Maadlustulemusi lähemalt ja kaugemalt

Juba aastakümneid on Klaipedas toimunud noorte suurturniir vabamaadluses, mis oma tasemelt ja korralduselt jääb alla ainult Euroopa noorte meistrivõistlustele. Seekordsele avadefileele rivistus 13 riigi paarsada noormaadlejat, nende hulgas ka kaheksaliikmeline Eesti võistkond. Viiendat aastat järjest on ka Põltsamaa noormaadlejad olnud võistlejate ridades.

Eesti võistkond oli komplekteeritud kolmest Kohtla-Järve ja viiest Põltsamaa maadlejast. Taseme tugevust näitas seegi, et võistlemas oli enamik selle aasta Euroopa noorte meistrivõistluste medalisaajaid. Klass omaette olid lõunamaise ja slaavi päritoluga maadlejad. Kui niisuguses konkurentsis jõuad medalile, siis oled Eesti mõistes väga kõva tegija.

Parim tulemus Ahti Pärnasalult

Meie kaks kõige nooremat maadlejat Sander Saar ja Andre Kuldma võistlesid eriloaga ja nende eesmärgiks oli võistluskogemuste omandamine rahvusvahelisel tasemel. Ilmses alavormis oli Eesti mitmekordne maadlusmeister Ardi Andruse. Temale pandud võidulootused jäid seekord realiseerimata – ju on mõjunud meie maadlejale halvasti treeneri- ja koolivahetus. Ahti Pärnasalu ja Ander Vaher näitasid kõige sisukamat ning võteterohkemat maadlust, olles ohtlikud vastased oma kaalu kõikidele konkurentidele. Kui Anderi  treeningud muutuksid süsteemsemaiks ja kvaliteetsemaiks, siis saab ta edaspidi Euroopa noortega võrdselt maadelda. Meie parima tulemuse eest hoolitses Ahti, jõudes võitudega finaali. Maha tuli pidada tõeline matilahing oma põlise rivaaliga Kohtla-Järvelt ja napp punktikaotus jättis seekord meie maadleja hõbemedalile. Meenutame, et eelmise aasta samal võistlusel märgiti Ahtile võistlusprotokolli kolmas koht.

Finaal kujunes Põltsamaa tüdrukute omavaheliseks võistluseks

Üle saja kahekümne võistleja kogunes Tapa uude võimlasse, et selgitada maadluspäeva järjekordseid võitjaid kreeka-rooma ja naistemaadluses. Võistlus oli rahvusvaheline tänu soomlaste ja lätlaste osavõtule. Põltsamaa oli esindatud ainult naistemaadlusega.

Meie neljaliikmelise naiskonna esinemine pakkus palju meeldivaid üllatusi ja närvikõdi. Põltsamaa maadlejatest jõudsid finaali mitmekordsed Eesti meistrid ja koondise liikmed Olesja Steptsenko ja Jaanika Rähn. Eelvõistlusel tuli meie noorukesel Olesjal maha pidada väga tasavägine kohtumine Läti selle aasta täiskasvanute meistriga ja napp võit avas tee finaali. Finaal kujunes Põltsamaa tüdrukute omavaheliseks võistluseks, mille võitis Olesja, jättes Taivi Naritsale hõbemedali. Kompromissitu oli võistlus ka raskekaalu eelringides, kus Jaanika Rähnil tuli maadelda paarkümmend kilo raskemate vastastega. Kõikidest kohtumistest väljus Jaanika võitjana, kuid finaal maailmameister Epp Mäega  kujunes ettearvatult ühepoolseks. Jaanika seekordset võistlust võib lugeda kordaläinuks, kui arvestada, et tahapoole jäid mitmed Eesti koondise liikmed.

iii

ARVED KÜLANURM, maadlustreener

blog comments powered by Disqus