Väärikas eas Luule Lehemets juhendab tänaseni Torma näiteringi

Hiljuti Torma rahvamajas pidulikul kontsertaktusel  kaheksakümne viiendat sünnipäeva tähistanud Luule Lehemets juhendab jätkuvalt Torma näiteringi, mis valmistub aprillis toimuvaks esietenduseks.


Torma näitering õpib praegu kahte näidendit  – Mai Talvesti lugu “Perekondlikud küsimused” ja Jüri Tuuliku “Kosjakontoris”. “Alustasime  proovidega novembri alguses. Harjutamiseks saame kokku kord nädalas, sest 9. aprillil on mõlema näidendi esietendus,” ütles juhendaja Luule Lehemets.

“Meie näiteringis on liikmeid parajasti vastavalt sellele, kui palju ühes või teises näidendis tegelasi.  Peagi lavale tulevates näidendites on osad kuuele inimesele.  Torma näiteringi praegune koosseis hakkas tegutsema noorema põlvkonna näitemänguhuviliste initsiatiivil.  Hästi istuvad karakterrollid. Näiteks mängib Mereli Tubin “Kosjakontoris”  üliaktiivset meest otsivat prouat väga andekalt,” rääkis näitejuht.   

“Näitemängu õnnestumiseks on väga olulised ka tehnilised tegijad. Nii hoolitseb kulisside ja dekoratsioonide korrashoiu eest tubli meistrimees Alar Õunapuu,” lisas ta.    

Katkend “Kosjakontorist” kanti ette ka Luule Lehemetsa juubelipeol. “Ma olen sündinud Tudulinna vallas.  Rakvere õpetajate seminari lõpetasin algklasside õpetajana. Esimeseks töökohaks oli Kaagvere lastekodu.  1954. aastal kutsus muusikaõpetaja Magda Aasa mind Torma kooli pioneerijuhiks. Direktori arvates  sobisin ma õpetajaks  ja nii algaski pedagoogitöö, mille lõpetasin paar aastat tagasi.

Torma näiteringis hakkasin mängima üle kuuekümne aasta tagasi tunnustatutud haridus- ja kultuuritegelase Ants Viigi eestvedamisel.  Sageli  oli mul enda lavastatud näidendis peaosa.

Ühes vene kirjaniku näidendis kehastasin naisprofessorit, mille eest pälvisin parima naisosatäitja preemia. Seda näidendit käisime mängimas ka Tallinnas draamateatris,” meenutas Luule Lehemets.

Ta kinnitas, et näitemänguharrastajate keskel olles tunneb ta  end märksa nooremana ja energilisemana.

Torma naisrahvatantsurühma juhendas Luule Lehemets 1999. kuni 2012. aastani. Talle on hästi meelde jäänud esinemised mitmetel kultuurisündmustel,  eriti rahvusvahelistel folkloorifestivalidel Europead.

“Muljeterohke oli üle kümne aasta tagasi Sardiinias peetud festival.  Seal saimegi sellel suursündmusel osalemise esimesed kogemused,” meenutas Lehemets.

Torma naisrühma  juhendamisel andis Luule Lehemets teatepulga üle Julia Trossile. “Julia on kahtlemata võimekas ja kultuuritöötajale omaselt entusiastlik.  Praegu kestavad tantsijatel pingelised proovid, sest valmistutakse II Eesti naiste tantsupeoks,” ütles ta.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus