Piikkiö noored muutsid luulepäevad rahvusvaheliseks

Hiljuti peeti Jõgeval Betti Alverile pühendatud luulepäevi “Tuulelapsed”. Need olid seekord rahvusvahelised, sest osales ka Piikkiö põhikooli trupp Jõgeva sõpruslinnast Kaarinast (Soome). Luulepäevade ajal kohtusid külalised ka Jõgeva põhikoolis soome keelt õppivate noortega.

“Kuulsin Jõgeval korraldatavatest luulepäevadest siis, kui möödunud sügisel Kaarina delegatsiooni koosseisus siin käisin,” ütles Piikkiö põhikooli 9. klassi draamarühma Loovad Hullud juhendaja Teija Laukkanen (pildil). “Kui Jõgeva põhikooli soome keele õpetaja Margit Alliksaar mulle sellest sündmusest rääkis, tekkis mul kohe mõte oma õpilastega sellel osaleda.”

Kui varem on Loovad Hullud lavale toonud näidendeid ja muusikale, siis tänu “Tuulelastele”, said nad ka laval luule lugemise kogemuse. Teija Laukkaneni juhendamisel tõid nad välja lavastuse “Kalevala uhked ja toredad” (“Kalevalan koreat ja komeat”). Nagu pealkiri ütleb, on lavastuse aluseks soome rahvuseepose “Kalevala” tekstid, ent need on tänapäevasesse võtmesse pandud. Piikkiö kooli noorte lavastus kõneleb kiusamisest.

“Oma koolis mängime seda 28. veebruaril: siis tähistatakse kõikjal Soomes Kalevala päeva,” ütles Teija Laukkanen.

Ta kiitis Jõgeva luulepäevade head korraldust. Soome noored vaatasid ära ka mõned Eesti truppide lavastused. Kõiki siiski mitte: eesti keelest aru saamata oleks neil pisut igav olnud saalis istuda. Küll aga viibisid nad mälestushetkel Betti Alveri pargis ning osalesid luulepäevade esimesel õhtul põhikoolis toimunud peol.

Kolmteist Piikkiö põhikooli (see asub Kaarina keskusest veidi eemal) noort kohtusid ka Jõgeva põhikoolis soome keelt õppivate lastega. Tulevikus on neil plaanis omavahel Facebook’i või e-posti vahendusel suhtlema hakata. Siinseid soome keele õppijaid oodatakse ka Piikkiö kooli külla.

“Eesti keelt meie koolis ei õpetata, aga kuulda võib seda mõnikord küll, sest meile on õppima tulnud eesti lapsi,” sõnas Teija Laukkanen.

Draamarühm tegutseb tema sõnul 600 õpilasega Piikkiö koolis nii, et kolm kuud tegutsevad selles üheksanda, järgmised kolm kuud kaheksanda ning siis jälle üheksanda klassi õpilased. Need, kes Piikkiö koolis endale draamaõppe valikaineks on valinud, püüavad tihti ka edasiõppimiseks sellise kooli leida, kus teatrisuund olemas. Üks selline gümnaasium on ka Kaarinas, lähedal asuvas Turus on neid aga rohkemgi.

“Teatriga tegelemine on hea vaheldus nutiseadmetele ning lavakogemus annab õpilastele päris palju enesekindlust,” sõnas Teija Laukkanen.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus