Liha küpseks põdra “kõhus”

Koduaias ringi jalutava karu või põdra üle ei rõõmustaks vist ükski majaomanik. Iseasi on karu- või põdrakujuline grill: see loob mõnusa meeleolu ja ürgses looduses viibimise tunde. Just selliseid “hea tuju grille” pakkus septembris peetud suurel Paunvere väljanäitusel firma Disainmet.


Tartlased Timari Toode ja Janar Nagel on “metalliusku” mehed. Kui paljude meelest on see külm ja kale materjal, siis Timari ja Janar usuvad, et metallile saab anda pehmuse ja hingestatuse. Veidi vähem kui kaks aastat tagasi, 2014. aasta jaanuaris lõidki nad osaühingu, millele panid nimeks Disainmet. Nagu nimestki näha, peavad firma asutajad peale metalli lugu heast disainist. Originaalsed loomakujulised aiagrillid tõestavad seda edukalt.

“Kuule, teeks õige karukujulise grilli,” ütles Timari Toode ükskord oma äripartnerile Janar Nagelile. Koos nuputati, kuidas see välja võiks näha ja kuidas see tehniliselt teostatud võiks olla. Sellest, et karu äge välja kukkus, said mehed innustust ja meisterdasid paarinädalaste vahedega valmis ka põdra- ja hirvekujulise grilli. Nii atraktiivsest kaubast pole laada- ja messikülastajatel võimalik mööda vaadata: nende pilk jääb tahes-tahtmata põdra või hirve “sarve otsa” kinni. Ent samas pole loomakujulised grillid mingid mänguasjad, vaid täidavad suurepäraselt ka oma tegelikku otstarvet.

Kui loomakujulised grillid on mõeldud eelkõige kaunistama maa- või suvekodu aeda (ka jahimeeste seltsid on neid oma jahimajade juurde ostnud), siis linnaeramu väiksemasse aeda sobib paremini traditsioonilisema ja asjalikuma kujuga grill, mida Timari Toode ja Janar Nagel ongi hakanud linnagrilliks kutsuma. Ka linnagrilli vaadates saab kohe aru, et tegemist on tootega, mis ühe grillihooaja järel veel ära ei lagune ega välimust muuda.

Disainmeti grillid on valmistatud vastupidavast kolme millimeetri paksusest lehtterasest ja grillrestid kvaliteetsest roostevabast terasest. Lehtteras on enne värvimist haaveldatud, et tagada kuumakindla pulbervärvi parem nakkuvus. Värv talub kuni 450 kraadist kuumust. Grilli jalad valmistatakse painutatud terastorust ja needki on viimistletud pulbervärviga. Puitosad valmistatakse termotöödeldud saarepuust, mida on immutatud linaõliga.

“Esimesed grillid, mille valmistasime, hakkavad nüüd kaheaastaseks saama ja need näevad välja täpselt nagu uued,” kinnitas Timari Toode.

Puhta joonega

Disainmetis toodetud grillid on söegrillid. Gaasigrille peavad Timari Toode ja Janar Nagel laisa inimese grillideks. Gaasi- ja söegrilli suhet võib nende meelest võrrelda mikrolaineahju ja tavalise ahju suhtega. Esimesega saab kiiresti, teisega kvaliteetsemalt.

Lisaks grillidele valmistatakse Disainmetis aga muudki: šašlõkivanne, lõkkealuseid, kamina- ja küttepuude hoidjaid ning aiamööblit. Kui arvestada, et diplomeeritud disainerit firmas palgal pole, jääb üle ainult imestada, kui kindla käe ja hea silmaga tooted kujundatud on. Kujundamisel on juhtivaks jõuks Timari Toode. Samas saavad paljud asjad paika Timari ja Janari omavahelistes vaidlustes, mille lõpptulemusena ei pruugi käiku minna kummagi esialgne idee, vaid hoopis mingi kolmas variant.

“Kui mõnd uut asja tegema hakkame, valmib kõigepealt nn prototüüp ja alles seejärel koostame selle järgi arvutis tööjoonised,” ütles Timari Toode.

“Oleme ka disaineri- ja arhitektiharidusega inimestelt kiita saanud,” lisas Janar Nagel. “Nad on öelnud, et meie asjad on väga puhta joonega.”

OÜ Disainmet on oma toodete tööstusdisainlahenduse ka registreerinud, nii et järele tegema neid ei tasu hakata.

Keevitus- ja puidutööd teevad Timari Toode ja Janar Nagel oma kätega ära, laserlõikus- ja värvimisteenus tuleb neil aga sisse osta.

“Laserlõikuspink läheks maksma umbes 150 000 ja pulbervärvimiskamber umbes 40 000 eurot. Selleks, et need summad tagasi teenida, tuleks grille ikka väga palju toota ja müüa. Aga meie jaoks pole Disainmetis toimetamine põhitegevus. Me teeme mõlemad ka muid asju,” ütles Timari Toode ja lisas poolnaljatamisi, et kui kellelgi oleks odavalt pakkuda pruugitud laserlõikuspinki või värvimiskambrit, siis võiks ta nendega ühendust võtta.

Teisel ringil

Paunvere väljanäitusel oli OÜ Disainmet väljas juba teist korda. Ka paljudel muudel laatadel-messidel olid nad tänavu juba teist ringi.

“Oleme laatadel kohanud inimesi, kes meilt juba midagi ostnud on, ja tagasiside on olnud ülimalt positiivne,” ütles Janar Nagel.

Timari Toode lisas, et laatadel käies on nad ka head nõu saanud. Üks inimene soovitas näiteks ka kõrgemate jalgadega lõkkealuseid tegema hakata. Kui see liiga maadligi on, võib muru selle all kannatada saada. Laatadelt saadakse ka uute toodete ideid. Tänavu on mitmel pool küsitud näiteks suitsuahju.

“Eks me vaata, võib-olla teeme talvel sellisegi asja valmis,” ütles Timari Toode.

OÜ Disainmet ei müü oma kaupa üksnes laatadel, vaid on püüdnud ka mõnedes kauplusekettides n-ö jalga ukse vahele saada. Lihtne see pole, sest kvaliteetset toodet ei saa odavalt teha ega ka müüa. Kallist toodet ei taha kauplused aga sisse võtta, sest kardavad, et see jääb seisma.

“Pahatihti on häda ka selles, et kaupluse juhatajal, kellele me oma tooteid näitame, polegi kauba müügile võtmise osas sõnaõigust, vaid otsustajad on Tallinnas või veel kaugemal,” ütles Timari Toode.

Kõigele vaatamata on Disainmetil plaanis kiigata ka rahvusvahelisele turule ja seal asjade ajamiseks on firmas tööl veel kolmaski mees, Indrek Katušin. Lätti ja Soome ongi jõutud juba üht-teist müüa.

“Mõtteid on meil palju,” kinnitasid Toode ja Nagel.

Loodetavasti vormub nii mõnigi hea idee talve jooksul väärt tooteks.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus