Kuremaa tõmbab ligi rahvusvahelist korvpalliseltskonda

Kuremaa spordihoone on sel hooajal tervelt kolmel korral võõrustanud rahvusvahelist noorte korvpalliseltskonda. Mõni nädal tagasi toimus seal näiteks Euroopa noorte korvpalliliiga (EYBL) tüdrukute U15 vanuseklassi esimese divisjoni turniiri kolmas etapp.


Etapil osales seitse naiskonda: kolm Lätist ja kaks Taanist ning Venemaalt ja Valgevenest kummasti üks võistkond. Kaheksas naiskond pidi tulema Venemaalt Samaarast, ent rahaliste probleemide tõttu (Vene rubla kurss euro suhtes on praegu selline, et venelased parema meelega euroalal ei reisi) jäid nad paraku koju.

“Sellest on päris kahju, sest samaaralased on tugevad ja oleksid kindlasti superfinaali jõudnud,” ütles Euroopa tüdrukute korvpalliliiga president ja Euroopa noorte korvpalliliiga asepresident Igo Zanders, kes turniirietapi ajal Kuremaal viibis.

Kolme päeva jooksul oli igal võistkonnal vaja mängida viis mängu. Kohalikul publikul polnud seekord kahjuks omadele kaasa elada võimalik, sest ühtegi Eesti võistkonda sel etapil ei osalenud.

“Loogiliselt võttes oleks see etapp pidanud Riias toimuma, aga kuna kaks varasemat etappi juba olid Riias, siis otsisime vahelduseks teise koha. Muidu Riia võistkonnad ütlevad, et mis Euroopa liiga see on, kui me kogu aeg kodus mängime,” sõnas Igo Zanders.

Mõistlik hind

Tema sõnul on kõigil liigas osalevatel võistkondadel kohustus teatud aja jooksul ka mõni etapp korraldada, aga Taani, Rootsi ja mitme teise riigi võistkonnad tavaliselt loobuvad sellest, sest nende juures läheks sellise asja korraldamine üle mõistuse kalliks.

“Selle asemel maksavad nad nn etapist loobumise tasu, mis on liiga reeglites ette nähtud, ning meie “kandime” selle raha kuhugi mujale, kus on mõistlikud hinnad. Näiteks Kuremaale. Siin on väga head tingimused. Isegi bassein ja saunad olemas, elementaarsetest asjadest rääkimata,” ütles Igo Zanders.

Kuremaa etapil osutusid edukamateks võistkondadeks BS Riga/TTP Riga Lätist, BC Aabyhoj Taanist Aarhusist ja SDJSOR nr 7 Prinemanie Valgevenest Grodnost.

BC Aabyhoj treener Peter Madsen ütles, et võitmine on nende naiskonna jaoks oluline küll, ent kõige tähtsam on korvpallist rõõmu tunda.

“Taanis pole tegelikult palju tüdrukuid, kes korvpalliga tegelda tahaksid,” ütles Peter Madsen.

Aarhusi võistkond äratas Kuremaal tähelepanu omapärase mänguks valmistumise viisiga. Selle käigus tekitati nimelt üsna kõva lärmi. Kui lärmi põhjust uurima läksin, selgus, et näiteks tol hetkel tegid taani neiud koridoripõrandal istudes jalgadele venitusharjutusi ning lugesid ise kõva häälega numbreid ühest kümneni: nimelt tuli igas venitusasendis püsida vähemalt kümme sekundit.

Pigem kolleegid

“Sellistel turniiridel ongi huvitav jälgida, kuidas teised võistkonnad mänguks valmistuvad ja kuidas omadele kaasa elavad,” ütles Sankt-Peterburgi Nevski rajooni spordikooli õpetaja ja BS Nevskaja treener Jelena Aleksandrova. “Paljudel on kasutusel mingid kindlad laulud ja hüüdlaused. Ütlesin juba oma tüdrukutele, et miks teie vait olete, mõelge ka midagi välja!”

Ka Grodno võistkonna treener Aleksandra Šimkovjak tõdes, et Euroopa noorteliiga turniiridel on tore kaasa lüüa, sest neil näeb teiste riikide võistkondade taset ja treenerite tööd.

“Oleme teiste treeneritega siin ikka kolleegid, mitte konkurendid, ning jagame üksteisele lahkesti oma kogemusi,” ütles Šimkovjak.

Noortetreeneri töö on tema sõnul üpris keeruline, sest trenniskäijad kipuvad pidevalt vahetuma.

“Laps ise ei püsi spordiharrastuse juures, kui vanem teda tagant ei utsita ja talle toeks ei ole,” ütles Šimkovjak. “Korvpallitrenn spordikoolis on paraku tasuta, ja tasuta saadut tihti ei väärtustata. Tennisetrenn eratreeneri juures maksab näiteks 80 eurot kuus. Kui vanem selle raha välja käib, siis jälgib ta ka hoolega, et laps trennis käiks.”

Selles, et Kuremaa on suurepärane koht, kus noorteliiga etappe korraldada, olid kõik kolm küsitletud treenerit ühel meelel. Spordisaal, toitlustamine ja majutus on kõik ühes kohas ning võõrustajad lahendavad kiiresti kõik probleemid, kui neid peaks tekkima.

Lätlane Igo Zanders tõdes Euroopa noorte korvpalliliiga asepresidendina rõõmuga, et liiga seltskond üha laieneb. Selgi hooajal tuli liigasse juurde viis maad, kusjuures kõik nad on tugevad korvpallimaad.

“U15 vanuseklassi superfinaali korraldame poistele ja tüdrukutele koos. See toimub aprilli lõpus ja mai algul Poolas ning korvpallifestivali nime all. Peale sportimise saab festivalil diskodel lõõgastuda ja eakaaslastega suhelda,” ütles Igo Zanders.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus