Torma isadepäev lõppes üllatustordiga

Üleeile Tormas peetud kogu pere isadepäeva kippus kehv ilm küll pisut segama, ent need, kes vihmale vaatamata kodunt välja tulid, said sisukalt veedetud aja üle rõõmu tunda.


Isadepäeval jätkus tegevust nii õue kui ka tuppa, täpsemalt Torma spordihoonesse. Õues said lapsed ja isad tutvuda päästjate, politseinike ja kaitseliitlase töömasinate, aga ka kohalike põllumeeste kohale toodud suure traktoriga. Piirivalve esindus oli samuti väljas ning seal pole, nagu selgus, tööl sugugi ainult inimesed. Torma isadepäevalistel oli näiteks võimalus Mustvee kordoni koerajuhi Üllar Tänna vahendusel tutvuda teenistuskoerte Kusti ja Troiga. 12-aastane Kusti (paberite järgi on ta küll Gustav, ent Kusti nimi on koerajuhile suupärasem ja koerale mõistetavam) on oma toimeka elu jooksul leidnud mitu kadunud last ja ühe peidetud relva. Kaheaastasest Troist (tema õige nimi on Tryen’s Guugle) on talle kasvamas vääriline ametijärglane, ent praegu on ta Üllar Tänna sõnul veel natuke tuisupea.

Uudistamist oli ka spordihoones. Fuajees tutvustasid kaitseliitlased oma relvi, saalis Mustvee vabatahtlikud järvepäästjad oma varustust ja päästevõtteid. Suurem osa isadepäevale tulnutest ei piirdunud siiski pealtvaatamisega, vaid lõi kaasa ka võistlustel. Kaitseliitlaste Ants Noormägi ja Väino Joosua eestvedamisel peetud perevõistlusel tuli näiteks vibu ja õhupüssiga märki lasta, tunda ravimtaimi jne. Võistlejatel tuli ka kiirkorras raadiojaama käsitsema õppida, sest mängujuht jagas kontrollpunktist kontrollpunkti liikumise juhiseid raadio teel.

Perevõistlusel tulid esikolmikusse võistkonnad Renar, Eva-Liisa ja Kris. Kõik võistkonnad olid nime saanud mõne neis kaasa teinud lapse järgi.

Taimetarkust nappis

Kolmandaks tulnud võistkonna kapten, Torma vallas elav Marko Urvik ütles, et tema ja ta laste Triinu, Liisi ja Krisi jaoks osutus perevõistlusel kõige raskemaks ülesandeks ravimtaimede tundmine. Ka raadiosaatja käsitsemine tundus algul keeruline, ent lõppkokkuvõttes saadi sellega siiski hakkama.

“Meie oleme Torma isadepäeval juba kolmandat korda. Meile meeldib siin, seepärast tuleme ikka jälle,” ütles Marko Urvik.

Ühised ettevõtmised lastega pole tema jaoks ainult isadepäeva juurde kuuluv nähtus. Ta käib tütarde Triinu (7) ja Liisiga (12) kaks korda nädalas Torma spordihoones võrkpalli mängimas. Poeg Kris (14) nendega tavaliselt kampa ei löö, sest tema käib korvpallitrennis.

“Täna hommikul üllatasid tütred mind omatehtud koogiga,” ütles Marko Urvik. “Selle söömine seisab meil veel ees.”

Päevajuhi rollis oli isadepäeval Anne-Ly Võlli, aga ära ei tundnud teda ilmselt paljud tuttavadki, sest ta kandis Vudila vuti kostüümi. Päevajuhi korraldada olid ka kaks võistlust, isade võistlus ning isa-lapse paarisvõistlus. Isade võistlusel olid kolm paremat Aigar Annok, Aarne Neimann ja Raivo Sepper, isa ja lapse võistlusel olid esimeses jooksus parimad Margus ja Eva-Liisa, teises jooksus Aarne ja Kaisa.

Tegevust leidsid aga isadepäevalised endale ka siis, kui parasjagu ei võisteldud. Pallimatse ja korvisahinat oli kogu aeg kuulda. Kahelt batuudilt kostis väiksemate laste kilkeid, spordihoone saali sisse seatud miniateljees sai aga lasta Jaana Sepperil ja Hanna Hanstil endale näomaalinguid teha.

Päeva lõpus autasustati paremaid ning söödi ühiselt suppi ja küpsisetorti. Tordi tegid kaks kodutütart ja viis naiskodukaitsjat valmis juba eelmisel päeval ning selleks kulus neil 560 küpsist.

“Tort oli rahvale üllatuseks: Torma isadepäev toimus juba viiendat korda, nii et meil oli väike juubel,” ütles Naiskodukaitse Torma jaoskonna aseeesinaine ja isadepäeva toimkonna juht Kätlin Ridal.

Maalgi olgu huvitav

Tema sõnul tuli tänavusele isadepäevale kahjuks tublisti vähem rahvast kui eelmisel aastal. Põhjuseks pidas ta vihmast ilma ning seda, et samal ajal peeti tegevusterohket isadepäeva ka Jõgeval.

“Aga maalgi peab elu huvitav olema ja inimestel põhjust kokku tulla,” ütles Kätlin Ridal. “Seepärast ongi Naiskodukaitse Torma jaoskond ning Kaitseliidu Torma üksikkompanii viiel aastal isadepäeva korraldanud.”

Kätlin Ridali sõnul on sündmuse korraldustoimkonnas kümmekond inimest, ent ühel või teisel viisil kaasa aitajate ring on üsna suur.

“Meie ettevõtmist toetasid Torma vallavalitsus, spordihoone ja põhikool, Vudila mängumaa — sealt saime laenuks batuudid ja vutikostüümi —, ning kohalikud ettevõtted, nagu Torma Põllumajandusosaühing ning OÜd Rauduks, Maksibussid, Dawel, Spacesys ja Marimarta. Oleme neile kõigile väga tänulikud! Täname ka Kaitseliidu Jõgeva maleva ja Torma valla ühisorkestrit, kes isadepäeva avamise pidulikuks muutis, ning politseinikke, piirivalvureid ja päästjaid, kes oma masinaid ja muid töövahendeid demonstreerisid.”

Ehkki vihmase ilma tõttu oli väljas tehnika uudistajaid vähevõitu, ei pidanud abipolitseinik Eno Väli isadepäevaüritusel viibitud aega kasutuks.

“Poistel oli kindlasti põnev: teatud eas tahavadki neist pooled ju politseinikeks ja pooled autojuhtideks saada ning siin nägid nad nii politseinikke kui ka autosid,” sõnas Eno Väli. “Jagasime ka hoolega helkureid ning panime lastele-isadele südamele, et nad neid kannaksid: praegusel aastaajal läheb juba varakult pimedaks ja kui tumedates riietes inimene teepervel kõnnib või teed ületab, siis pole ta helkurita pahatihti üldse nähtav. Mis aga Torma isadepäevasse puutub, siis see on südamega ja oma kogukonna jaoks tehtud üritus, seepärast tulevad politseinikud, piirivalvurid ja päästjad siia hea meelega. Seda enam, et meistki on paljud ju kohalikud: piirkonnapolitseinik Andrus Väits elab Tormas, mina Võtikveres jne.”

Eno Väitsa enda lapsed ei pidanud aga isadepäeva sugugi isata veetma: abipolitseinik võttis nad lihtsalt Tormasse kaasa.

Ka Torma vallavanem Triin Pärsim kinnitas, et isadepäev on eelkõige oma valla inimeste jaoks tehtud, ehkki oodatakse ka kaugemalt tulijaid.

“Korraldajatele on suurimaks tasuks see, kui rahvas kohale tuleb ja kõigis ettevõtmistes rõõmsasti kaasa lööb. Ja aktiivselt kaasa löömise võimalus on siin kõigil. Suurte linnade suurtel sündmustel peab keegi võib-olla ka pealtvaatajaks jääma,” sõnas Triin Pärsim.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus