Peipsiveere noorte ideekonkursi võitsid Pala noormehed 

Peipsiveere noorte ettevõtlikkuse programmi raames  peetud ideekonkursi finaalis saavutasid  esimesed kolm kohta õpilaste ajutrustid  Anna Haava nimelisest Pala Koolist. Esikolmikusse jõudnud ideed käsitlevad loogiliselt mõtlema õppimist, nutihologrammi kasutamist ning isekinnituvate jalatsite tootmist


Paikkonna elujõulisuse säilimise nimel ja kohapealsete noorte ettevõtlusaktiivuse  edendamiseks ellu kutsutud Peipsiveere noorte ettevõtlikkuse arenguprogramm on mõeldud  Mustvee gümnaasiumi, Peipsi gümnaasiumi ning Anna Haava nimelise Pala Kooli õpilastele. Veebruaris toimusid inspiratsioonitunnid, ettevõtlusmäng, ideede genereerimise ja arendamise töötuba. Finaaliks valmistudes harjutati ka ideede esitlemist. Mustvee kultuurikeskuses toimunud lõppvoorus lahti seletatud ja kaitstud ärimõtteid hindasid žüriis   Mustvee linnapea Max Kaur,  Natalja Laumets (Aarde Villa), SA Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse (JAEK)  juhataja Marve Millend, Taavi Pirk (osaühing Puukujurid ), Riina Pajula (hotell Ankur), looduskoolitaja Vahur Sepp, Sander Sildver (Sildver & partnerid OÜ) ja MTÜ Parim valik esindaja Hannes Soosaar.

Arendavad loogilist mõtlemist

Esikoha võitnud Pala kooli õpilased meeskonnast A-Ring Sten-Eric Suve ja Rihard Lille pakkusid välja idee noorte loogilise mõtlemise tugevdamiseks. “Arvasime, et asjade nägemine ja korraldamine läbi loogika võiks märksa tugevam olla. Hakkasime selleks läbi viima  loogikamänge, teemakohaseid viktoriine, loenguid. Oma tegevuseks saame kasutada Pala koolimaja ruume,” rääkisid noormehed.

“Liigne nutiseadmete kasutamine kipub tänapäeval pärssima loogilist mõtlemist. A-Ring püüab vajakajäämist korvata ja seab  eesmärgiks stimuleerida sellist mõttetegevust läbi põneva mängulisuse. Plaanis on ka teemakohased laagrid,” rääkis Peipsiveere noorte ettevõtlikkuse arenguprogrammi projektijuht Tamor Erikson.

“Sten Ericul ja Rihardil aitab loogikat mõista ja eakaaslastele lahti seletada ka  malehuvi,” ütles Pala kooli direktor Malle Weinrauch, kes finaalis esitlusele kaasa elas.

“Võitjaks tunnistatud idee on väga asjalik ja samas vahvalt noortepärane,” kinnitas žüriisse kuulunud Saare vallavanem Hannes Soosaar.

Teise koha sai Pala kooli võistkond Tiim nutid. Sandor Vunk, Agnes Lea ja Fred Markus olid seadnud endale ülesandeks toota nutihologrammi lahendusi. Nad selgitasid, et tegemist on hologrammiga ning kujutis tekib nutitelefoni ekraanilt nende loodud hologrammseadeldise abil. Hologrammi loomisel on silmas peetud ja rakendatud füüsikaseadusi. “Tänu hologrammile, on võimalik säästa silmi ja vaadelda objekte uuel viisil,” rääkisid idee autorid.

Võlutoimega ehk isekinnituvad jalatsid

Kolmanda koha pälvinud Pala kooli kaheksanda klassi õpilane Ove Üllar Viesemann soovib elu mugavamaks muuta isekinnituvate jalanõudega. “Need on  jalanõud, mis lähevad ise kinni, kui jalg sisse panna. Jalatsil on ribad, mis koomale tõmbuvad ja jalanõu jalas hoiavad. Neid kandes võib unustada paelte otsa komistamise või kingade-saabaste jalast kadumise,” ütles ta.

