Perekond Reinesbergi matkad

Perekond Reinesberg sööb hommikust. Asjad on pakitud ja koridor näeb välja nagu laagriplats. Üks lapsevanem helistab ja küsib, et kas on hilja seljakotti paluda. “Kunagi pole hilja,” vastab Tabivere kodutütarde noortejuht Tiina Reinesberg.


Nii algavad Tabivere kodutütarde ja noorkotkaste rühmavanemate Tiina ja Andres Reinesbergi matkad. Abikaasa Andres lonksab kohvi lõpuni ja sõidab koolimajja seljakotti tooma, lisaks on tal kaasas nimekiri asjadest, mida ei tohi maha unustada. Lapsed juba kogunevad maja ette. Tiina paneb poja riidesse ja läheb välja nimekirja järgi kontrollima, kas kõik on kohal. Andres jõuab koolimajast tagasi ja jagab varustuse laiali.

Toidumoon ja telgid pakitakse autole, lastele jagatakse helkurvestid ja matk võib alata. Tiina jääb pisipojaga ootama Andrese kõnet, millal on paras aeg laagriplatsile sõita. Siis tassivad laagrilised koos toidumoona ja telgid välja. Nad süütavad lõkke, püstitavad telgid, mängivad mänge, õpivad matkatarkusi, grillivad vorstikesi ja istuvad vahvas seltskonnas lõkke ääres magamaminekuni.

Tunnustus perekonnale

Tiina ja Andres on aastatega Kaitseliidu noortejuhi tegevused sidunud oma igapäevase eluga. Tulemusliku ning pühendunud töö eest tunnustati abikaasasid 23. jaanuaril Pärnus Kaitseliidu noorteorganisatsiooni kodutütarde 84. aastapäeval, kus tänati parimaid noortejuhte ja toetajaid. Teeneterist kuldsõlega omistati Tabivere kodutütarde rühmavanemale Tiina Reinesbergile ning hõbetatud teeneterist Tabivere kodutütarde rühma aktiivsele toetajale Andres Reinesbergile. Tiina ja Andres sõnavad tagasihoidlikult, et neil on hea meel, kui märgatakse ja tunnustatakse, aga sellest olenemata teevad nad nii palju, kui jõuavad ja oskavad, ning annavad endast parima.

Tiinast sai kodutütarde noortejuht 15 aastat tagasi. “Ma olin just lõpetanud Kaitseliidu baasväljaõppe kursuse, kui isa mind koju sõidutas ja tegi ettepaneku hakata tegelema kodutütarde ja noorkotkastega,” meenutab Tiina ja lisab, et see mõte meeldis talle ning kui juhtnöörid instruktoritelt saadud, hakkas ta kohe tegutsema. “Olin sel ajal, kui alustasin, päris noor, 21 aastane. Ma arvan, et otsisin lihtsalt tegevust ja päris täpselt veel ei teadvustanud endale, millega ennast seon,” naerab Tiina. “Meil ei ole mõeldav, et ainult mina tegelen tüdrukutega ja Andres poistega. Nii võiks naljaga öelda, et mina olen noorkotkaste toetajaliige,” räägib Tiina. Nad võtavad Tabivere rühma tervikuna. Andres ja Tiina ei kujuta ette, et nad jätaksid Tabivere lapsed kodutütarde ja noorkotkaste rühmast ilma. “Samas on see tore vaheldus igapäevaelule, me enam teistmoodi elu ei mäletagi. Nüüd on ka meie oma tütar kodutütar, ei saa kuidagi lõpetada. Veel ei ole väsinud ka,” muigavad abikaasad.

Ühine huvi liidab

Tiina kaasas Andrese noorkotkaste ja kodutütarde tegevusse veel enne seda, kui nad abiellusid. “Ma tegelesin nii noorkotkaste kui kodutütardega. Rühma liikmete arv järjest kasvas ning töö muutus üha keerulisemaks,” jutustab Tiina. Sel ajal helistas Tiina laagrist teatamiseks kõik lapsed või lapsevanemad läbi, siis ei olnud kõigil vanematel veel e-maile ja Facebooki

“Andres oli just Tabiverre kolinud ja otsis lisaks Kaitseliidule veel tegevust, ta oli minu ettepanekuga kohe nõus,” räägib Tiina, kuidas tal õnnestus Andres Tabivere noorkotkaste ja kodutütarde tegevusse värvata. Alles hiljem jagati Tiina kodutütarde ja Andres noorkotkaste juhendajaks. Nüüd on Andresest saanud ka Noorte Kotkaste Jõgeva maleva pealik.

Tiina ja Andres on märkamatult liitnud oma igapäevase pere- ja tööelu ning vaba aja kaitseliidu tegevustesse. Perekonna sõnul sujub kõik iseenesest. “Enamik üritusi on töövälisel ajal ja hilisõhtused tunnid on heade mõtete aeg. Elame põhimõttega, et kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab,” räägivad nad.

Kui väga vaja, siis abistavad vanavanemad Tiinat ja Andrest väikese poja hoidmisega. Huvi riigikaitse vastu on haaranud teisigi Reinesbergide lähisugulasi. “Minu isa Andu on kaitseliitlane, meie tütar Marite on kodutütar, õe vanem poeg Andres oli noorkotkas ja noorem poeg Sander on praegu meie rühmas. Andrese õetütred Gerti ja Getrin on kodutütred ja õepoeg Mairo noorkotkas. Ja meie mõlema õemehed Margus ja Rein on kaitseliitlased,” selgitab Tiina, kuidas vabatahtlik töö Kaitseliidus ongi nende perekonna elustiil.

Toimiv tööjaotus

Igapäevaselt tegeleb Tiina kodutütarde rühmajuhina ürituste organiseerimise ja abistamisega erinevate õppuste läbiviimisel. “Kõike me ise õpetada ei oska ja ei peagi oskama, selleks on oma ala spetsialistid. Näiteks meditsiinikursust ei saagi mina läbi viia, kuna mul ei ole sellist haridust,” räägib Tiina.

Tiina ja Andrese peres kasvab kaks last. Kuna alguses oli päris väikeste põnnidega laagris keeruline, siis võttis Andres maakondlikud laagrid oma õlgadele. Tiina teeb kodus kõik laagrile eelneva – tellib bussi, teatab lastele ja lapsevanematele laagritest ja saadab osalejate nimekirjad. Kodutütarde ja noorkotkaste tarkusi ning isamaalisust õpetavad Tiina ja Andres mänguliste tegevuste kaudu ja ikka ise noortele eeskujuks olles.

Tabivere kodutütarde rühmas on 22 tüdrukut, lisaks neile juhendab Andres 21 noorkotkast. Tiina räägib, et Tabivere noored võtsid eelmisel aastal osa 17 üritusest. Oma rühmaga osalevad nad kõigis maakondlikes laagrites, matkamängudel ning luureretkedel. Sekka mahuvad ka mõned vabariiklikud kodutütarde ettevõtmised. Oma seltskonnaga käiakse ekskursioonidel, meisterdatakse. Enne laagrit käiakse matkamas ja õpitakse matkatarkusi. Aastate jooksul on tulnud Tabivere rühmal võistlustel ja luurekatel ette võite ja kaotusi. “Õpetame lapsi põhimõttega, et tähtis pole võit, vaid osavõtt. Tore on võita, aga kaotada peab ka oskama,” räägib Tiina. Rühmavanema hinnangul köidavad noori toredad laagrid ja matkamängud. “Kodutütreks saamiseks peab andma tõotuse, saab kanda vormi, osaleda paraadil,” loetleb kodutütarde rühmajuht Tiina teistsuguseid põhjusi, mis kutsub tüdrukuid kodutütreks astuma. Tulevikus näevad Tiina ja Andres ennast endiselt juhendajatena. “Eks laste olekust saab ka aru, millal oleks aeg lõpetama hakata,”  ütleb Andres naljatades.

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus