Juba poolteist aastat tegutseb Põltsamaal Kohvik O, mis rajati linnarahvale hästi tuntud kunagise Kurve Baari asemele. Nüüd on külastajad selle hästi vastu võtnud ning kohvik endale teatud mõttes jätkutegevuse saanud.
Kohviku ühe omaniku Jarmo Võsa sõnul jõudsid temani mitmed klientide pärimised, kas neil oleks võimalik tellimise peale lõunatoitu valmistada. Kohvikus selliste tellimuste täitmiseks võimalust ei olnud ja see sundis otsima lahendust, et klientide soovi täita.
Hakati tellimusi täitma
Nii tekkiski idee luua selline toidukoht, kust saaksid lõunatoitu tellida Põltsamaa linnas, piirkonnas ning kaugemalgi tegutsevad ettevõtted ja asutused. Tänavu jaanuari keskel hakkaski aadressil Lossi tänav 5a tegutsema Toidukuningad OÜ, kus asutustele-ettevõtetele lõunat valmistatakse.
Jarmo Võsa lausus, et huvi toidu valmistamisega tegeleva ettevõtte loomiseks Põltsamaale tekkis sellest, et tal on mitmeid gurmaanidest sõpru ning talle endalegi meeldib vahel süüa teha ning head toitu nautida. Ettevalmistused sellise firma loomiseks algasid juba aasta eest. Tegutsema asumiseks tuli alustada lubade hankimisega ja kooskõlastuste saamisega ja lõpuks tuli rendile võetud hoone renoveerida.
Hoone kasutamiseks on sõlmitud pikaajaline rendileping. Seal on olemas kaasaegsed töötingimused ja olmeruumid ettevõtte töötajatele. Praegu töötab OÜs Toidukuningad neli inimest, toitu veab laiali autojuht.
Võivad täita 500 kliendi tellimuse
Kuid Jarmo Võsa peas liiguvad juba uued mõtted ning tema sooviks on rajada nende kasutuses oleva kinnistu hoovile suvine toidukoht, kuhu iga töömees mistahes tööpostilt riideid vahetamata lõunat sööma saaks minna. Jarmo Võsa loodab, et see idee saab teoks järgmisel suvel. Ka Toidukuningate kasutuses oleva hoone fassaadi on plaanis veidi kohendada. Tänaseks tellivad tema ettevõttest lõunatoitu ka mitmed põllumajandusettevõtted.
Klientidele on kõik võimalikult mugavaks tehtud selles mõttes, et kui neil ei ole võimalik tellitud toidule järele sõita, siis viiakse see neile kohale. Toit jõuab klientideni korralikult pakendatuna ja soojana. Praegu tehakse päevas umbes 200 lõunatoitu, kogus sõltub hetkel paljuski põllumeeste tegevusest. Põllutööde hooaeg hakkab tasapisi lõppema ja seetõttu vähenevad ka põllumajandusettevõtete tellimused.
Suvisel ajal on mõned ettevõtted kollektiivpuhkusel, mis samuti tellimuste arvu vähendab. Augustis ja septembri esimesel poolel ongi toidutellimuste kõrghooaeg, sest põllumajanduses käib siis aktiivne viljakoristus ja mitmete ettevõtete töötajad naasevad kollektiivpuhkuselt. Samas on firma suuteline täitma lõunatoidutellimused 500 kliendile.
Praeguseks on Toidukuningate suuremateks klientideks Põltsamaa Felix ja Puit-Profiil. Ka Põltsamaa hooldushaigla on n-ö suurklient. Erinevalt teistest ettevõtetest, valmistatakse hooldushaiglale toitu kolm korda päevas. Oluliseks tellijaks on ka Adaveres tegutsev ulukiliha töötlev Chef Foods. Praegu soovivad mõed kliendid lõunasööki kella üheteistkümneks, mõned aga kella üheks. Seetõttu jõutakse tellimused ühe autoga kohale toimetada.
Tõsistele tegijatele ruumi jätkub
Nii mõnelgi ettevõttel on olemas oma köök ja nemad toidu tellimisest huvitatud ei ole. Praegu on kõige kaugemaks kohaks, kuhu Toidukuningad lõunatoitu viivad, Rõstla. Tegelikult saaks toitu viia kuni kahe tunni autosõidu kaugusele, sest just nii kaua seisab söök termokastides soe. Väiksematele klientidele toimetatakse toit kätte karpides, suuremateni jõuab see suuremates termostes.
Jarmo Võsa sõnul ei saa nende ettevõtte poolt valmistatava toidu hinda võrrelda lasteaia- või kooliköökides tehtava hinnaga, ent samas on nende menüü hoopis teistsugune. Kartul ja juurvili saadakse kahelt lähedal tegutsevalt kasvatajalt, sealiha ja loomaliha varutakse nii Chef Foodslt kui ka Paju talu seafarmist. Kõik ülejäänud toiduained tuuakse Tallinnast ja selle hulgas on nii Poolast kui Saksamaalt imporditut.
Nelja tubli koka käe all valmistatakse toitu hommikul kella poole kaheksast kuni umbes kella kaheni päeval. Ühelt poolt on selline töörütm töötajatele üsna soodus, teisalt tuleb selle aja jooksul väga kiiresti tegutseda.
Jarmo Võsa nentis, et töötajate leidmisega on alati probleeme, kuid samas on neid sellisesse kööki siiski lihtsam leida kui kohvikusse, kus teenindajad peavad olema avatud ja heatahtlikud suhtlejad. Olemasolevasse kööki on plaanis veel üks ahi paigaldada ja paari uue toidurühmaga katsetada. Mõttes on olnud cateringi- teenus ja ehk ka pagaritooted. Jarmo Võsa sõnul on ta kohvikus toimunud toiduga seotud sündmustel selgeks saanud, et Põltsamaa kandis elavad väga toiduteadlikud inimesed ja sellega peavad toidu valmistamisega tegelevad ettevõtted kahtlemata arvestama.
Toiduäriga tema sõnul just rikkaks ei saa, kuid ta tahab oma kodulinna patrioodina anda linna heaks panuse. Väikese linnakese kohta on siinne toiduturg küll üsna hõivatud, kuid tõsiselt pingutades on võimalik selle tegevusega inimestele tööd pakkuda, mõistlikku palka maksta ning iseendalegi leib ja leivakõrvane lauale saada. Äriinimesena teab ta, et kui teha midagi ärilises mõttes hästi ja hingega, siis on turul alati ruumi, olgu tegemist mistahes valdkonnas tegutseva ettevõtjaga.
TOOMAS REINPÕLD