Alo muusikapäevad on tänavu juubelihõngulised

Homme algavad Jõgeval Alo Mattiiseni nime kandvad muusikapäevad. Nende raames saavad teoks XX üleriigiline koolinoorte vokaalansamblite konkurss ja V üleriigiline noorte vokaalansamblite konkurss.

Konkurssidel osaleb tänavu 57 ansamblit 420 noore muusikuga. Kaasa teeb ka kaks Jõgevamaa kollektiivi: Jõgeva põhikooli tütarlasteansambel Lumen, mida juhendab Anne Pilvar (konkureerivad 8.-9. klassi vanuserühmas) ja Põltsamaa ühisgümnaasiumi segaansambel Tõelised Värvid, mida juhendab Karmo Toome (konkureerib gümnaasiumiastmes).

6.-7. klassi ansamblid astuvad üles reedel kell 15 algaval kontserdil, 8.-9. klassi ansamblid reedel kell 16.30 algaval kontserdil ning gümnaasiumiastme ansamblid laupäevastel kontsertidel, mis algavad kell 11, 12.30 ja 15. Viimasel kontserdil saab kuulda ka kuni 26 aastaste noorte esinemist. Kõik konkursikontserdid toimuvad Jõgeva põhikooli aulas.

Jõgevalt pärit isamaalauliku Alo Mattiiseni sünnist möödub poolteise kuu pärast 55 aastat. Küsimusele, kuidas juubelinumbrid muusikapäevi mõjutavad, vastas kakskümmend aastat sündmuse korraldusvankrit vedanud muusikaõpetaja Maret Oja, et vokaalansamblite konkurss toimub nii, nagu tavaliselt, sest selle paika “loksunud” vormis ei annagi eriti midagi muuta.

“Ainult uued lauljad kasvavad kogu aeg peale ja osa lauljaid saab vahepeal aasta vanemaks,” ütles Maret Oja.

Mõjutavad pilti

Tema sõnul on kahekümne aasta jooksul Alo muusikapäevade konkursilt läbi käinud tohutu hulk noori muusikuid, kellest osa üsna jõuliselt tänase Eesti muusikapilti mõjutab.

“Näiteks eesti džässis ilma tegev ansambel Estonian Voices koosneb tervenisti lauljatest, kel Alo päevadega isiklik side,” ütles Maret Oja. “Lootsin nad Alo päevade ajaks siia kontserti andma saada ja nad olid nõus ka tulema, ent üks ansambli liige peab paraku sel nädalavahetusel koos rahvusmeeskooriga Helsingis olema. Ansambli juht Kadri Voorand tuleb aga siiski Jõgevale: ta lööb kaasa vokaalansamblite konkursi žüriis ehk Suures Kõrvas.”

Juubelihõngu tänavustel muusikapäevadel siiski on. Kõige rohkem peaks seda tunda olema homme õhtul kell 20 Jõgeva kultuurikeskuses algaval Alo laulude kontserdil. Seal tulevad solistide, Jõgevamaa gümnaasiumi segakoori, Palamuse segakoori Kuus Õuna ja bigbändi Tartu esituses ettekandele Alo Mattiiseni risotoorium ehk naljaoratoorium “Roheline muna”, legendaarsed viis isamaalaulu ning “Ei ole üksi ükski maa”. Ühe lauluga tuleb rahva ette ka Alo Mattiiseni tütar Anna-Mariita ning mõned konkursil osalevad ansamblidki on avaldanud soovi kultuurikeskuses Alo laule laulda.

“Rohelises munas” teevad solistidena kaasa Hele Kõrve, Peeter Volkonski ja Hardi Volmer, isamaalaule lauldakse Tanel Padari eestlaulmisel. Ivo Linna, kes neid laule algselt esitas, Jõgevale tulla kahjuks ei saanud, sest peab homme Riias esinema. Risotooriumi ajal juhatab koore ja orkestrit Mai Simson, isamaalaulude ajal Maret Oja.

Kes ees, see mees

“Minult on juba küsitud, kust Alo laulude kontserdi pileteid saab,” ütles Maret Oja. “Tegelikult on kontsert tasuta, ent sissepääsul maksab põhimõte, et kes ees, see mees. Nii et kes kuulama tahab tulla, ärgu jätku kohalesaabumist viimasele minutile.”

“Rohelise muna” lavaletoomine on olnud Maret Oja sõnul päris töömahukas ja kallis protsess ning asjaosalised esitaksid seda omapärast suurvormi veel mõnel teiselgi ajal mõnes teiseski paigas.

“Suur töö on ära tehtud ja päris kahju on, kui selle ainsaks väljundiks jääb homne kontsert,” ütles Oja. “Ent kui tahaksime veel kuhugi minna, tuleks otsida mänedžer, kes asju korraldama asuks.”

Alo Mattiiseni päevadele on ikka eelnenud muusikanädal Jõgeva koolides. Esmaspäevast alates on nii Jõgeva põhikooli kui ka Jõgevamaa gümnaasiumi õpilased saanud kuulata vahvaid ja harivaid kontserte. Täna esinevad näiteks põhikooli Rohu tänava koolimajas ja gümnaasiumis Mait Trink, Mait Karm ja Margus Tammemägi kavaga “Teekond haldjariiki”. Põhikoolis algab kontsert kell 12 ja gümnaasiumis kell 13.15.

Alo Mattiiseni muusikapäevad avatakse homme kell 13 Rohu tänava koolimaja aulas. Konkursi võitjad kuulutatakse välja ülehomme kell 19 sealsamas. Muusikapäevi korraldab MTÜ Tähetund koostöös Jõgeva põhikooliga.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus