Tempokas tund Vilde ja tema naistega

Eduard Vilde 150. sünniaastapäeva puhul tuli temanimeline  ehk  Vilde Teater möödunud kevadel Tartus välja looga, millel  üsna intrigeeriv pealkiri: „E. Vilde naised 60 minutiga“.

Seda mängiti hiljuti Tartus Kotka keldri nimelise söögikoha väikses saalis ning näidendiga on plaanis publiku ette tulla veel nii samas kohas kui mitmel pool külalisetendustel.

Vilde on üks väheseid n-ö valel ajal elanud eesti kirjanikke, keda nõukogudeaegses kooliski üsna põhjalikult käsitleti, seda tänu tema sotsiaaldemokraatlikule maailmavaatele, maakehvikute elu kajastamisele ja talurahvaliikumist käsitlevatele ajaloolistele romaanidele.  Teada oli ka, et kaasaegsed teda mõnikord  Nalja-Vildeks tituleerisid ja et tema kriminullid populaarsed olid, Vildest kui tuntud naistemehest pole aga kuuldud-loetud kuigi palju.

Rollivahetuste karussell

Näidendi dramatiseeris Livia Viitoli “Eduard Vilde monograafia”, Kairi Tilga “Tossutäkuga Euroopasse” ja teiste  Eduard Vilde elulooliste teoste põhjal Aireé Pajur, lavastas Ain Saviauk.

Temperamentsete stseenidega saab kirjaniku elu seni napilt käsitletud tahkudest kontsentreeritud ja värvika ülevaate, kusjuures publikule on tänuväärt abiks  nutikalt koostatud kavavihikuke, kus kirjas, kes parajasti keda kehastab. Näiteks mängib Vildet tema erinevatel eluettappidel kokku neli meest ning tema muusasid ehk armukesi, pruute ja naisi, samuti sõpru-töökaaslasigi kehastavad kordamööda mitmed näitlejad. Kõrvalosad käivad omakorda leidlikult käest kätte.

Niisugune rollidepaabel on kahtlemata paras pähkel näitlejaile, aga atraktiivne vaatajale.

Ajakirjanik ja poliitik, kirjanik ja naiste lemmik

Katelsepa proua, kes mitte just esimeses nooruses pole,  Antonie Gronau ja tema agressiivne mamma,  Eduardi nõusolekuta perre võetud kasutütar, kes talle võõraks jääb, inspireeriv Marie Under, sõber ja abikaasa Linda Jürmann, nooruke Rahel Uschmarov…  Küllap ei saanud nii viljakas loomeinimene muusade, päikesenaisteta (ja paraku ka mitte nii väga päikseliste eevatütardeta) oma teosteks piisavalt inspiratsiooni, sära kaotanud suhet lõpetada polnud aga alati teps mitte lihtne, liiatigi kui avalik arvamus seiklusi pahaks pani ja sõbradki aeg-ajalt moraali lugesid.

Etenduse jooksul, mis jaguneb 12 stseeniks ja mida eraldavad üksteisest särtsaka tantsupaari etteasted, saab publik Eduard Vildest ja tema kaasaegsetest alates aastaist, kui tema ellu tulid kirjatöö ja naised, kuni eluõhtupoolikuni, mil ta tõbesid trotsides flirtimist ja kuramaaži jätta ei suutnud, põneva ja koloriitse mosaiikpildi,  ja seda tõepoolest vaid 60 minuti ehk tunniga, nagu lubab loo pealkiri.

Näidendi autor ja lavastaja on aga säärase osatäitjate vahetamisega otse kümnesse tabanud. See nipp lisab lavaloole tublisti värvi ja elutruudustki: mängime ju kõik sageli vastavalt oludele tahes-tahtmata väga paljusid erinevaid rolle.

Tartus populaarseks saanud etendust mängivad  vildekad veel samas väga sobiva interjööriga väikesaalis, näiteks 13. veebruaril, ning plaanis on anda ka mitmeid külalisetendusi.  Muu hulgas on paanis üles astuda Tallinnas Vilde muuseumis,  aga ka Jõgeval. 4. märtsil on Vilde koos naistega kindlasti Tabiveres. Jälgige reklaami!

Vilde naised 60 minutiga

Autor Aireé Pajur, lavastaja Ain Saviauk

Kõned: Janno Puusepp

Luuletus: Anne-Mai Tevahi

Fotod: Tiina Tasa

Tantsijad: Maie Siilivask ja Matti Vään

Mängivad Tiina Tasa, Astrid Hiisjärv, Imbi Uibo, Kristiina Metsanurk, Matti Linno, Rein Annuk, Tarmo Kruus, Janno Puusepp või Tanel Ats.

KAIE NÕLVAK

blog comments powered by Disqus