Kõike ei ole vaja reguleerida ja kontrollida

Ettevõtjaid tuleks rohkem usaldada ning bürokraatia ei tohi olla ettevõtluses takistuseks.

Riigi roll on eemaldada turutõrked ning muuta tegutsemine ettevõtjatele lihtsaks ja mugavaks.

Olles viimastel kuudel suhelnud sadade ettevõtjate ja ettevõtluse edendamisest huvitatutega, olen teinud järelduse, ootused riigile võib jagada laias laastus kolmeks. Esiteks on inimestel ootus, et vähemaks jääks bürokraatlikku asjaajamist. Teine suurem teemavaldkond puudutab inimeste oskusi ja haridust ning uute teadmiste omandamist. Kolmandaks paeluvad rahvast mitmesugused maksudega seotus küsimused, nagu näiteks sotsiaal- või käibemaksu alandamine.

Liikvel on palju häid ideid ettevõtluse toetamiseks ja majanduse ergutamiseks, mis vajaksid ja vääriksid nii ekspertide kui ka poliitikute toetust. Ühe aruteluga maailma ei muuda, kuid positiivset hoogu võib sellega anda küll.

Ettevõtjaid häirivatest ning juba lahendamisel olevatest probleemidest toon esile ettevõtte sõiduautode maksustamise ehk nn sõidupäevikute küsimuse, juhatuse liikmete töötuskindlustuse, käibemaksukohusluse piirmäära ning riigile esitatava aruandluse järgmisele tasemele viimise. Majanduskasv tuleb vabadusest ja vastutusest, kuid liigne reguleerimine pärsib lõpuks initsiatiivi ja seega majanduse arenguvõimalusi.

MARIS LAURI, majandusekspert, riigikogu liige

blog comments powered by Disqus