Peapiiskop kuulutas välja üleriigilise jõulurahu

<span lang=””>

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Andres Põder kuulutas pühapäeva õhtul külmalinnas ja Eestimaa jõuluvana kodus Jõgeval neljandat aastat järjest välja üleriigilise jõulurahu.

EELK peapiiskop Andres Põder ütles pühapäeva õhtul jõulurahu välja kuulutades, et meil igaühel peaks olema sisse lülitaud jõulukompass, mis aitab leida kodu- ja hingerahu.

“Meil võib minna ka majanduslikult hästi, kui aga puudub sisemine kompass ja selgus selles, kes oleme ja kuhu läheme, on rahu raske leida. Jõulurahu on otsekui moraalse kompassi sisselülitamine, mis sünnib mõtlemisest jõululapsele Jeesusele. Tema tuleku valguses saavad korraga tähtsaks meie sisemised vajadused, tahe kogeda ja teha head, leida lepitust ja andestada, olla osaline ühises suures rõõmus,” rääkis Põder.

Tema sõnul tuletavad saabuvad jõulud meelde inimese jumalikku kutsumust ja aegumatut elusihti – leida endas üles laps. “Tähtis ei ole edukas ühiskond, vaid õnnelik ja hooliv ühiskond ning perekond. Siis on meie südames rahu,” ütles peapiiskop.

Pime aeg hakkab ümber saama

Jõgeva linnapea Kalmer Lain soovitas meil olla sallivamad ja üksteist rohkem mõista. Linnapea hinnangul aktiviseerub heategevus küll jõulude eel, kuid võiks kesta aasta läbi ning tulla südamest, mitte olla vaid osa ettevõtete turunduskampaaniast.

Peapiiskop süütas koos Riigikogu esimehe Ene Ergma ja Jõgeva linnapea Kalmer Lainiga Jõgeva jõulukuusel kolmanda advendiküünla.

Riigikogu esimees Ene Ergma tõdes, et põhjamaa inimeste jaoks muutub päev enne jõule aina lühemaks. “Inimesed ootavad hinge kinni pidades, millal jälle hakkab valgus paistma. Jõulud on imeline aeg. Peaksime tõesti mõtlema mitte ainult enda peale, vaid kõikide nende peale, kes on meie kõrval. See on aeg, kus peaksime andma kätt nendele, kes on õnnetumad kui meie. Või ootame nende kätt, kes arvavad, et meie oleme õnnetumad kui nemad.”

Jõulud on Ergma sõnul aeg pere ja iseenda jaoks. “Alati ootame, et tuleks midagi paremat. Ja kindlasti tulebki, sest tuleb valgus, uus aasta, uued ootused. Kõige tähtsam on, et me üksteisest hooliksime rohkem, kui seda oleme varem teinud.”

Järgnes kontsert Jõgeva kultuurikeskuses.

Uus traditsioon

Jõulurahu väljakuulutamine toimus juba neljandat aastat järjest Jõgeval. Tava kuulutada jõulurahu välja Jõgeval kui Eestimaa kõige külmemas kohas sai alguse 2006. aastal. Jõulurahu Jõgeval väljakuulutamise ideega läksid Jõgeva kultuurikeskuse juhataja Airi Rütter ja toonane linnapea Viktor Svjatõšev EELK peapiiskopi jutule. Andres Põder oli ideega päri.

“Selline initsiatiiv on teretulnud ja ma ei näinud mingit põhjust, et seda mitte toetada.

Jõgeva linnajuhtide algatuse puhul on tegu lihtsalt ühe hea sooviga, mis võiks ühelt poolt anda rohkem tähendust ühele kenale väikesele linnale ja teiselt poolt tuletada meelde, et me rahvana tervikuna oleme üksteisega seotud nii, et meie kõikide kutsumus ja ülesanne on ka omavahel lepitust ja rahu otsida,” on Põder varem Vooremaale antud intervjuus öelnud.

Endine Jõgeva linnapea ja praegune maavanem Viktor Svjatõšev sooviks aga traditsiooniliseks kujunenud jõulurahu väljakuulutamise tseremooniale uut “hingamist“ anda ja osalejatele lisaks uusi võimalusi pakkuda.

President Lennart Meri taastas kunagise rootsiaegse tava jõulurahu välja kuulutada, kuid see oli varem kujunenud ikkagi Tallinna linna ettevõtmiseks, kus Tallinna linnapea jõululaupäeval jõulurahu välja kuulutas. Ülemaalist traditsiooni tervikuna Eestis varem ei olnud.

iii

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus