Jõgevamaa otsib esindusmeeneid

Jõgeva  Maavalitsus kuulutab välja konkursi paikkonnale iseloomuliku roa ehk Jõgevamaa supi väljaselgitamiseks. Samuti kavatsetakse konkursside kaudu leida maakonda, siinset ajalugu, traditsioone ning tänapäevast olustikku iseloomustav laul.

Maavanem Viktor Svjatõševi sõnul on retseptikonkursi eesmärk saada supp, mis sobib nii rahvaüritustel pakkumiseks kui ka külaliste kostitamiseks. “Retseptide juurde tuleb lisada lühike kirjeldus supiga saadavatest maitseelamustest. Samuti võiks supil olla meeldejääv nimi,” lisas maavalitsuse referent Terje Jürgenson.

“Kokandusala asjatundjatest  žürii valib välja viis paremat retsepti, mille järgi keedavad supid valmis Põltsamaa Ametikooli õpilased ja õpetajad. Seejärel degusteerivad hindajad suppe ja otsustavad, missugune nendest saab peapreemia ja leiab kasutamist maakonna esindussupina.

“Et Jõgevamaa koosneb üsna eriilmelistest piirkondadest, oodatakse konkursile ka retsepte, mille järgi valmistada mõnele piirkonnale iseloomulikku suppi,” ütles Jürgenson.

“Et tavamenüüst erinevad road kiiresti populaarsust võidavad, on juba tõestanud Küüslaugufestivaliga seotud külmalinna küüslaugusupp. Pakkusime seda hiljuti Ukraina Vabariigi suursaadikule, kes  seda kiitis,” ütles maavanem.

Retsepte supikonkursile oodatakse hiljemalt 15. veebruariks 2010 e-posti aadressil terje@jogevamv.ee.       

Jõgeva maavalitsus koos sihtasutusega Jõgevamaa Arendus – ja Ettevõtluskeskus (JAEK) kuulutavad jaanuaris konkursi ka maakonda tutvustavate meenete väljavalimiseks.

“Soovime saada erinevas hinnaklassis meeneid müümiseks ja ka meenet, mis mõeldud spetsiaalselt kinkimiseks. Konkursile võib esitada nii ideekavandeid kui ka näidistooteid,” lausus arendus- ja ettevõtluskeskuse juhataja Katrin Rajamäe.

Maavanem Viktor Svjatõševi sõnul on väga hea, kui meene väljapakkuja on läbi mõelnud ka selle valmistamise.

“Iseäranis oodatud oleks käsitöömeistrite toodang, olgu selleks siis kootud vaip, mõni kõrrest või puidust omalaadne ese,” märkis arendusnõunik Vahur Kukk.

“Usutavasti annab meenete väljamõtlejatele inspiratsiooni Kalevipoja temaatika ja erinevate piirkondade kordumatus,“ lisas maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja kohusetäitja Mart Tooming.

Maavalitsus on otsustanud konkursi abil Jõgevamaale ka oma laulu leida. “Seda peaks olema võimalik esitada nii solistil, ansamblil, kooril kui ka ühislauluna suurel rahvapeol ning laulu sisu peaks tooma välja ajaloolise ja tänapäevase terviku, mis meie maakonda seob,” ütles maavanem, kelle sõnul on konkursile eriti oodatud osalema Jõgevamaal elavad või siit võrsunud heliloojad ja luuletajad.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus