Rahvajooksu võit Rauno Laumetsale ja Kaisa Kukele

Laupäeval toimunud kolmandal Jõgeva rahvajooksul läksid esikohad Jõgevalt pärit jooksjatele. Meeste hulgas edestas Rauno Laumets konkurente ligi kolme minutiga, naistest oli kolmandat aastat järjest parim Kaisa Kukk.

Päikselise kevadilmaga toimunud rahvajooksu 10,2 km pikkusele põhidistantsile läks Virtuse spordihoone juurest 75 jooksjat. Poole kilomeetri järel oli teistest ette rebinud viisik, kuhu kuulusid ka mullusel rahvajooksul võidutsenud Dmitri Aristov ja talle vaid kuue sekundiga kaotanud Rauno Laumets. Distantsi edenedes jättis aga Rauno Laumets teised kaugele selja taha ning lõpetas jooksu rajarekordit tähistava ajaga 32.47. Teisena lõpetanud Dmitri Aristov kaotas võitjale kahe minuti ja 42 sekundiga, kolmandana üle finišijoone tulnud Rauno Reinart 3 minuti ja 26 sekundiga.

“Kuna eelmisel aastal jäin napilt teiseks, tulin täna jooksma võidumõtetega,” lausus Rauno Laumets. “Vaatasin, et konkurendid jäävad maha, ning sain oma tempos finišini joosta. Minu jaoks oli jooks suhteliselt kerge, rada oli ka väga meeldiv.”

Naiste hulgas võidutses üldarvestuses kaheksandana lõpetanud Kaisa Kukk, kellel kulus distantsi läbimiseks 39 minutit ja 38 sekundit. Mullust võiduaega parandas Kukk 12 sekundiga. Naiste arvestuses said teise ja kolmanda koha Jõgeva noored jooksutalendid Kadi-Liis Viiar ja Liisbeth Kesamaa.

Aasta algul põlvevigastusega kimpus olnud Kaisa Kukk märkis, et ei seadnud endale jooksuks kindlat eesmärki. “Vigastuse järel ei ole ma saanud lõigutrenne ja kiireid jookse teha ning eks see selline proovikivi oli, et kuidas välja tuleb,” lausus eelmise aasta sügisel maratonijooksus olümpianormist normide korrigeerimise järel vaid 29 sekundi kaugusele jäänud Kaisa Kukk. “Tõuse oli hetkel veel natuke raske joosta, aga muidu oli kõik hästi. Jooksmist raskendas ka see, et pidin peaaegu kogu distantsi üksinda läbima.”

Sel aastal seab Kaisa Kukk peamisi eesmärke poolmaratonijooksus. “Kui saan aga vormi selliseks, et võib ka maratoni proovida, siis jooksen kindlasti sügisel Tallinna maratoni,” ütles ta. “Juhul, kui põlv lubab, siis proovin võib-olla juba kevade lõpus kuskil pika distantsi läbi joosta.”

Poolmaratonis on Kaisa Kuke isiklikuks rekordiks hetkel 1:21.17, Amsterdami EM-võistluste normatiiviks on seatud 1:16. Maratonis viis Kaisa Kukk eelmisel aastal tippmargi 2:45.29ni. Olümpianorm on küll 2:45, kuid kuna Eestis on selle normatiivi täitnud juba kolm jooksjat (Liina Luik 2:39.42, Lily Luik 2:40.25 ja Leila Luik 2:42.11), tuleb teistel olümpiavõimaluse tekkimiseks see distants juba tunduvalt kiiremini läbida.

Rahvajooksu peakorraldaja Sander Maasingu sõnul läheb ürituse korraldus iga aastaga järjest sujuvamaks. “Seekord rõõmustas ka ilus ilm ja kuiv rada,” lausus ta. “Toimumisaja muutmisest lootsin osalejate arvu kasvu, kuid seda kahjuks ei juhtunud. Eestis on igasuguseid buume ja praegu on just võistluste korraldamise buum – sel nädalavahetusel on Eestis lisaks Jõgeva rahvajooksule veel kaheksa jooksuüritust. See, et kõik tahavad igasuguseid üritusi teha, on iseenesest ju tore, kuid seetõttu ei jätku kõigile jooksjaid.”

Sander Maasing üritab traditsioonilise rahvajooksu korraldamisega siiski jätkata ja mingeid ekstreemsusi lähiajal sisse viia ei kavatse. “Praegu on moes igasugused kiiksuga üritused, aga iga mood muutub ja lõpuks minnakse tagasi juurte juurde. Proovin paar aastat veel kindlasti seda rauda taguda ning ehk ühel hetkel teiste korraldajate ind raugeb ja  jooksukalender muutub jälle natuke hõredamaks. “

MATI ALEV

blog comments powered by Disqus