Jõgevamaa represseeritud kutsuvad üles Eesti Ema toetama

Tuleva aasta emadepäevaks püstitatakse Võrumaale Rõugesse mälestusmärk Eesti Emale. Teiste hulgas on selle nimel, et pika eellooga protsess õnneliku lõpuni jõuaks, asunud aktiivselt tegutsema Eesti Memento Liitu koondunud organisatsioonid, sealhulgas Jõgeva Maakonna Endiste Poliitvangide ja Represseeritute Ühing.

iii

„Valgest graniidist Eesti Ema kuju on enam-vähem valmis ja suurem osa selle kinnimaksmiseks vajalikust rahastki olemas, ent osa summast on siiski veel puudu,” ütles Jõgeva Maakonna Endiste Poliitvangide ja Represseeritute Ühingu juhatuse esimees Tõnu Käbi. „Et mälestusmärgi idee, mille käis välja võrumaalane Hans Sissas, meilegi südamelähedane on, otsustasime kaasa aidata puudu oleva raha kogumisel.”

Kaht last õlul kandva ema kuju, mille kavandi autoriteks on skulptorid Ilme ja Riho Kuld, valmib Rõuge lähedal kiviraidur Margus Kurvitsa ateljees. Kuju on välja raiutud Udmurtiast toodud valge graniidi plokist, mis algselt kaalus 22 tonni ja oli 3,6 meetrit kõrge. Kuju asetatakse 1,5- meetrise läbimõõduga ja 30 cm paksusele mustale graniitkettale, mille poleeritud servale raiutakse kuldtähtedega sõnad „EESTI EMA” ning Rõuge kihelkonna neiu vöökiri.

„Käisime oma ühingu esindusega septembris Rõuges mälestusmärgile nurgakivi paneku tseremoonial ja võtsime suvel ette käigu ka kiviraidur Margus Kurvitsa ateljeesse,” ütles Tõnu Käbi. „Juba selle põhjal, mis siis näha oli, julgen väita, et Eesti Ema kuju tuleb väga ilus. Ning koht, kuhu see püstitatakse, on suurepärane. Võru linnas Kreutzwaldi pargis, kuhu see algselt pidi paigutatama, oleks see olnud lihtsalt kuju, Rõuges majesteetliku Lõuna-Eesti maastiku taustal saab see olema monument. Nii et tegelikult oli see päris hea, et kujule Võrus kohta ei leitud. Rõuge vald eesotsas vallavanem Tiit Tootsiga oli see-eest mälestusmärgi Rõugesse üles saamisest väga huvitatud.”

Kingitud maatükile

Mälestusmärgi asupaigaks saab Rõuge alevikus Nursi-Luutsniku teeristist Nursi suunas jääv ürgoru nõlv. Kuju ümber kujundatakse ellipsikujuline astmeline plats. Kõnealuse maatüki kinkis selleks otstarbeks Austraalias elanud endine rõugelanna Ella Brauer, kes nüüdseks juba igavikuteele lahkunud.

Et Eesti Ema kuju õigeks ajaks valmis saab, selles pole kahtlust: praegu on jäänud ainult kuju üks külg veel lihvida. Mälestusmärgi valmimiseks on juba kulunud 1 350 000 krooni, et see päris valmis saaks, oleks vaja veel umbes 300 000 krooni.

„3700 inimese ja organisatsiooni annetustest on kogunenud praeguseks 835 000 krooni. Tänu endisele rahandusministrile Ivari Padarile toetas mälestusmärki poole miljoni krooniga ka riik,” ütles Tõnu Käbi.

Annetajate hulgas on tema sõnul üheks heldekäelisemaks olnud Euroopa Parlamendi saadik Siiri Oviir. Tema juhitav Eesti Naisliit on ettevõtmisele õla alla pannud sel viisil, et on asunud mälestusmärgi heaks telefoniannetusi koguma. Kui helistate telefonil 900 5522, lisatakse teie telefoniarvele automaatselt 50 krooni, mis laekuvad Eesti Naisliidu arvele, kes koguneva summa omakorda Memento Võrumaa Ühendusele edastab. Raha saab mälestusmärgi toetuseks kanda ka otse Memento Võrumaa Ühenduse arveldusarvetele SEB pangas (nr 10220035996014) ja Swedbankis (nr 221025673851). Ülekande tegemisel tuleks selgituseks märkida „Monument Eesti Ema”.

Väärib tähistamist

„Meiegi, Jõgevamaa represseeritud ja endised poliitvangid, oleme mälestusmärgi heaks oma annetused teinud ja kutsume ka kõiki teisi sedasama tegema,” ütles Tõnu Käbi. „Möödunud kahekümnes sajand oli ju vintsutuste- ja katsumusterohke aeg, ent eesti emal tuli sellele vaatamata lapsi sünnitada, nende eest hoolt kanda, neid ohtude eest kaitsta ning ka ise ellu jääda. Paljud emad, kes vangilaagrisse saadeti või koos lastega Siberisse küüditati, elasid raskused üle ja tulid koju tagasi, paljud aga jäidki kodunt kaugele võõrasse mulda. Kõik see väärib monumendiga tähistamist: siis oskavad ka järeltulevad põlved eesti ema visadust neis keerulistes aegades vääriliselt hinnata.”

Tuleva aasta emadepäeval kavatsevad Jõgevamaa represseeritud ja endised poliitvangid minna suisa mitme bussiga Rõugesse mälestusmärgi avamisele – juhul muidugi, kui bussisõiduraha saadakse.

iii

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus