Taaskohtumine Ülle Meisteriga

Jõgeva linnaraamatukogu teise korruse lugemissaalis saab 17. märtsini vaadata Ülle Meisteri akvarellinäitust. Kunstnik on Jõgeva publiku ette toonud oma paari-kolme viimase aasta tööd.


 

Näituse pealkiri — “Taaskohtumine” — on igati põhjendatud, sest Ülle Meisteril on sellessamas raamatukogu lugemissaalis ka varem isikunäitusi olnud. 2009. aasta sügisel ja 2013. aasta lõpus sai vaadata tema akvarelle, 2010. aasta alguses raamatuillustratsioone.

Oma seekordse väljapaneku kohta ütles kunstnik, et see sai kokku pandud ilma erilise kontseptsioonita ning lihtsatest loodusmotiividest. Enamik neist pärineb koduselt Eestimaalt, mõned aga ka Kuramaalt ja Ahvenamaalt.

“Kuramaa rannal nägin kurba pilti: küla oli juba kadunud, ainult paadisilla postid olid püsti ja nende otsas istusid kajakad. Maalisin selle üles. Vana paat, mis mul rannale maalitud, oli aga tegelikult metsa sees ja puud olid sellest läbi kasvanud,” meenutas Ülle Meister.

Põhjamaised pildid

Eestimaistest looduspiltidest meeldisid paljudele näituse avamisel viibinutele kõige rohkem just kevadist jääminekut kujutavad tööd. Ju vist sellepärast, et kevadeigatsus oli kõigil juba suureks kasvanud. Olulisel kohal on näitusel ka kunstniku enda maakodu kujutavad tööd. Suurema osa aastast viibibki kunstnik Läänemaal looduse ja vaikuse keskel.

“Minu ja mu sõbranna suvekodu asub vanas sepatalus ja sealsest “kultuurikihist” tuleb igasugust rauavärki välja. Oleme püüdnud neile asjadele koduõues mingi paiga leida. See on nagu taaskasutus. Kui ma selle rauakolu aga piltidele maalin, siis on see kui topelt-taaskasutus,” ütles Ülle Meister muiates.

Tema akvarelle vaadates hakkas mul peas kummitama sõna “põhjamaisus”.

“Koloriit on mul võib-olla tõesti põhjamaine. Ja põhjamaine on ehk ka parves lendavate lindude motiiv,” arvas Meister.

Lennukoridor

Läänemaalt lendab tema sõnul kevadel ja sügisel üle arvukalt rändlinde: nende “lennukoridor” läheb just üle tema maja nurga. Linnud on Meisteril üsna tinglikult kujutatud, aga samas on neis olemas tõepärane graatsilisus ja lennuhoog.

“Oleksin tahtnud linde tegelikult veel tinglikumalt maalida, aga ei osanud,” ütles Ülle Meister. “Olen elu jooksul väga palju õpikuid illustreerinud ja seal peab piltidel kõik täpne olema. Maalides hakkab see kogemus kammitsema, segama.”

Osa käesoleva näituse piltidest on Jõgeva publikule mõnest Ülle Meisteri varasemast näitusest tuttavad, osa on aga spetsiaalselt selle näituse tarvis maalitud.

“Päris hea on niimoodi järjest maalida. Siis on valge paberi hirmu vähem, kui asja pikema vaheaja järel ette võttes,” sõnas Ülle Meister.

Jõgeva linnaraamatukogu lugemissaal meeldib talle näitusepaigana väga.

“Minu jaoks on tähtis, et näitus oleks paigas, kus inimesed käivad. Ja siin käib rahvast päris palju,” ütles Ülle Meister.

Tema näitus jõudis Jõgevale siinse akvarelligalerii Kala vahendusel ning selle eksponeerimist toetas Eesti Kultuurkapital.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus