Üleriigilisel etluskonkursil esindavad Jõgevamaad vaid noormehed

Jõgeval Betti Alveri muuseumis selgitati üleeile välja maakonna parimad õpilasetlejad. Neljal üleriigilisele konkursile edasi saadetud noormehel – Laur Mägil, Sten Siirakul, Martin Kalmul ja Kristjan Pindil – tuleb juba homme Koerus rinda pista teiste maakondade tugevamate etlejatega.

Maakondlikul jõuproovil osales 26 etlejat üheksast koolist. Nende juhendamisega olid vaeva näinud kaksteist õpetajat. Kõigil tuli esitada üks luuletus ja üks proosapala. Etteasteid hindasid Eesti Harrastusteatrite Liidu kooliteatrite koordinaator Maret Oomer, Vanemuise teatri noortetöö juht Mall Türk ja vabakutseline näitleja Maarius Pärn.

Kõige osalejaterohkem oli noorim, 4.-6. klassi vanuserühm. Selles kaasa teinud xx etleja hulgast pidas žürii esikoha ja riigikonkursil osalemise õiguse vääriliseks Laur Mägit Jõgeva põhikoolist (juhendaja Lianne Saage-Vahur), kes esitas Ilmar Trulli luuletuse “Tsirkus” ja Paul-Eerik Rummo proosapala “Kiri emale”.

“Laur torkas silma oma hea jutustamisoskusega, samuti publikuga suhtlemise oskusega,” kiitis Maret Oomer. “Ta tõi ka teksti mõtte hästi välja.”

Noorima vanuserühma etlejatele andis žürii veel mitu eripreemiat. Need pälvisid Arabella Leego (Siimusti lasteaed-algkool, juhendaja Miina Lehtla), Ranel Kase (Laiuse põhikool, juhendaja Helge Maripuu), Imre Nõmm (Pala kool, juhendaja Leili Lind), Kairin Tammel (Jõgeva põhikool, juhendaja Lianne Saage-Vahur) ja Doris Piik (Jõgeva põhikool, juhendaja Lianne Saage-Vahur).

Võrdselt tugevad

Keskmises, 7.-9. klassi vanuserühmas oli etlejaid kuus ning nende hulgast tunnistas žürii parimaks Jõgeva põhikooli õpilase Sten Siiraku (juhendaja Lianne Saage-Vahur). Tema esituses sai kuulda Jaan Kaplinski luuletust “Elu on küll lühike” ja Tähti Kuu proosapala “Kuidas õpetaja jonnis”.

“Peale hea esituse paistis Sten silma sellega, et võttis endale esinemiseks rahulikult aega,” ütles Maarius Pärn. “Ta teretas publikut ning jättis luuletuse ja proosapala vahele paraja hingetõmbepausi.”

Vanimas, gümnaasiumiastme vanuserühmas oli vaid neli esinejat, ent kaks neist, kelle poole žürii sümpaatia kaldus, osutusid nii võrdseteks, et žürii otsustas peapreemia anda ja riigikonkursile edasi saata mõlemad. Need kaks olid Jõgevamaa gümnaasiumi õpilased Martin Kalm ja Kristjan Pint, kelle juhendajaks oli taas Lianne Saage-Vahur. Martin esitas Jean de La Fontaine’i valmi “Lõvi, hunt ja rebane” ja Andry Ervaldi proosapala “Peigmees seep”. Kristjani esitatuna kõlas Betti Alveri muuseumi saalis Betti Alveri ballaad “Kaks saarlast” ja Juhan Liivi proosapala “Ühe kirjaniku päevaraamatust”.

“Martin ja Kristjan on ühtviisi tugevad etlejad, samas on nende lähenemine tekstile väga erinev,” sõnas Maarius Pärn. “Seetõttu ei suutnudki me üht teisele eelistada: kui oleksime edasi saatnud vaid ühe, oleks teise pärast hind kripeldama jäänud.”

Žürii tarkuseterad

Maarius Pärn avaldas konkursi lõppedes heameelt osalejate suure arvu üle ning pani noortele etlejatele veel kord südamele, et nad endale esinemiseks aega võtaksid. Sama meelt oli Maret Oomer.

“Me tahame teie mõttele järele jõuda. Kui te aga kiirustate, siis me ei jõua. Või ei saa koguni üldse aru, kus luuletus lõpeb ja proosapala algab,” ütles Maret Oomer.

Tema sõnul tuleks laval rääkida mõtteid, mitte sõnu. Ning eriti hea oleks, kui teksti autori mõtted kõlaksid laval kui etleja enda omad. Juhul, kui juhendaja leiab või aitab leida noorele sõnakunstnikule sobivad ja hingelähedased tekstid, on see võimalik.

Maarius Pärn lisas, et etlejal peaks teksti esitades kerkima elavad pildid silme ette. Kui tekivad, on ka kuulajal huvitav kuulata.

Mall Türk lisas teiste öeldule veel sellise tarkusetera: etleja lavaletulek, laval olek ja sealt lahkumine on kõik üks tervik. Sestap pole ükskõik, mis esinejal seljas ning kuidas ta seisab või astub.

“Kui te sellisel konkursil juba olete, siis kasutage võimalust teisi jälgida ja teiste pealt õppida,” ütles Maarius Pärn. “Ma isegi sain siin täna palju targemaks.”

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus