Esimesel poolaastal langesid piimatöötlejate keskmised väljamüügihinnad Eestis võrreldes piimatoodete jaehindadega oluliselt enam. Juustu puhul oli tööstusest väljamüügi hind kuni 26 protsenti madalam, jaehind langes aga 1,8 protsenti, selgus Eesti piimatöötlemise sektori 2015. aasta kuue kuu ülevaatest.
TNS Emori andmetel oli 2015. aastal kuue kuu keskmisena 1 l 2,5protsendilise kilepakendis piima tööstusest väljamüügihind 0,37 eurot (-19,6 protsenti) ning sama piima jaehind (sh km) 0,56 eurot (-8,2 protsenti)
Jaehindade kohta teame, et võrreldes 2014. aasta I poolaastaga langesid ka 2,5protsendilise keefiri, 20protsendilise hapukoore, 82protsendilise või ja naturaaljuustu keskmised jaehinnad, kusjuures langus jäi vahemikku 1,8-13,1 protsenti.
Tänavu esimesel poolaastal oli töötleja tegelik 1 kg piimatoote keskmine väljamüügihind TNS Emori andmetel järgmine: lõssipulber 1,83 eurot (-35,8 protsenti), Edami juust 2,66 eurot (-26,5 protsenti), Gouda juust 2,89 eurot,(-24,7 protsenti), Tilsiti juust 2,68 eurot (-26,4 protsenti), neljaprotsendiline kodujuust 2,51 eurot (-4,2 protsenti), 25 kg või 3,18 eurot, (-10,7 protsenti) ja väikepakendis või 4,01 eurot (-11,3 protsenti).
Poolaasta jooksul on töötleja keskmised piimatoodete väljamüügihinnad võrreldes piimatoodete jaehindadega oluliselt enam langenud ning toote lõpphind kasvatab jaekaubanduse kasumimarginaali.
JOOSEP LUKK, maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna turu arendamise büroo peaspetsialist