Mõeldes keskkonnahoiule

Pala koolist oli konkursile esitatud teisigi põnevaid  ideid. Võistkond Looduse sõbrad oli välja mõelnud söödava kommipaberi biolagunevas karbis, Peipsiääre trio  tegevusvaldkonnaks on meelelahutus, näiteks mängude korraldamine peoõhtutel. Üks seltskond kavatseb Pala bussijaama hubasemaks ja suitsetamisevabaks muuta ja seal pagaritoodete müügipunkti avada. Värvilise  kummitusjooksu liikmed kavatsevad meelelahutuslike üritustega tervislikke eluviise propageerida ja saadud tulu osaliselt ka heategevusse suunata

Keerulises  majanduslikus olukorras inimeste abistamise on eesmärgiks seadnud ka Mustvee gümnaasiumi esindanud võistkond OLS ehk otsime, leiame, suuname.  Queen’s SPA Peipsi gümnaasiumist algatas idee luua Mustveesse kuninglikus stiilis spaa, kus pakutakse majutusteenust, raviprotseduure  ning võimalus on külastada ka ööklubi.

Paremate ideede autorid sõidavad tutvuma ettevõtlusõppega Helsingi koolides.  Kõiki osalejaid premeeriti Tartu Lõunakeskuse 10eurose kinkekaardiga.

Ideid on asutud juba ellu viima

“Positiivse üllatusena tuli paikkonna omavalitsusjuhtide  kiire otsus toetada omalt poolt noorte ettevõtlikkuse arenguprogrammi. Projektijuht Tamor Erikson  korraldas hästi koostöö õpetajate ja kohalike ettevõtjatega. Projektis osalenud lastele korraldati nii transport kojusõiduks kui ka toitlustus, sest äriideedega tegeldi pärast koolitunde hilise õhtuni.  Äriideede väljatöötamiseks palju aega ei jäetud, tempo oli kiire, kuid tänu sellele ei vajunud üritus n-ö ära. Programmi mõjukusele aitas kaasa tunnustatud ja kogenud noorteinspireerija Harald Lepisk,” rääkis JAEKi juhataja Marve Millend, kes oli projekti idee autor ja kirjutas taotluse Peipsiveere programmi.

Millend märkis, et ootas konkursilt realistlikke äriideid, millega saab kohe edasi tegutseda õpilasfirmana. “Väga julged ideed on alati huvitavamad, aga paraku pole nende realiseerimiseks piisavalt raha ega oskusi. Võitjameeskonna äriidee oli aga nii hea, et poisid alustavad selle elluviimisega juba järgmisel nädalal ja esimesed kliendidki olevat leitud,” rääkis ta.

Peipsiveere noorte ettevõtlikkuse programmi  toetasid   EAS, Mustvee linn, Kasepää vald, Pala vald, sihtasutus Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus. Korraldajad tänavad hea koostöö eest Anna Haava nimelist Pala Kooli, Mustvee gümnaasiumi, Peipsi gümnaasiumi, Muvio OÜd, Harald Lepiskit, Mustvee kultuurikeskust ning Bueno kohvikut, ajalehe Peipsirannik väljaandjat Fjodor Maspanovit.

Marve Millendi sõnul jäi kõlama küsimus, kas vahva programm jätkub ka järgmisel aastal. “Annan optimistliku lubaduse, et teen kõik selleks, et noorte soovid täituksid ja nad saaksid osaleda ka tulevikus ettevõtlikkuse arenguprogrammis,” kinnitas ta.

Õpilaste nutikad ideed

*Hakatakse läbi viima  loogikamänge, teemakohaseid viktoriine, loenguid, tegevuseks saab kasutada Pala koolimaja ruume

*Nutihologrammi lahendus, kus kujutis tekib nutitelefoni ekraanilt hologrammseadeldise abil. Hologrammi loomiseks rakendatakse füüsikaseadusi, tänu hologrammile on võimalik säästa silmi ja vaadelda objekte uuel viisil

*Isekinnituvad jalanõud lähevad ise kinni, kui jalg sisse panna. Jalatsil on ribad, mis koomale tõmbuvad ja jalanõu jalas hoiavad.

*Loodusesõbrad olid välja mõelnud söödava kommipaberi biolagunevas karbis

*Peipsiääre trio  tegevusvaldkonnaks on meelelahutusteenused, näiteks mängude korraldamine peoõhtutel

*Üks seltskond kavatseb Pala bussijaama hubasemaks ja suitsetamisevabaks muuta ja seal pagaritoodete müügipunkti avada

*Värvilise  kummitusjooksu liikmed kavatsevad meelelahutuslike üritustega tervislikke eluviise propageerida ja saadud tulu osaliselt ka heategevusse suunata

*Keerulises  majanduslikus olukorras inimeste abistamise on eesmärgiks seadnud ka Mustvee gümnaasiumi esindanud võistkond OLS ehk otsime, leiame, suuname

*Peipsi gümnaasiumist algatati idee luua Mustveesse kuninglikus stiilis spaa, kus pakutakse majutusteenust, raviprotseduure  ning on võimalus külastada ööklubi.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus