Edasi pääsesid neiud valges

Eestimaa tantsuhuviliste noorte meeled on taas elevil, sest käimas on iga-aastane festival “Koolitants”. Nädal tagasi toimunud Jõgevamaa tantsupäevalt pääses aprilli algul toimuvatele finaalkontsertidele kaks tantsu, mille esitajateks olid Jõgeva muusikakooli rühm Slide ja Põltsamaa stuudio Dance Dream vanem rühm.


Jõgevamaa tantsupäeval oli võistlemas üheksa truppi umbes saja tantsijaga ja publiku ette toodi kaksteist tantsu. Kui mitmel varasemal aastal on maakondlike tantsupäevade lõpus teatavaks tehtud vaid eripreemiate saajad ning edasipääsejad on selgunud alles siis, kui kõik maakondlikud tantsupäevad peetud, siis tänavusel “Koolitantsul” on asjad korraldatud teisiti: edasipääsenud tantsud öeldakse välja kohe. Uudis on seegi, et piirkondlikke tantsupäevi enam ei korraldata, vaid maakondlike tantsupäevade paremad saavad kohe finaali. Jõgeva muusikakooli rühm Slide ja Põltsamaa stuudio Dance Dream vanem rühm, kellele see au osaks langes, olid muidugi väga õnnelikud. Finaalipääsu lootus on aga tegelikult säilinud teistelgi: igalt maakondlikult konkursilt valitakse ka “jokkerid” (neid ei avalikustata), kellega täidetakse märtsi alguses need finaalikohad, mis esialgu vabaks jäeti.

Tantsurühm Slide pääses finaali tantsuga “Tüdrukud”, mille autoriks on Slide’i üks juhendajaid Piret Pruus.

“Selles tantsus oli päris ilusaid kohti, kauneid nüansse,” ütles üks žürii liige, tantsuõpetaja ja koreograaf Julia Koneva.

“Tüdrukud” on üles ehitatud ansambli Dagö loole “Maantee”.

Oli veel “toores”

“See laul mõlkus mul ammu meeles ja Slide’i tundides vormus selle põhjal tants üsna loomulikul viisil,” ütles Piret Pruus. “Mõni selle tantsu element on välja kasvanud tehnilisest harjutusest, mõne liikumise jaoks on inspiratsiooni andnud tantsijad.”

Piret Pruus tunnistas, et “Tüdrukute” edasipääsemine oli talle suur üllatus, sest tants valmis üsna viimasel minutil ning oli maakondliku tantsupäeva ajal veel üsna “toores”. Finaalkontsertideni jäänud aja jooksul tehakse kõvasti tööd, et liigutused saaksid täpsemaks ja haakuksid paremini muusikaga.

Teisena edasi pääsenud stuudio Dance Dream tantsu “Hinge sügavus” kiituseks ütles žürii liige, tantsuõpetaja ja treener Eva-Lena Raenok, et selles osati lava hästi ära kasutada. Liikumine toimus nii põrandal kui ka õhus, tantsijate esitus oli aga hingestatud ja emotsionaalne.

“Esitasime selle tantsu esimest versiooni esimese advendiküünla süütamise ajal õues ja saime Põltsamaa publikult väga positiivset tagasisidet. Sellest järeldasime, et liigume õiges suunas, ütles Dance Dream’i juhendja Rita Muttel.

Tema sõnul on tantsu loomine kahepoolne protsess. Juhendaja käib küll ideid välja, aga kas need ka head ja teostatavad on, selgub alles siis, kui need on tantsijate peal ära proovitud. Häid ideid tuleb ka tantsijatelt.

“Finaalini jäänud enam kui kahe kuu jooksul jõuame teha tantsujoonised täpsemaks ja liikumised mitmekesisemaks,” ütles Rita Muttel.

Lavakogemust vähe

Huvitav on märkida, et mõlemat edasipääsenud tantsu esitati valgetes kleitides ja mõlemad edasipääsenud trupid olid maakondlikul tantsupäeval väljas enam kui ühe tantsuga.

“Tore, et ka väikeses paigas on nii tegusaid truppe, kes mitme tantsuga välja tulevad. See näitab, et noorte jaoks on enda tantsu kaudu väljendamine oluline,” ütles žürii liige Eva-Lena Raenok. “Kahjuks tuli siin välja ka väikeste paikade häda: tantsijatel on vähe võimalusi rahva ees üles astuda ning napp lavaline kogemus ei võimalda neil end prožektorite säras ja publiku ees vabalt tunda.”

Kolmas žürii liige Elina Tamm, kes põhierialalt hoopis sisekujundaja, aga õhtuti end tantsutreenerina teostab, lisas, et tema oleks laval tahtnud näha ehedamaid emotsioone, korralikumaid sirutusi, täpsemaid liigutusi.

“Praegu oli nii mõneski tantsus palju suvalisust,” ütles ta. “Koolitantsu” maakondlikul tantsupäeval on suurte kogemustega juhendajate kõrval tavaliselt ikka ka mõni uustulnuk. Tänavu sai esimest korda “Koolitantsu” õhku nuusutada alles mõned kuud tegutsenud tantsustuudio Cestants juht Kristel Saar.

“Tõtt-öelda on natuke kõhe siia tulla, teadmata, mida sellel konkursil tantsijatelt oodatakse,” ütles ta. “Panime end festivalile kirja alles detsembri keskel ja harjutamiseks jäi aega vähe, aga tantsijad on ise väga tegusad, tahavad tantsida ja ei pelga ka tantsu loomisel kätt proovida. Minul kui juhendajal tuleb neid muidugi natuke suunata ning aidata paljudest ideedest paremad välja valida. Siin, “Koolitantsul”, oli aga väga kasulik teisi jälgida. Nägin päris mitut huvitavalt lavastatud tantsu.”

Seekord oli “Koolitantsu” maakondlikul tantsupäeval sajal saalisistujal võimalik osaleda publiku lemmiktantsu valimisel. Sajal sellepärast, et just nii palju oli hääletamiseks mõeldud interaktiivseid pulte. Kõige rohkem hääli kogus stuudio Cestants rühma Välgunooled tants “Millest sa mõtled”. Teine koht läks jagamisele stuudio Dance Dream noorema rühma tantsu “Soovid siiski täituvad” ja Jõgeva muusikakooli rühma Slide tantsu “Õnnetoovad ämblikud” vahel. Kolm nimetatud tantsu osalevad TV3 kodulehel käimas oleval rahvahääletusel. Kõigepealt valitakse iga nädalavahetuse parim tants, seejärel sõelale jäänute hulgast parim.

“Koolitantsu” festivalil osaleb tänavu 640 omaloomingulist tantsu ja neid esitab umbes kuus tuhat tantsijat. “Koolitantsu” päevajuhi Siim Supsi andmetel peaks Jõgevamaa tantsupäeva näha saama 14. veebruaril Tallinna TVst. Festivali finaalkontserdid toimuvad 2. ja 3. aprillil Jõhvi kontserdimajas.

“Koolitantsu” Jõgevamaa tantsupäeva paremad

EDASIPÄÄSEJAD

* Jõgeva muusikakooli rühm Slide tantsuga “Tüdrukud” (autor Piret Pruus)

* Põltsamaa tantsustuudio Dance Dream vanem rühm tantsuga “Hinge sügavus” (Rita Muttel)

ERIPREEMIAD

* Kõige silmapaistvam tantsija – Hanna Paal (stuudio Dance Dream, tants “Diiva”)

* Kõige stiilipuhtam tantsija – Siret Sakk (Põltsamaa hip-hop; tants “Mitte segada – me töötame”)

* Rõõmsameelsete ämblike eest – Jõgeva muusikakooli rühm Slide (tants “Õnnetoovad ämblikud”)

* Lapsemeelsuse hoidmise eest – Jõgeva muusikakooli rühm Nööbike (tants “Virr-varr”)

* Juhendajapreemia – Ave Lääne

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus