Maakonna liinidel minnakse uuele kassasüsteemile

Tänavu 1.märtsist algav uus maakonna bussiliini vedu on liinide osas püütud korraldada võimalikult stabiilse ja traditsioonilisena. Seda seetõttu, et meie reisijate põhihulk on üpris palju seadnud oma elu stabiilsele ja olemasolevale bussiliiklusele. Kindlasti teeb elu korrektiive, aga need on reisijad, kes põhimõtteliselt tagavad maakonna liinid.

Küll toob iga muutus paratamatult kaasa omad erisused ja nii ka nüüd. Seekord bussi kassade osas. Meie kassasüsteem on saanud arenduse ja uue hanke algusega on vägagi paslik see rakendada. Sellega seoses tuleb uue tarkvaraga kaasa ka uus tehniline lahendus ja uued kaardid.

Tavakasutaja jaoks ongi see kõige suurem muudatus, õieti öeldes uuele süsteemile üleminek.

Enne veel miks seda vaja oli. Vast mäletatakse arutelu, et meie kaardisüsteemi peaks saama internetis rahaga laadida ja miks peab teistes süsteemides uued kaardid soetama. Nüüdne pakutav on mõlemad lahendused leidnud ja raha saab tõesti laadida kodus arvuti taga, vaadata oma kaardi kasutamise ajalugu ja kaardi kasutamine on laienenud Tartumaale, Tartu linna ning Tallinna ja Harjumaale. Samas on ka nende piirkondade kaardikasutajatel võimalik kasutada omi kaarte meie süsteemis. Ilmselt lisanduvad nii mõnedki kohad veel.

Vanad kaardid paraku enam ei toimi. Need tuleb vahetada. Vana kaardi jääk laaditakse uuele kaardile. Vana kaardi kasutaja saab uue kaardi tasuta vana kaardi vastu.

Kaartide vahetus ongi kogu protsessi kõige tülikam osa ja püüame selle toimetada võimalikult kiiresti. Esimesel kuupäeval tuleb bussijuhi käest saada vana kaardi vastu uus kaart ja siis ise sellele raha laadida ja/või siis osta pilet. Palun võtta sularaha kaasa, et kõik toimiks kiiresti. Jäägi laadimine toimub kaardi isikustamisel, mis on vajalik ja toimib leheküljel www.pilet.ee.  Seda saab igaüks ise teha minnes leheküljele ja täita vastavad lahtrid. Ülejäänu toimetab süsteem.

Palun varuge kannatust, sest ka see protsess võtab mõne aja.  Samas saab vaadata oma kaardi ajalugu jne. Samuti võib kasutada anonüümset kaarti, aga sel juhul oleks mõistlik kaardi number kusagile üles märkida, et oleks võimalik tehtud toimingud taastada.

Õpilaskaartide osas toimime nii nagu kooli alguse järgselt. Esialgu saavad õpilased uue kaardi vana kaardi vastu, aga ka need tuleb isikustada ja siis saavad nad vajalikud sõidupaarid. Ülejäänu on sarnane varasemale. Sõidupaare saab muuta läbi keskuse ja ka raha saab õpilaskaardile internetis laadida ning sõita maakonnas ja väljaspool maakonda.

Kaardi katkimineku või kaotamise korral saab uue kaardi vastava tasu eest  ja isikustamisega laetakse sellele jääk ja automaatselt kaotab vana kaart kehtivuse. Sama ka õpilaskaardiga.

Kindlasti tekib ka segadusi, aga loodan, et suudame üheskoos mõistvalt edasi minna, sest tegelikult toimub üpris suur samm piletimüügis. See on väärt vaeva nägemist ja loodan, et oleme ajaga kaasas käimas ka edaspidi.

Lisamata ei saa jätta, et uuele bussipargile vanade aparaatide monteerimine oleks mõneti valulikum olnud.

Sõiduplaani tuleks jälgida www.peatus.ee

HELDUR LÄÄNE, MTÜ Jõgevamaa ühistranspordikeskus

blog comments powered by Disqus