pika Hermanni torni, Aleksander Nevski katedraali ning tutvuti erinevatest aegadest pärit trammidega.      

Lennujuht peab taluma pinget

Lennujaama lähedal paiknevas lennujuhtimiskeskuses tutvuti asutuse töökeskkonna ja eripäraga.

Robin Põldmale oli eriti huvitav fakt, et lennujuhtimiskeskus on üks paremini turvatud paiku Eestis. “Minule pakkus kõige rohkem põnevust keskuse torn, kust on näha maanduvad ja õhku tõusvad lennukid,” lausus ta.

Elisa Emilia Kuke tähelepanu köitis asjaolu, et  lennujuhtimiskeskuses töötavad ka naised.   

“Kuulsime, et lennujuhtimiskeskuses on töökeeleks inglise keel. Ma ei tea, kas ma just lennujuhiks saada soovin, kuid kui  peaksin selle elukutse valima, siis keele taha asi ei jää. Põltsamaa ühisgümnaasiumis õpetatakse seda võõrkeelt väga heal tasemel,” ütles  Anette Putrolainen.

“Mulle jäi meelde, et lennujuhi kõige vajalikumad omadused on pingetaluvus ja keskendumisvõime,” lisas Karl Miller.

Martin Matsonil tekkis aga soov õppidagi tulevikus lennujuhiks. “Selleks pean lõpetama Tartumaal Ülenurmes asuva Eesti Lennuakadeemia. Mind paelub, et lennujuhtimiskeskuses on iga tööpäev erinev. Ja uhke on täita eriliselt vastutusrikkaid ülesandeid,” ütles noormees.

“On vägagi meeldiv üllatus, et tunnipikkune ekskursioon tekitas juba huvi elukutse vastu. Mõistagi võivad elukutsevaliku eelistused noortel aastatega muutuda. Karjäärinõustamises peetakse aga vajalikuks tutvustada mitmesuguseid elukutseid võimalikult varakult,” ütles Põltsamaa ühisgümnaasiumi õppealajuhataja Riina Valdmets, kes õpilastega Tallinna õppereisil kaasas oli.

Nähtu ja kuuldu põhjal viktoriin

Toompeal võttis Põltsamaa õppureid vastu riigikogu aseesimees Jüri Ratas, kes andis ülevaate parlamendiliikmete igapäevatööst, seadusandliku ja täidesaatva võimu ülesannetest ja erinevustest. Ekskursantidest möödusid mitmed riigikogu liikmed. Asespiiker teavitas kolleege, et külalised on tulnud Põltsamaalt. Mõni poliitik teadis, et Põltsamaa ühisgümnaasium on kool, kus saab omandada teadmisi küberkaitsest.

“Pika Hermanni tornis oli uhke vaadata riigilippu, teades, et esimene sinimustvalge õmmeldi meie kodulinnas Põltsamaal,” ütles Siret Sakk.

Trammidepoos jagas selgitusi Andres Vään, kes vastutab Tallinna Linnatranspordi aktsiaseltsis trammiliikluse eest. Uudistati vanu tramme, kohviktrammiga Pauline tehti aga reis Pärnu maanteelt Kopli poolsaarele.

“Sõidu ajal vestlesime mitmetel teemadel ning kõne all oli ka  Põltsamaal toimuv.  Andres Vään rääkis Põltsamaa linna juhtimisest ning sellest, milline roll on selles temal ja linnapea Jaan Aiaotsal,” rääkis Arvet Žukovitš.

Õppereisile pealinna pani  õla alla ka põltsamaalasest Tallinna abilinnapea ja praegune linnapea kohusetäitja Taavi Aas.

Reisil nähtu-kuuldu põhjal korraldati koolis viktoriin, kus enam punkte kogusid Arvet Žukovitš, Siret Sakk, Kadri Riin Viks, Alvar Žukovitš, Stiina Limberg ja Karl Miller. Auhinnaks oli Ivo Parbuse raamat “Tramm nimega Moonika”. Õppekäigul kogetu üle arutleti ühiskonnaõpetuse tunnis ning selle põhjal kirjutati arvamuslugu.

“Nüüdisaegne õpikäsitus eeldab, et haridust ei omandata mitte ainult koolitundides, vaid võimalikult mitmekülgses keskkonnas. Nii kinnistuvad paremini teadmised, teooriat osatakse seostada praktilise eluga. Kõik see aitab kaasa sellele, et koolilõpetajad on tänases ühiskonnas igati konkurentsivõimelised,” ütles õpetaja Riina Valdmets.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus