Muusika, fotograafia ja raamatud

Üleeile algasid üleriigilised raamatukogupäevad “Kohtume raamatukogus!”. Jõgeva linnaraamatukogus juhatati need sisse loomingulise päevaga, mille keskmes olid muusika, fotograafia ja raamatud.


Loomingulise päeva avasignaalina kõlas kojulaenutusruumis Arvo Pärdi tuntud “Ukuaru valss”, esitajaks Jõgeva fotograaf ja akordionist Johannes Haav. Pala esitamine oli igati põhjendatud: sellega avati Arvo Pärdiga seotud trükiste näitus.

Eestis on tänavune aasta kuulutatud muusika-aastaks ning selle aasta üheks tähtsündmuseks on maailmas tuntuima eestlase, helilooja Arvo Pärdi kaheksakümnenda sünnipäeva tähistamine. Jõgeva linnaraamatukogu otsustas anda sellesse oma panuse näitusega. Selle koostamisel lõi kaasa mitu raamatukogutöötajat, nende hulgas direktor Sirje Narits.

“Kõik trükised, mida näitusestendil näha võib, on pärit meie oma kogust,” ütles Sirje Narits. “Leidsime päris mitu raamatut, mis pühendatud kas tervenisti või osaliselt Pärdile. Nende hulgas on isegi üks ingliskeelne — “Arvo Pärt in conversation”. Kui me selle omal ajal tellisime, ju see tundus siis meile oluline. Ja niisama riiulil seisnud see pole, seda on päris suur hulk inimesi ka kasutanud.”

Lisaks raamatutele on näitusel ajakirju, milles ilmunud Pärti ja tema loomingut käsitlevaid artikleid. Nende leidmiseks ei pidanud raamatukoguhoidjad õnneks väljaandeid leht-lehelt läbi lappama, vaid neile olid abiks vastavad kataloogid ja otsingusüsteemid. Kui “juhtlõngad” käes, tuli lugemissaali töötajatel lihtsalt vastavad ajakirjanumbrid välja otsida.

Arvo Pärdile pühendatud trükiste näitus jääb üles vähemalt raamatukogupäevade lõpuni ehk 30. oktoobrini, aga kui huvi selle vastu suureks kujuneb, siis kauemakski.

“Kui keegi soovib aga mõnd näitusel olevat Pärdi-teemalist raamatut näituse ajal laenata, siis selleks takistust pole: küll me otsime tekkiva “augu” täiteks mõne teise trükise,” lubas raamatukogu direktor.

Väikestele sõpradele

Tööpäeviti kell 14 saab kojulaenutusruumis ka Arvo Pärdi muusikat kuulata. Raamatukogutöötaja Ene Sööt tõi lugejatele ettemängimiseks kohale näiteks helilooja lastelaulude plaadi “Lapsepõlve lood”, mille ta endale koju oli ostnud. Plaadiümbrisel meenutab Pärt oma noorpõlve Rakveres ning kinnitab, et käis lasteaias keskkooli lõpuni: tema ema töötas nimelt lasteaias ja pärast kooli läks ta ikka ema juurde. Tihti mängis ta oma väikestele lasteaiasõpradele ka klaverit. Mõni ime siis, et ta oma heliloojatee algul ka hulga lastepalu kirjutas.

Lisaks Pärdi-teemalisele näitusele saab kojulaenutusruumis vaadata muusika-aastale pühendatud raamatunäitust. Lasteosakonda pandi aga välja lasteraamatunäitus “Helisev muusika” ning väljapanek, mis tutvustab Ellen Niidu lasteluuletusi, mis on ka viisistatud.

Täiskasvanute lugemissaali tasub minna aga neil, kes peavad lugu fotograafiast, Eestimaast ja reisimisest: seal saab vaadata Johannes Haava näitust “Käigud”.

“Käigud” on mitmetähenduslik sõna. Antud juhul tähendab see huvikäike mööda Eestimaad, mida Johannes Haav on teinud nii omal algatusel kui ka mõne seltskonna, näiteks EELK Jõgeva koguduse või Jõgeva Lions-klubi kutsel. Nii on ta paaril viimasel aastal käinud näiteks Setumaal, Piirissaarel, Sangastes, Viljandimaal, Saaremaal ja Tallinna ümbruses. Kaamera on tal ikka kaasas olnud ning pildimaterjali on kogunenud tohutult. Üksikpiltide eksponeerimise asemel otsustas Johannes seekord rahva ette tulla kollaažidega: igale reisile on pühendatud üks kollaaž, millelt võib leida mitukümmend pisipilti.

Armastus ja huvi

“Arvutis fotode töötlemisega hakkasin jändama juba kümme aastat tagasi. Vahepeal on programmid täiustunud ja võimalused paranenud, nii et fotode kallal “nikerdamine” pakub mulle endiselt huvi. Samasuguseid kollaaže saaksin tegelikult veel terve hulga teha, materjali mul jätkuks,” ütles Johannes Haav.

Kunstitaotlust on tema seekordses näituses ehk vähem, seda rohkem on aga armastust Eestimaa ja huvi selle vaatamisväärsuste vastu. Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev sai näitusetöödest aga inspiratsiooni mõtteavalduseks.

“Mul on välisriikides palju tuttavaid ning nii mõnigi neist tavatseb Facebook’i vahendusel regulaarselt oma riigi vaatamisväärsusi tutvustada,” ütles maavanem. “Ka Jõgeva maavalitsuse Facebook’i lehte võiks Jõgevamaa vaatamisväärsuste tutvustamiseks kasutada. Kes on valmis selleks oma fotomaterjali meie kätte usaldama, võtku maavalitsusega ühendust. Tõsi, raha meil selle eest maksta pole, ent autori kuulsust võime küll aidata kasvatada.”

Fotonäituse “Käigud” avamisel mängis autor Johannes Haav Raimond Valgre muusikapalu, nende vahele luges raamatukogutöötaja Jaana Koppel Ave Alavainu luulet.

Raamatukogupäevad jätkuvad nii Jõgeva linnaraamatukogus kui ka mujal maakonnas täie hooga. Üleeile sai teatavaks ka rõõmustav sõnum, et teemapäevade üleriigilise avaürituse ajal Kohtla-Järvel teoks saanud raamatukogutöötajate mälumängu võitis Jõgevamaa esindus koosseisus Ene Sööt (Jõgeva linnaraamatukogu), Maris Paas (Vaimastvere raamatukogu) ja Laidi Zalekešina (Mustvee linnaraamatukogu). Palju õnne neile!

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus