Jõgeva kunstikooli tüdrukute esiknäitus viib värvilisele helirännakule

Jõgeva kunstikooli neljanda kursuse õpilased Helena Ojasaar ja Ly Möller avasid 25. veebruaril oma esiknäituse „Värvide He-Ly“.


Tüdrukute sõnul otsustasid nad koos näituse avada, sest nii on lihtsam ja sõbraga julgem. Pealegi on Ly kinnitusel kahe kunstniku näitust palju põnevam vaadata. Näituse ülespanekul mängis galerii asukoht kunstiteoste valikul tähtsat rolli, see pani paika tööde formaadi. Nii on ka Ly ja Helena näitusel esindatud rohkem väiksemas mõõtmes taiesed, üldpilti rikastavad aga mõned märkimisväärselt suuremõõtmelised joonistused.

14aastasele Lyle ja 12aastasele Helenale on see esimene päris  oma näitus, ent oma töid on tüdrukud kunstikooli väljapanekutel näidanud varemgi. Näiteks olid septembris näitusel nende tööd Taevaskojas veedetud suvepraktikast. Ly ütles, et Helenaga nad just taolises suvekoolis kolme aasta eest tuttavaks saidki. Ly on kunstikoolis õppinud kaheksa ja Helena kuus aastat, joonistamine mahub ka tüdrukute igapäevaellu. „Midagi saab ikka vihikutesse kritseldatud,“ kinnitas Ly muiates.

Vastandite loodud tasakaal

Juhendaja ja õpetaja Elita Järvela kirjeldas oma õpilasi tõeliste kunstnikuhingedena. Pealtnäha vastandid, kes koos moodustavad loomingulise harmoonia. „Helena on põhjalik, töösse süüviv, loominguline, siiras ja tundlik. Ta on ühtaegu  enesekriitiline, tugev ning habras. Ly on vastukaaluks vabameelne, julge, enesekindel, samas emotsionaalne, impulsiivne ja huumorisoonega. Ta teeb tööd justkui ühe hingetõmbega,“ kirjeldas õpetaja  tüdrukute loomust, mis ka töödes kajastub. Võiks ju arvata, et kahel nii erineva iseloomu ja käekirjaga noorel kunstnikul on keeruline seada oma mitme aasta tööd tervikuks. Kuid üllatavalt kombel on Helena ja Ly taiesed leidnud omavahelise kooskõla. „Nende loomingus on ühine huumorisoon ja rõõmsameelsus,“ märkis õpetaja.

Muusika kunstis

Ly räägib, et tema enda lemmiktöö näituselt on joonistus tüdrukust, mille pealkirjaks „Girl like you“. Helena töödest jääb Lyle kohe silma hariliku pliiatsiga tehtud Alo Mattiiseni portree. „Ma ei tea, miks, aga see meeldib mulle. Selles on midagi erilist,“ lausus ta. Helena nõustus Lyga ja kinnitas, et temalegi on Alo Mattiisen eriline ja südamelähedane. See poeb vaikselt ja  märkamatult hinge. „Alo on kõigile eestlastele ja meile siin Jõgeval väga tähtis,“ põhjendas portree autor Helena, miks ta muusikut joonistas. Jõgevalt pärit helilooja näopildi joonistas Helena kõigest 9aastasena. Tüdruk võttis kunstikooli kaasa väikese foto Alo Mattiisenist ning otsustas, et teeb just temast suure portree. Pilti suurendati ruudustiku abil neli-viis korda. Nii sünnib mitu korda suurem portree, kuid töö on aeganõudev.  Tuleb hoolega jälgida fotot, sättida paika tervik ning samas jälgida iga väiksematki detaili, lisada  kunstikule iseloomuliku käekirjaga valgust ja varje. Joonistus kannab pealkirja „Sind sumani“ ning portree taustal on näha Mattiiseni tuntumate palade pealkirjad.

Kuidas sündis heli

Näitusel tuli tööde hulgas leida sobivad taiesed, mis üksteist täiendaksid. Nii on näitus üks põnev rännak piltide, värvide ning muusika maailmas. Helena ja Ly meelistehnika on joonistamine, mis on näitusel arvukalt esindatud – Helenalt neli ja Lylt kaks tööd. Joonistamine on tegelikult keeruline tehnika, eriti portreede puhul, kus tuleb tabada portreteeritava  näojooni. Tüdrukud ennast sellest heidutatada ei lase ja kinnitasid üksmeelselt, et joonistamine on kerge ning seda on lihtne ja mugav teha. Ly tõi näitusel välja oma värvipliiatsitega joonistatud tüdruku. „Tema on 15-aastane modell ja laulja, kes inspireeris mind joonistama,“ rääkis Ly. See töö on talle  oluline, sest valmimiseks kulus üle kuu. Tulemus sai aga näitusevääriline. 

Välja pandud pilte silmitsedes jäi Helena pilk pidama pritsimistehnikas taiestele. Üks tume ja teine hele, värvid kirkad ja täis elu – nendes töödes kajastub kahe noore kunstniku vastandlik, samas tasakaalustav loomus kõige paremini.

Näitusel said tööd endale pealkirjad laulude järgi. Tüdrukud võtsid lihtsalt nimekirja lugudega ette ja hakkasid neid sisu järgi oma töödega sobitama.

Lisaks kõigele sai noorte kunstnike nimede esisilpidest näitusele meloodiline pealkiri: „Värvide He-Ly“. Huvitavat näitust saab spordikeskuse Virtus fuajees vaadata 14. märtsini.

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus