Kas autojuhilube võib omada ka kõrges eas?

Toomas, tõstukijuht

Kui inimene on saanud arstilt kehtiva tervisetõendi, siis on ju kõik korras. Vananedes muutub inimene hajameelsemaks ja tema tähelepanuvõime kahaneb, kui ta on aga arstliku kontrolli läbinud, pole juhilubade keelamiseks põhjust. Jalakäijatena on vanemad inimesed liikluses sageli hoopis ettevaatlikumad kui noored. Pigem võiks kaaluda teatud vanusest alates tihedamat tervisekontrolli, näiteks iga kahe aasta järel. Autojuht oskab jalakäijana kindlasti ohtusid paremini hinnata kui see, kes ise autoga ei sõida.

Hugo, pensionär

Olen varsti seitsmekümnene, aga tahaks ikka autoga edasi sõita. Olen elava loomuga ja vanad inimesed kipuvad mulle natuke jalgu jääma. Vanad inimesed autoroolis otseselt rumalusi ei tee, jalakäijatena on nad liikluses hoolikamad, kuid kohmetumad. Kui ikka enam hästi ei näe ja ei kuule, siis ka autorooli istuda ei tohiks. Satun harva autoga Tallinna ja seal ma pean liikluses toimuvat väga pingsalt jälgima. Oskus liiklust tunnetada on individuaalne. Kust võtab eakas inimene sagedasema arstliku läbivaatuse jaoks raha, see ju maksab. Pigem on meil noorte juhtide koolitamine käest ära.

Ülo, töömees

Nii vanadel kui noortel on liikluses oma head ja vead. Mõni vanem inimene võib olla liikluses hajameelne, noorem inimene jälle tormakas ja ettevaatamatu. Just täna sõitis minu ees kahtlases stiilis üks vanem meesterahvas. Kui arst lubab, siis miks ei võiks inimene ka vanemas eas juhilubasid omada. Kaheksakümnene aga enam rooli istuda ei tohiks. Jalakäijatena on vanemad inimesed sageli hoolikamad kui noored, aga suuremas linnas kipuvad ka vanemad inimesed vales kohas teed ületama.

Sirje, spetsialist

Eks kõik sõltub ikkagi inimesest. Mõni 90aastane võib käituda liikluses ohutumalt kui mõni temast oluliselt noorem. Mina olen Jõgeval autojuhtidega väga rahul. Kui pean ületama teed seal, kus ülekäigurada ei ole, vaatan alati enne hoolikalt, kas tee on vaba. Püüan liikluses ikka hoolikas olla. Teisi inimesi ma hinnata ei oska. Kindlasti ei saa inimeste liikluskäitumist üldistada. Juhilubasid omavatele eakatele tuleks teostada sagedamini tervisekontrolli.

Maarika, ettevõtja

Ei käitu vanemad inimesed liikluses teistmoodi. Hoopis lapsed on liikluses uljaspead, panevad kõrvaklapid pähe ja ei näe ega kuule midagi. Ise roolis olles võtan noori inimesi nähes kiirust vähemaks. Autojuhid on mind ülekäigurajal alati üle tee lasknud minna. Mul on pidevalt lapsed käekõrval ja ma püüan alati õiges kohas teed ületada. Vahel käitub mõni autojuht teiste liiklejate suhtes ohtlikult, näiteks kihutab. Juhilubade omamisele ei peaks vanusepiirangut seadma. Arstlik läbivaatus võiks olla tihedam juba 40. eluaastast alates.

: TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus