Kuremaal endises Meteci hoones tegutseb puidutööstus

Alates augustist tegutseb Kuremaal endises Meteci hoones osaühingu Westwood Group saematerjalitööstus. Praegu töötab seal kuus inimest, kuid juba järgmiseks aastaks on ettevõttel plaanis tootmismahtu kordades suurendada.


Westwood Group osaühingu juhatuse liikmed Kalle Tinnuri ja Jaak Sarapuu on üle kolme aasta tegelenud palkide eksportimisega Hiinasse. Et tekkis vajadus ka saematerjali ekspordiks, siis otsustasid mehed kokkuostmise asemel seda ise tootma hakata. Idee sai küpseks tänavu kevadel, mil ettevõtte juhid leidsid Kuremaal tühjana seisnud Metec-i hoone ning ostsid selle ära. “Selle koha eeliseks on gaasi ja tööstusvoolu olemasolu,” tunnistas ettevõtte juht Jaak Sarapuu.

Ettevalmistused kestsid mõned kuud ning kasepalkidest saematerjali tootmine algas Kuremaal juba augustis. “Kiidusõnu peame ütlema Jõgeva vallale, sest kõik asjaajamised sujusid hästi ning bürokraatiarägastikku ei takerdunud,” lisas Sarapuu. 

Kerkib katlamaja ja kuivati

Praegu töötab Kuremaal saematerjali tootmise tsehhis kuus inimest, kes lasevad kuu aja jooksul seimrist läbi ligi viissada tihumeetrit puitu.

Samas käivad juba praegu puidutsehhi ümbruses ehitustööd. Ehitatakse kuivatit ja katlamaja, mis peaks valmima tuleval  kevadel. Ka saematerjali tsehh kolitakse tulevikus Meteci krundilt välja lähedal asuvale põllumaale, millest tükike osteti  Perevaralt. Praegusse tootmishoonesse rajatakse siis hoopis höövlitsehh.

“Märg materjal on kuivast umbes neljandiku võrra odavam. Kuna praegu meil kuivati puudub, siis saame saematerjali müüa vaid siseturul. Eksportida saab ikkagi kuiva materjali, sest merekonteinerites läheb märg materjal hukka. Last sõidab Hiinasse umbes kaks kuud,” tõi Kalle Tinnuri välja kuivatite ehitamise olulisuse.

Et kuivatit tööle panna, on vaja katlamaja. Praegu ehitatav 2,5 megavatti tootev katlamaja hakkab tööle hakkepuidu ja gaasiga.

“Peamiselt rõhume ikkagi hakkepuidule, sest seda jääb meil oma tootmisprotsessides üle. Proovime ikka kogu materjali ettevõttes maksimaalselt ära kasutada,” lisas Jaak Sarapuu. Kogu investeeringute hulk, mida Westwood Group OÜ arenduse tarvis tehakse, küünib poolteise miljoni euroni. 

Tootmine kasvab kuus korda

Kui praegu toodetakse Kuremaa saetööstuses 500 tihumeetrit puitu kuus, siis tulevaks sügiseks on tootmisprognoosid lausa kuus korda suuremad: loodetakse töödelda kuni 3000 tihumeetrit puitu ühe kuu jooksul.

“Kuna me varem tegelesime ka saematerjali kokkuostmise ja  ekspordiga, siis ühes kuus tuligi eksportida 2000 kuni 3000 tihumeetrit. Nüüd lihtsalt toodaksime selle koguse ise,“ märkis Sarapuu. Kuigi ettevõte toodab praegu kindlatele kokkuostjatele ning tulevikus ka peamiselt ekspordiks, võib ka eraisik sealt vajaliku koguse saematerjali osta. “Kui keegi ikka soovib meilt materjali osta, võib vabalt siit läbi tulla,” kinnitas Jaak Sarapuu.

Kui tootmismaht suureneb, on loomulikult vaja juurde ka abikäsi. “Hinnanguliselt võiks meie ettevõttes tootmismahu suurenemisel töötada kuni kakskümmend inimest,” lisas Kalle Tinnuri.

Seni on ettevõtte kuus töötajat kohalikud inimesed, kes paraku polnud varem töötud, vaid tulid Westwood Groupi teiste tööandjate juurest. Töökohtade vahetusel said neil määravaiks asukoht ja ka palk. Ettevõtte juhtide sõnutsi saavad nende töötajad kuus kätte keskmiselt 800 eurot, mis jääb Eesti keskmisele küll alla, kuid on maapiirkonnas vägagi konkurentsivõimeline töötasu.

EILI ARULA

blog comments powered by Disqus