Merekultuuri aasta on alanud

Jõgeva linnaraamatukogu teise korruse lugemissaalis saab 19. veebruarini vaadata leedulanna Virginija Urbonavičiene akvarellinäitust “Tee mere poole”. Klaipedas elava autori tööd jõudsid Jõgevale siinse akvarelligalerii Kala vahendusel.


Virginija Urbonavičiene (56) on kunstihariduse omandanud Šiauliai pedagoogilises instituudis. Ta on leiba teeninud kunstiõpetajana, ent 1998. aastast on ta regulaarselt ka näitustel osalenud. Viis varasemat isikunäitust said tal teoks Leedus, grupinäituste raames on ta oma töid näidanud ka teistes riikides, sealhulgas Eestis. Jõgevalgi on tema tööd mitut puhku väljas olnud, näiteks lille- ja mereteemalisel akvarellinäitusel ning leedu akvarellistide ülevaatenäitusel. Paraku pole autor ise saanud nende näituste avamisel viibida. Ka praegu väljas olev isikunäitus tuli kahjuks avada temata.

Akvarelligalerii Kala omanik Gennadi Lapin ütles, et tunneb Virginija Urbonavičienet päris ammusest ajast ning on temaga koos esinenud nii mõnelgi näitusel ning osalenud nii mõneski kunstilaagris.

“Aastaid tagasi maalis Virginija oma mentori Renate Lušise  eeskujul abstraktses laadis ja üsna intensiivsete värvidega,” ütles Gennadi Lapin. “Hiljem, olles tutvunud Skandinaavia maade ja Eesti autorite akvarellidega, muutis temagi oma stiili. Kui nägin Klaipeda raamatukogus korraldatud näitusel tema figuraalseid, mitmekihilisi ja pastelsetes toonides töid, ei osanud ma neid esimese hooga tema omadeks pidadagi.”

Gennadi Lapini sõnul on Virginija viimasel kolmel aastal taas pisut uues laadis maalinud. Kuidas, seda saab näha linnaraamatukogu näitusel.

Gennadi Lapin tunnistas, et tema jaoks on Urbonavičiene tööd tükati liiga süngete ja tugevate toonidega maalitud, ent tema lakoonilisus on sümpaatne. Leedulanna ei “nikerda” tõepoolest pisidetailide kallal, vaid annab hoogsate pintslitõmmete abil edasi kõige olulisema.

Virginija Urbonavičiene kodu on Gennadi Lapini sõnul üsna mere ääres, nii et meri kui modell on tal kogu aeg käepärast. Jõgeva näituse piltidel pole meri siiski põhitegija, nii et näituse pealkiri — “Tee mere poole” — on mõttelt väga täpne. Samas võib öelda, et leedu akvarellist on juhatanud väga kaunilt sisse merekultuuri aasta Jõgeval: Eestis on ju tänavune aasta kuulutatud merekultuuri aastaks.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus