Mida alanud jalgrattahooajal tasuks tähele panna

Kevad on käes ja ilm muutb järjest soojemaks ning meie teedele ja tänavatele hakkavad taas ilmuma jalgrattad. Sellega seoses hakkavad sagenema rattavargused, seepärast peaksid jalgrattaomanikud pöörama suuremat tähelepanu sellele, kuidas oma sõiduvahendit varguse eest kaitsta. Tuleb meeles pidada, et ratast ei tohi jätta ilma järelevalveta, sõltumata sellest, kas tegu on kesklinna poeesisega või kodumaja trepikojaga. Jalgratas tuleb alati turvaliselt lukustada, et vältida sellest ilmajäämist.

Kui jalgratas on talvekorterist välja toodud, tuleks enne liiklema asumist kindlasti veenduda, et see on tehniliselt korras. Korras jalgrattaga, millel on olemas ka nõutud helkurid, väheneb võimalus sattuda õnnetustesse, sest ollakse mootorsõidukijuhtidele paremini nähtav. Seega tuleb oma ratta juures silmas pidada järgmist:

  • Pimedal ajal või halva nähtavuse korral peab sõites ees põlema valge tuli ja taga punane tuli
  • Ees peab olema valge ja taga punane helkur
  • Vähemalt ühe ratta mõlemal küljel peab olema kollane või valge helkur
  • Rattal peavad olema kinnitatud töökorras pidur ja signaalkell.

 

Kui need nõudes on täidetud, võib jalgratta pidada liikluskõlbulikuks tunnistada ning sellega sõitma minna. Et vältida traumasid, tuleb kanda korralikult kinnitatud kiivrit. See on kohustuslik kõigile  alla 16 aastastele ning soovituslik kõigile teistele.

Järgida tuleb loomulikult ka liiklusreegleid. Jalgrattaga võib sõita sõidutee paremas ääres. Mitmekesi teel olles tuleb sõita reas üksteise järel, mitte kõrvuti. Sõiduteel on lubatud sõita ka juhul, kui sõiduteega paralleelselt kulgeb eraldi  jalgrattatee.  Õuealal tohib jalgrattur liigelda nii, et ei ohusta ega takista jalakäijaid. Kõnniteel võib sõita alla 13-aastane laps ja tema kaks saatjat ning last rattatoolis sõidutav jalgrattur. Samuti on lubatud kõnniteel sõita juhul, kui sõiduteel sõitmine on tee seisukorra tõttu oluliselt raskendatud.

Liigeldes tuleb olla ettevaatlik, pöörata tähelepanu ümbritsevale. Oma käitumisega ei tohi ohustada enda ega kaasliiklejate elu. Kasutage turvavarustust ning enne sõidu alustamist kontrollige jalgratta tehnilist seisukorda.

Tuletan veelkord meelde, et jalgratast ei tohi jätta järelevalveta.

Kui neid nõuandeid järgite, võite muretult sõita, tundes ilusatest ilmadest rõõmu.

KARL LUGA, Jõgeva politseijaoskonna politseipraktikant

blog comments powered by Disqus