Ainult odav kütus säästu ei too

Üksnes tüüplahenduse sisseostmine energiakulusid soovitud tasemele ei vii. Samuti arvatakse ekslikult, et energia hinna määrab vaid kütuse valik.

Säästlik energiatootmine nõuab tähelepanu igal ajahetkel ja valmisseadme ostmine ei vii energiahinda alla. Kui ärimees valib endale ülikonda, siis vaadatakse ikka, et see istuks ja kandjale sobiks. Energialahenduste puhul kiputakse aga valima valmis tooteid, mis ei sobi konkreetse ettevõtte vajadustega ja seepärast on energiatootmise efektiivsus  madal ja kulud seetõttu kõrged. Kütus on vaid üks hinnakomponent, väga oluline on aga ka tootmise efektiivsus. Oleme oma praktikas kohanud näiteid, kui klient uskus oma energiatootmise efektiivsuse näitajaks  olevat 85 protsenti, tegelikult oli see hoopis 50 protsenti. Parim viis ebatõhususe vältimiseks on piisav eelanalüüs, mis kätkeb endas kogu tootmisahelat. Teeme alati esmalt olemasoleva energialahenduse analüüsi ja võrdleme alternatiive. Üha enam oleme energiaettevõttena ise need, kes kliendi energiatootmiseks vajaliku investeeringu teevad ning maandame energia hinda fikseerides ka kliendi hinnariski.

Näiteks langes soojuse hind pärast uue energialahenduse rajamist  Rannarootsi Lihatööstuses 43 protsenti, Rakvere Farmides 21 protsenti ja Rakvere linnas 20 protsenti. Lisaks vastutame ka kogu lahenduse pikaajalise toimimise eest.

URMO HEINAM, Adven Eesti juhatuse esimees

blog comments powered by Disqus