Muuseumis on ravimtaimenäitus

Palamuse kihelkonnakoolimuuseumi ärklisaalis saab 27. veebruarini vaadata Jaanika Vipperi näitust “Ravimtaimed Eestimaa loodusest”. Ühest küljest on tegemist teadusnäitusega, sest autor eksponeerib ehtsaid herbariseeritud ravimtaimi, ent herbaariumilehtede kaunis vormistus muudab väljapaneku pigem kunstinäituse sarnaseks.

Jaanika Vipper on pärit Jõgevalt, ent elab praegu Tallinnas. Näitusel olevad ravimtaimed kogus ta möödunud aastal Pääsküla rabast ning selle lähedusest. Valiku aluseks oli põhimõte, et lisaks praegu kasutusel olevatele traditsioonilistele ravimtaimedele saaksid esitletud ka need taimed, mida tarvitasid tervise tagasitoomiseks meie esivanemad.

“Näitus sündis soovist tutvustada inimestele Eesti looduses kasvavaid maarohtusid,” ütles Jaanika Vipper. “Moodsa meditsiini isa Paracelsus on öelnud, et jumal pole lasknud tulla ühtki haigust, ilma et ta oleks selle vastu loodusesse ravimit loonud. Kahjuks on tänapäeva inimeste side loodusega siiski üsna habras. Parandada ja tugevamaks muuta saavad seda aga ainult inimesed ise.”

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus