Jõgeva kultuurikeskuses tähistati eakate päeva

Neljapäeval tähistati Jõgeva kultuurikeskuses rahvusvahelist eakate päeva, kus tõsteti esile seeniorieas inimeste töökust, mõtteerksust ja hoolivat suhtumist, mis on ilmnenud nende tööaastatel ja jäänud püsima tänaseni.


Politsei- ja piirivalveameti ning päästeameti töötajad ja  meedikud andsid nõu igapäevase ohutuse ja turvalisuse tagamiseks, haiguste vältimiseks ja tervise tugevdamiseks.

Piduliku päeva sissejuhatuseks esines kultuurikeskuse ansambel Kuukressid Hillar Laane juhendamisel.

“Etteaste on märk sellest, et rahvusvaheline eakate päev langeb samale kuupäevale rahvusvahelise muusikapäevaga,” ütles sündmust korraldanud ja seal teadustajaks olnud Jõgeva maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna  kultuuritöö peaspetsialist Tiina Tegelmann. “Teis on palju armastust, hoolivust ja palju teisi häid omadusi,” kinnitas ta koosolijate poole pöördudes.

Maavanem süütas küünla

Maavanem Viktor Svjatõšev süütas oma tervituskõne algul  kultuurikeskuse laval küünla, väärtustades tuld kui valguse ja hingesoojuse sümbolit.

Maakonnajuht rääkis põlvkondade sidususest ja oma rõõmudest mitmekordse vanaisana. “Lastelaste küllatulek on meie kodus eriliselt särav päev,” kinnitas ta. Maavanem tunnustas aukirjadega tegusamaid eakaid mitmelt poolt üle Jõgevamaa.  Päevakohase sõnavõtuga esines ka Jõgevamaa Pensionäride Ühenduse juhatuse esimees Heino Ilves.

Seoses piirkonnapolitseiniku ameti loomisega politsei- ja piirivalveameti struktuurides rääkisid oma tööst Jõgevamaal selles ametis töötavad piirkonnapolitseinikud Jana Õim, Ivo Saarela ja Andrus Väits. Nõuandeid jagas ja küsimustele vastas  ka noorsoopolitseinik Kirly Kadasik. Korrakaitsjad julgustasid vanemaealisi turvalisuse ja ohutusega seotud murede korral alati politseisse pöörduma ja tuletasid meelde, et selleks tuleb nüüd helistada ühtsele hädaabinumbrile 112. Nad jagasid infovoldikuid ning kutsusid lahendama jalgrattasõiduga seotud  ülesannet, mille lahendajad väikese meene said.

Päästeameti juhtivspetsialist Tõnu Vare andis tuleohutuse alast nõu ja tutvustas veelkord suitsuandurit.

Sihtasutuse Jõgeva Haigla juhataja Peep Põdder kummutas oma sõnavõtu algul müüdi MMSist kui imeravimist. “See “imerohi”, mis oma koostiselt sarnaneb pesuvalgendajaga, tapab küll bakterid, kuid ka kõik muu,” rõhutas ta.

Doktor Põdder lisas, et halba enesetunnet ja nõrkust võib põhjustada ka majas või korteris olev vingugaas, mis imbub  enamasti katkistest küttekolletest.

“Mõõdukamas koguses ving ei too kaasa küll ägedat mürgistushoogu, kuid pidevalt mõjudes nõrgendab tervist.”

Peep Põdder rääkis sellestki, kuidas vältida kukkumisi nii vererõhu kõikumise tõttu kui ka toas või õues komistades.  Näiteks soovitas ta mitte panna kaltsuvaipu põrandatele, kus sageli kõnnitakse.

Emotsioonid olid positiivsed

“Kolisin Jõgevale Rakverest. Hea, et uues kodulinnas pensioniealistele huvitavaid ja meeleolukaid sündmusi korraldatakse,” ütles Juta Taun.

“Sellistel kokkusaamistel kohtab eakaaslasi mitmelt poolt maakonnast. Jutust meil omavahel puudu ei tule,” kinnitas Linda Karu Sadukülast.   

“Käin sageli seenioridele mõeldud üritustel. Seekord meeldisid eriti hea muusika ja kasulikud nõuanded,” ütles kauaaaegne Torma metsaülem Heino Paju.

Tunnustuse pälvisid

*Puurmani käsitööseltsi Kati juhatuse liige ja eestvedaja Hilja Õim

*Kaarepere eakateseltsingu Härmalõng liige Heli Murumaa

*Mustvee eakate teeklubi liige Viive Tooming

*Torma pensionärideühenduse Hõbedane esinaine Laine Leppik

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus