Parim talvine ilunipp on kanda mütsi ja kindaid

Kuigi nii mõnigi meist võib mütsi kandes end vähem atraktiivsena tunda, on see parim viis talvisel ajal juuste tervise eest hoolitseda, käte- ja näonaha hoidmiseks tuleks aga kasutada piisavas koguses õige koostisega kreeme ja välja minnes kindad kätte panna.


LM Studio omanik, juuksur Lea Metsmees kinnitas, et kõige lihtsam ja efektiivsem ilunipp talvisel ajal on panna müts pähe. Sama salongi juuksur Kadri Ojaste täpsustas, et mütsiga ainult peanupu katmisest ei piisa, vaid kõik juuksed tuleks mütsi või siis jope alla peita. Mõlemad juuksurid rääkisid, et juukseotsad lõhenevad külmaga kiiresti ning muutuvad inetuks, seetõttu peaks juuksuri juures käima tavapärasest hoopis tihemini. Seega kipub külm lisaks juustele kahjustama ka rahalist seisu.

Mütsikandmise reegli vastu kipuvad tihemini eksima naised, sest mehed naljalt talvel palja peaga ei käi ja seetõttu jäävad  nende juuksed külmast kahjustamata. “Mu oma tütar küsib ka, et miks ma topin oma juukseid mütsi alla, pidavat inetu olema, aga kohe ei saa teisiti,” tunnistas Lea Metsmees. 

Ööseks päevane kreem ning vastupidi

Kosmeetikudki on seda meelt, et külmal ajal tuleb kanda mütsi, salli ja ka kindaid. Siiski tuleks jälgida, et müts  kandjale ka sobib, sest talvisel ajal on sage probleem punetav ja ketendav otsaesine, mis on enamasti tingitud valest mütsimaterjalist. Kosmeetik Aime Oleski sõnul pole olemas ühte kindlat materjali, mis kõikidele kandjatele sobiks. “Kellele ei sobi villane, kes ei talu jälle sünteetilist materjali,” tõi Aime Olesk välja meie naha eripärad. Seega tuleks mütsi ja salli materjali sobivus välja selgitada katse-eksituse meetodil.

Kosmeetikud soovitavad talvel ära vahetada öise ja päevase näokreemi ehk panna  ööseks peale niisutavat kreemi ning päeval kanda näole rasvasemat ja toitvamat, mida müüakse sageli öökreemi nimetuse all.

LM Studio kosmeetik Marika Kermik rõhutas, et jälgida tuleks kreemide koostist. Kreemides võiks tema sõnul olla A- ja B-grupi vitamiine.

Et konkreetsele nahatüübile õige kreem valitud saaks, soovitab Marika küsida nõu apteegist või kosmeetikult. Kuigi päikesekreemi järele sirutatakse käsi alles palavatel suvekuudel, ei tasuks seda unustada ka talvel näiteks mägedes suusatamas käies. 

Kätele parafiin, jalgadele uurea

Kui külmal ajal on tarvis õues viibida pikemalt, tuleks kasutada spetsiaalselt sellisele ilmale sobivaid kreeme. Kosmeetikud toonitavad, et kreemi peab näole kandma vähemalt pool tundi enne õueminekut, vastasel juhul ei jõua see piisavalt nahka imenduda ning võib pakase käes näonahale kasu asemel hoopis kahju teha.

Isegi kui korralikult kindaid kantakse, peaks käsi talvisel ajal tavapärasest tihemini kreemitama. Kui see üldiselt harjumuseks ei ole, tuleks seda vähemalt külmal ajal teha.

Külmast kahjustada saanud käenaha tervendamiseks soovitavad asjatundjad pöörduda kosmeetiku või küünetehniku poole ja tellida endale hooldus parafiiniga. See niisutab nahka ning parandab külmast kätenahale tekkinud lõhesid. Jalgade kuivuse vähendamiseks soovitab kosmeetik Marika Kermit kasutada uureat sisaldavat kreemi.

Küünetehnik Maigi Tammaru lisas omalt poolt, et  geelküüntele võivad krõbedad külmakraadid kurja teha. Väga külma ilmaga võib tema sõnul geelikiht kahjustada saada ning küüne küljest lahti tulla. Seega tuleks kaunite geelküünte kaitsmiseks kanda kindaid.

Kuidas õigesti pead pesta?

LM Studio omanik Lea Metsmees juhib tähelepanu, et heledajuukselised ei tohiks pead pestes lasta enesele lihtsalt lahinal vett pähe voolata, sest meie roostene ja kare vesi tuhmistab ja kahjustab juukseid.

Veel täpsustas ta, et juuste pesemisega tuleks tegelda vähemalt kolm minutit, mitte nii, et visatakse šampoon pähe ning loputatakse see mõni hetk hiljem välja. Juuste pesemise juurde peaks kuuluma ka kerge peamassaaž, mis stimuleerib juuksejuuri ning parandab ka juuste tervist.

Väljapestaval palsamil tuleks lasta vähemalt kolm minutit mõjuda ning alles siis see välja loputada. “Mina näiteks pesen pea, panen palsami pähe ning siis teen mõned minutid midagi muud, näiteks pesen hambaid, ning alles siis loputan palsami juustest välja,” rääkis Lea Metsmees.

EILI ARULA

blog comments powered by Disqus