Marten Liiv sai juunioride MK-etapil teise koha

Juunioride maailma hooaja edetabelis esiviisikus olev Adavere kiiruisutaja Marten Liiv kinnitas kuulumist omaealiste absoluutsesse tippu ka nädalavahetusel Hollandis Groningenis, kui jõudis juunioride MK-sarja osavõistlusel esmakordselt individuaaldistantsil esikolmikusse. Venelase Mihhail Kazelini võiduga lõppenud 1000 meetri sõidus kaotas Liiv võitjale vaid 44 sajandikuga ja sai teise koha.


18aastane Marten Liiv murdis ennast juunioride aboluutsesse tippu eelmise hooaja algul, kui lõpetas Minskis peetud MK-sarja avaetapil 1000 meetri sõidu seitsmenda kohaga ning jõudis koos Valgevene ja Venemaa eakaaslastega moodustatud segavõistkonnas sõites meeskondlikus sprindis esikolmikusse.

Groningeni võistlus tõi aga tänavusest suvest Inzelli kiiruisuakadeemias harjutava Liivi karjääris uue arenguhüppe. Lisaks teisele kohale 1000 meetris jõudis ta Hollandis esikümnesse ka kõigil teistel distantsidel: 500 meetris oli ta seitsmes ning 1500 meetris kümnes, meeskondlikus sprindis sai aga Eesti kolmik, kuhu Liivi kõrval kuulusid ka Kermo Voitka ja Kaspar Kaljuvee, kõrge viienda koha.

Tundis ennast hästi

“Igal distantsil andsin endast maksimumi, eks kõik see ongi suvel ja enne käesolevat võistlusperioodi nähtud vaeva tulemus,” ütles Marten Liiv edukat võistlust kokku võttes.

Laupäeval sõidetud 1000 meetri distantsil käis jääl 59 uisutajat, Marten Liiv startis 27. paaris koos valgevenelase Ignat Golovatjukiga. Esimesed 200 meetrit läbis Liiv 17,13ga, kaotades Golovatjukile 17 sajandikuga. Valgevenelane oli ees ka 600 meetri järel (43,54 ja 43,88), kuid viimane ring oli adaverelasel võimas – viimased 400 meetrit 28,6ga läbinud Liiv edestas Golovatjukki 0,8 sekundiga ning lõpuaeg 1.12,48 viis ta liidrikohale.

“Ma pole mitte kunagi tundnud ennast enne võistlust nii hästi kui laupäeval enne 1000 meetri starti,” lausus Liiv. “Sõit oli tehniliselt ideaalne ning ka paariline sobis hästi – alustas kiiremini ja lõpus sain teda püüda.”

Marten Liivi suutis edestada vaid järgmises paaris sõitnud 19aastane venelane Mihhail Kazelin, kes lõpetas ajaga 1.12,04, täiesti alt läksid aga viimastes paarides rajal olnud norralased Henrik Fagerli Rukke ja Odin By Farstad, kes eelnevate aegade põhjal olid peafavoriidid.

“Minu treener Wim den Elsen ütles, et norralased liuglesid jääl liiga pikalt,” selgitas Marten Liiv konkurentide ebaõnnestumist Groningeni aeglasel jääl. “Kuna Groningeni jää on külmem kui näiteks Inzelli oma, siis tuleb seal sõita natuke tihedama sammuga.”

Laupäeva õhtul tegid MK-etapil stardis olnud eestlased kaasa ka meeskondlikus sprindis. Kaheteistkümne meeskonna konkurentsis said Kermo Voitka, Kaspar Kaljuvee ja Marten Liiv viienda koha, kolmandana lõpetanud jaapanlastest jäädi maha vaid 1,23 sekundiga. Juunioride MK-etapil debüteerinud 16aastane adaverelane Kermo Voitka tegi Liivi sõnul väga hea sõidu. “Kermo ülesandeks oligi vedada esimene ring täiega, ta tegi hea stardi ja sai oma ülesandega ilusti hakkama.”

Silmapaistva võistluse tegi Groningenis ka sprinditiimi kuulunud 17aastane tallinlane Kaspar Kaljuvee. 3000 meetris püstitas ta 4.04,88ga uue isikliku rekordi ja sai üheksanda koha, 1500 meetris oli ta 1.55,11ga kolmeteistkümnes. Marten Liivile valmistab kodune konkurents vaid heameelt. “Muidu olen nagu üksik hunt,” naeris ta. “Mulle meeldib see, et vaikselt tekib konkurents.”

Saatuslik kurv

Võimalik esikolmikukoht oli Marten Liivil tulemas ka pühapäevase esimese alana sõidetud 500 meetris, hea aja ja koha rikkus eksimus lõpukurvis. Hiinlase Jiahong Chengiga ühes paaris sõitnud Liiv alustas hästi – välisrajalt startinud adaverelane läbis esimesed 100 meetrit 10,08ga ning edestas Chengi kuue sajandikuga. “Viimasesse kurvi sisenesin aga valesti ning kurvi keskel tekkisid seetõttu probleemid,” rääkis Liiv. “Hakkas välja kiskuma, sõitsin üle rajajoone ning tabasin vist ka ühte torbikut. Treener ütles, et kui oleksin kurvi õigesti sisenenud, oleks arvatavasti ka poodiumikoht tulnud.” Liiv lõpetas ajaga 36,59 ja oli seitsmes. Ülitihedas võistluses, kus ühe sekundi sisse mahtusid 20 paremat, andis 36,39 Jiahong Chengile venelaste Muštakovi (36,27) ja Kazelini (36,29) järel kolmanda koha.

Ebaõnn tabas Marten Liivi võistlused lõpetanud 1500 meetri distantsil. Eelviimases paaris koos praeguse hetke ühe edukaima noore kiiruisutaja Mihhail Kazeliniga startima pidanud Liiv läks rajale hoopis üksinda. “Kazelin tegi kaks täiesti ühesugust valestarti ja diskvalifitseeriti,” lausus Liiv.  “Polegi kunagi varem midagi sellist näinud, minu jaoks tuli see üllatusena ning toimunu loomulikult segas keskendumist. Ka sõita on üksinda alati kehvem kui paarilisega.” Lõpuaeg 1.54,12 andis Marten Liivile kümnenda koha, 1.52,03ga oli parim hollandlane Marcel Bosker.

On õiges kohas

Üle nelja kuu Saksamaal Inzellis treeninud Marten Liiv tunneb, et on hetkel enda jaoks kõige sobivamates tingimustes. “Ma arvan, et ma olen õiges kohas ja ma ei näe praegu mingit paremat võimalust,” ütles ta. “Kõik on siin hea: seltskond on tore ning treener on väga hea. Wim den Elsen teab uisutamisest hästi palju, olen siin ka selliseid asju õppinud, mida ma varem ei teadnudki.”

Juunioride MK-sarja teine osavõistlus peetakse 28. ja 29. novembril Berliinis, nädal hiljem teeb Marten Liiv aga oma debüüdi täiskasvanute MK-sarja osavõistlusel. Suurde kiiruisutamisse aitab adaverelasel kindlasti paremini sisse elada see, et 4.-6. detsembrini sõidetav täiskasvanute MK-sarja kolmas etapp toimub just Inzellis.

1000 meetri kaheksa paremat Groningenis

  1. Mihhail Kazelin (Venemaa) 1.12,04
  2. Marten Liiv (Eesti) 1.12,48
  3. Viktor Muštakov (Venemaa) 1.12,75
  4. Ignat Golovatjuk (Valgevene) 1.12,97
  5. Stanislav Palkin (Kasahstan) 1.13,04
  6. Marcel Bosker (Holland) 1.13,13
  7. Masaya Yamada (Jaapan) 1.13,26
  8. Niek Deelstra (Holland) 1.13,64

 

MATI ALEV

blog comments powered by Disqus