Vaiatu kogukonnaköök alustab koostööd teadlastega

Üleriigilise Ühisnädala raames tutvuti Torma vallas Vaiatu rahvamajas kaks kuud tegutsenud kogukonnaköögiga, mille üheks eesmärgiks on toiduvalmistamise õppepäevade korraldamine. Jaanuaris ja veebruaris  viiakse läbi  kokanduskoolitused koostöös Eesti Taimekasvatuse Instituudi teaduritega.

Neljapäevasel mõttevahetusel rääkis Vaiatu külaseltsi juhatuse esimees Liina Abram, et uue aasta esimestel kuudel õpitakse Eesti Taimekasvatuse Instituudi teadurite juhendamisel toitude valmistamist kartulist, hernest ja oast, mille sordid on aretatud selle teadusasutuse põldudel. Mitmed arutelul osalenud registreerusid kohe õppepäevadele.

Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse mittetulundusühingute konsultandi Kersti Kurvitsa sõnul on kokkamiskoolituste läbiviimine sisse kirjutatud äriplaani, mille Vaiatu kogukonnaköögi rajajad esitasid Kodanikuühiskonna Sihtkapitalile.

“Kogukonnaköögid sobivad väga hästi toiduvalmistamise  õppepäevade läbiviimiseks. Inimeste huvi selle valdkonna vastu on kasvanud. On rõõmustav, kui sellealaseid oskusi omandaks võimalikult palju noori,” lausus Kurvits.

Sadala külade Seltsi juhatuse esimees ja Miku talu perenaine Pille Tutt nimetas kogukonnakööki atraktiivseks keskkonnaks, kus saab toidutegemises kogemusi vahetada ja väliskülalistele eestimaise köögi traditsioone tutvustada.

“Vaiatu kogukonnaköögis ongi juba toimunud õppepäev, kus välisriikide noored rahvusvahelise projekti raames Pala valla metsadest korjatud marjadest moosi keetsid,”  tõi ta näite.

MTÜ Sadala Hoolekande Ühing eestvedaja, toitlustusettevõtja Luule Väin andis koosolijaile teada, et 13. detsembril toimub tema koduses majapidamises Eistre talus verivorstide valmistamise õppepäev.

“Praegu on keeruline prognoosida, kui palju Jõgevamaal veel kogukonnakööke rajatakse, kindlasti innustab aga Vaiatus käivitatud projekt teisigi ühendusi otsima võimalusi endale tulu teenida,” märkis Kersti Kurvits.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus