Tervislikum eluviis läbi harjumuste muutmise

Uus aasta on käes ning kindlasti andsid paljud meist hulganisti uusaastalubadusi, et saada paremaks, ilusamaks, tublimaks. Uue aasta algus tundub hea lävepakk oma elu ja harjumuste muutmiseks, olgu siis eesmärgiks kaalunumbri vähendamine, füüsilise vormi parandamine või lihtsalt tervislikuma eluviisiga alustamine.


Kuidas aga alustada nii, et koos jõulukuusega ei visataks välja ka uusaastaööl antud lubadusi? Räägime, miks lühiajalised ja kiired dieedid ei toimi ning kuidas saavutada hea vorm ning enesetunne nii, et see ka püsiks.

Andnud uue aasta alguses lubaduse võtta jaanipäevaks või aasta lõpuks alla mitu head kilo, kiputakse väga pingsalt jälgima mõnda dieeti või lihtsalt teadmatusest oma toitumist liiga piirama. Erinevaid dieete on väga palju, mis kõik lubavad garanteeritud kaalulangust. Enamasti õnnestubki neid jälgides esialgu kilodest lahti saada. Kuid kindlasti on tuttav olukord, et dieedi lõppedes ja tavapäraselt sööma hakates tulevad kadunud kilod kolinal koos mõne lisakiloga tagasi.

Kiirel kaalulangetamisel on mitmeid varjukülgi, kuid sageli ei mõelda sellele, mille arvelt kilod kadusid. Näljutades (ja liigses energiadefitsiidis) kaotatakse kaalu ka lihaste ning vedeliku arvel, seda tuleks aga kaalu alandades vältida. Spordiga tegelejad teavad, et kaalunumbrist olulisem on tegelikult keha rasvaprotsendi vähendamine. Paljudest erinevatest ainetest ja vitamiinidest võib meie organismil näljutamise tagajärjel puudus tekkida ja see mõjutab ka organismi hormoonsüsteemi tasakaalu. Tekivad pidevad isud, meeleolukõikumised, väsimus jms. Lõppude lõpuks ei ole oluline ainult kaalunumber, vaid ka enesetunne, välimus ning tervis.

Tehke tervislikust toitumisest elustiil

Kindlaim viis liigsetest kilodest lahtisaamiseks ning normaalkaalus püsimiseks on hakata normaalselt ning täisväärtuslikult sööma. Praktika näitab, et kaalu alandamise ning hoidmisega on sageli kimpus need, kes toituvad väga ühekülgselt või piiravad liigselt oma kaloraaži. Kaalu ja rasvaprotsendi alandamisel on oluline toidukordade regulaarsus, tasakaalustatud valikud, piisav vedeliku tarbimine ning loomulikult ka piisav füüsiline aktiivusus – kasvõi pool tundi päevas.

Harjumusi muuta on üpris keeruline, mistõttu ei tasuks uusaastalubaduste andmisel seada endale liialt suuri ja kiiresti teostuma pidavaid eesmärke. Kui sisseviidavad muutused erinevad tavapärasest rutiinist oluliselt ning korraga võetakse ette mitu eesmärki, siis on väga tõenäoline, et mingil hetkel saab motivatsioon otsa ja püsitatud eesmärkide saavutamisele lüüakse käega.

Aasta alguses võib ju tunduda lihtne, et koos aastaarvu muutumisega suudetakse ka ise muutuda, kuid reaalsus on midagi muud. Mida rohkem harjumusi me korraga muuta soovime, seda raskem see on ning seda tõenäolisemalt me ebaõnnestume. Eesmärke ning sihte seada on alati hea, aga need peavad olema reaalsed ning võimetekohased täita.

Alustage sellest, et vaatate üle oma praegused harjumused, mis takistavad elamast nii, nagu  soovite. Valige sealt need, mis tunduvad lihtsamini muudetavamad, ning alustage neist. Suuremad eesmärgid on mõistlik jagada väiksemateks ning igale sihile tuleks panna ka tähtaeg, mis tundub realistlik.

Võib-olla on selleks hommikusöögi lisamine menüüsse, vahepalade sisseharjutamine vms. Selle asemel, et vahetada korraga välja terve senine toidulaud, alustage lihtsamate ja tervislikemaks muudetud retseptidega, lisades uusi retsepte ning toiduaineid menüüsse vähehaaval. Vastasel juhul võib alguses õhinal alustatud kokkamine mõne nädala pärast kas koormavaks või ühekülgseks muutuda.

Selleks, et uuest käitumisest kujuneks harjumus, tuleks teha seda järjekindlalt iga päev vähemalt kolm-neli nädalat, et see muutuks teatud mõttes automaatseks. Üks harjumus kujundatud, võtke ette järgmine.

Hoidke siht silmade ees

On loomulik, et motivatsioon vahepeal kaduma kipub ning kiusatus (või oht) vanasse käitumismustrisse tagasi langeda suureneb. Sellistel puhkudel keskenduge positiivsele tulemusele, mida saavutada soovite, ning mõelge, millise emotsiooni loob käegalöömine ja loobumine. Kumb tulemus ja emotsioon kaalub teise üles? Uute harjumuste kujundamisel ei tohi lasta end “automaatpiloodil” edasi liikuda vaid tuleb teha teadlikke valikuid seni, kui see muutub loomulikuks osaks igapäevaelust.

Samas ei tohi olla oma harjumuste muutmisel ning eesmärkide seadmisel enda vastu üleliia kriitiline, vaid tuleks leppida vahepealsete tagasilöökide ning kõrvalekaldumistega, kuid nii, et kõrvalekaldumised ei muutuks harjumuspärasteks. Korra kukkunud, tuleb uuesti jalule tõusta.

Oluline roll harjumuste muutmisel on ka lähedaste inimeste tugi. Andke oma sõpradele või pereliikmetele teada, et viite ellu olulisi muudatusi, ning paluge neilt mõistmist ning toetust. Ümbritsege end positiivsete ning julgustavate inimestega.

Motivatsiooni aitab üleval hoida seegi, kui hindate ja kiidate end väiksemategi saavutatud tulemuste eest. Võib-olla on uute harjumuste kujundamine aidanud kaasa parema vormi või enesetunde saavutamisele, tunnete end energilisemana vms.

Peamine on mitte võtta ette liiga pikki samme, sest siis võib juhtuda, et ramm raugeb ning eesmärgid jäävadki saavutamata.

Kõigil, kes soovivad uuel aastal panustada rohkem oma tervisesse ning tervislikku eluviisi, on tänu Jõgeva linnavalitsuse toetusele ning kohviku Ateljee lahkele perenaisele võimalik osaleda kuueosalisel kursusel, kus käsitletakse mitmeid tervisliku toitumisega seotud teemasid ning valmistatakse maitsvaid toite. Igal kohtumisel saab kaasa nädala näidismenüü ja koolitusmaterjalid. Koolitus on praktiline ning aitab kaasa tervisliku eluviisi kujundamisele.

TUULI TAIMUR, toitumisnõustaja 

blog comments powered by Disqus