“Tuulelastel” osaleb seekord ka üks Soome trupp

Homme ja ülehomme peetakse Jõgeval neljasaja põhikooliõpilase osavõtul Betti Alverile pühendatud luulepäevi “Tuulelapsed”. Kahe päeva jooksul jõuab Jõgeva kultuurikeskuse lavale kolmkümmend luuleetendust, mis põhinevad Ilmar Trulli, Jaanus Vaiksoo ja Heiki Vilepi loomingul.

Luulepäevad avatakse homme keskpäeval. Reedel vaadatakse ära 19 ja laupäeval 11 etendust. Mõlemal päeval saavad luuletruppide juhendajad pärast etendusi žürii ehk Nõukoja liikmetelt tagasisidet.

Kui ilm ei sega, saab reede õhtul teoks küünlavalgusega mälestushetk Betti Alveri pargis. Sinna oodatakse noori luulehuvilisi, nende juhendajaid ja linnarahvast kella seitsmeks õhtul. Luulepäevad lõpetatakse laupäeval kell 16.

Kui senini on Betti Alverile pühendatud luulepäevadel osalenud vaid Eestist pärit trupid, siis tänavu on esimest korda oodata külalisi piiri tagant – Jõgeva sõpruslinnas Kaarinas (Soome) tegutseva Piikkiön yhtenäiskoulu üheksanda klassi truppi Luovat Hullut. Nende lavastus kannab pealkirja “Kalevala uhked ja toredad” (“Kalevalan koreat ja komeat”).

“Sõpruslinna trupi soov luulepäevadel osaleda jõudis meieni Jõgeva põhikooli soome keele õpetaja Margit Alliksaare vahendusel,” ütles Jõgeva kooliteatri Liblikapüüdja lavastaja Lianne Saage-Vahur. “Tõsi, nende lavastus pole üles ehitatud meie pakutud autorite luulele, aga muus mõttes tahavad nad olla täiesti tavalised luulepäevalised: jälgida teiste etendusi, magada koolimajas põrandal jne.”

Kaarina trupp astub üles reedel kohe esimese esinejana.

Soe õhkkond

Kaugemate ja lähemate külaliste kõrval on luulepäevadel võimalik kaasa elada ka oma maakonna truppidele. Jõgeva kooliteater Liblikapüüdja tuleb välja nelja, Torma kooli draamaring OFF kahe ja Maarja põhikooli trupp Pahupidi Pärlid ühe lavastusega. Liblikapüüdja lavastused kannavad pealkirja “Unenäofilm” (esitab 1a klassi trupp), “Punamütsike ja hunt” (esitab 2.-3. klassi trupp), “Kes seal müdistab köögis?” (esitab 5 b klassi trupp) ja “Loomade karneval” (esitab 7.-9. klassi trupp). Neist kolme esimest saab vaadata reedel ja viimast laupäeval. Tormalaste lavastused “Kooriproov Punamütsiku, Hundipilkajaga” ja “Ema oodates” ning maarjalaste lavastus “Kasvamine” etenduvad kõik reedel.

Lianne Saage-Vahuri sõnul jäid põhikooliastme luulepäevad “Tuulelapsed” esimestel aastatel populaarsuse poolest gümnaasiumiastme “Tähetunnile” selgelt alla. Nüüd on aga “Tuulelastel” truppe ja lavastusi niisama palju kui “Tähetunnil”. Seetõttu ei mahu töötoad, mida varem korraldati, “Tuulelaste” päevakavva enam kuidagi ära.

“Kui “Tähetunnil” tuleb üha sagedamini ette, et trupp tuleb ainult oma etenduse ajaks kohale, siis “Tuulelaste” trupid on, kui üks erand välja arvata, kenasti kaks päeva kohal ning vaatavad ka teiste etendusi. Žüriiliikmed, kes mõlema vanuseastme luulepäevadel viibinud, on tõdenud, et “Tuulelastel” valitseb kuidagi soojem õhkkond, sest nii noortele luulesõpradele pole võistlusmoment ja jagatavad tiitlid kuigi olulised.”

Hea pagas

Lianne Saage-Vahuri sõnul saavad õpilased, kes terve põhikooliaja “Tuulelastel” käinud, gümnaasiumi kaasa hea pagasi: nad on õppinud tundma terve rea luuletajate loomingut. Tänavune autorite valik lähtus juhendajate soovist.

“Nagu mulluses Ranna kooliteatrite suvekoolis ilmnes, on Ilmar Trull, Jaanus Vaiksoo ja Heiki Vilep algklassiõpetajate silmis eriti populaarsed autorid. Viimasel ajal olemegi otsuse, milliseid autoreid “Tähetunnil” ja “Tuulelastel” käsitleme, võtnud vastu just Ranna suvekoolis,” ütles Lianne Saage-Vahur. “Kui Vilepil on ka tõsisemaid tekste, siis Vaiksoo ja Trulli tekstid on üpris lustlikud, nii et ilmselt läheb seekord üksteise ületrumpamiseks naljategemise ja mitmesuguste efektide väljanuputamise alal. Aga mõni festival võib ju ka selline olla.”

Žüriis ehk Nõukojas on seekord lubanud kaasa lüüa Toomas Lõhmuste, Rain Mikser, Leelo Tungal, Andrus Vaarik, Märt Treier, Martin Algus, Lee Trei ja Ilmar Trull.

“Loodame, et ilm kedagi luulepäevadele tulemast ei takista: et teed umbe ei tuiska ning praamid ikka käivad: seekord tuleb meile lisaks saarlastele ju ka üks hiidlaste trupp,” ütles Lianne Saage-Vahur.

Luulepäevi “Tuulelapsed” peetakse üheteistkümnendat korda. Sündmust korraldavad MTÜ Tähetund, Jõgeva kooliteater Liblikapüüdja ja Jõgeva põhikool.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus