Sepamäe talu vitamiinivanker on veerenud läbi kogu Eesti

Raigastvere külas Sepamäe talus valmistatakse astelpajutooteid, mis on jõudnud kuue aasta jooksul laatadele üle kogu Eesti. Vitamiinirikkaid tooteid saab iga päev osta ka Tallinna ja Tartu müügipunktidest.


Sepamäe talus on astelpaju kasvatamise ja marjadest toodete valmistamisega tegeldud juba kuus aastat. Raigastvere külas asuv astelpajuistandus laiub ligi kahel hektaril. Praegu ongi Sepamäel kõige kiirem aeg, sest marjad on küpsed ning need tuleb kähku ära korjata.

Marjadest tehakse põhiliselt toormahla. “Oleme ainukesed Eestis, kes viitsivad astelpaju toormahla tootmise ja müümisega jännata,” rääkis talu peremees Madis Jaaniste. Eesti kaubanduses leiab astelpajumahla paljudelt tootjatelt, kuid need on paraku pastöriseeritud, mis tagab loomulikult parema säilivuse. Toormahla eeliseks peab Sepamäe talu peremees ennekõike selle värsket maitset ja vitamiinirikkust, mis kuumutamisel kaotsi läheks. Toormahla valmistatakse Sepamäe talus nii suhkruga kui ka ilma.

Menukas vitamiiniriba

Lisaks toormahlale, müüb Sepamäe talu suvistel laatadel astelpaju jääjooki. Uudistootena on neil pakkuda astelpajupüreest ja roosuhkrust valmistatud vitamiiniriba, mis meenutab oma konsistentsilt veidi kummikommi. Siiski on tegemist tervisliku ampsuga, millele pole lisatud tehislikke säilitusaineid. Vitamiiniriba on muutunud juba üsna menukaks, kuid alati ei pruugi seda kõikidele Sepamäe talu tooteid  müüvate poodide lettidele jaguda. Küll aga saab seda osta laatadelt, kus talu esindatud on, ning ka talust kohapealt.

Veel toodetakse Sepamäel astelpajumarja jahu, mida saab kasutada näiteks keefiri maitsestamiseks, segada koogitainasse või pudru sisse. Lisaks mahlale ja teistele toodetele, saab Sepamäelt loomulikult osta ka astelpajumarju, mida sügavkülmas säilitada, et vitamiinivarud talvel omast käest võtta oleksid.

Sepamäe talu tooteid saab iga päev osta Tartus Lõunakeskuse taluturult, Tallinnas Sadamaturult ja Nõmme turult ning Haabersti ja Ülemiste Rimi poest “Talu toidab” lettidelt. Siiski ei ole need vaid ainukesed kohad. Kevade saabudes paneb talu oma vitamiinivankri veerema ning külastab suve jooksul kõikvõimalikke messe ja laatasid üle kogu Eesti. Selle aasta laadahooaeg algas neil aprillis peetud Maamessiga. Järgnesid maikuus Luige laat ja Tartu Kevadlaat. Suve jooksul käidi Pärnus Hansalaadal, Saaremaal Saare laadal, Tallinnas merepäevadel, Viljandi folgil ning möödunud reedel Jõgeval peetud Vooremaa konverentsi minimessil.

Kehvavõitu marjasaak

Astelpaju kasvatamine Eesti tingimustes väga suurt vaeva ja ressurssi ei nõua. Talu peremees Madis Jaaniste sõnas, et mahetootjale kohaselt tema põõsaid ei väeta ning õnneks pole nende istanduses muret ka kahjuritega. “Hooldamine käib sügisel koristuse käigus, lõikame saagiga oksad ära  – ja kõik. Lisaks on vaja istandust ka niita, et see viisakas välja näeks ning seal liikuma mahuks,” rääkis talu peremees.

Kui oma istanduses marju napib, ostab peremees neid kokku ka mujalt. “Eelistatud on ikkagi kohalik tooraine, mida lähemal meie talule, seda parem,” kinnitas ta. Kuna Sepamäe talu toodab vaid mahetooteid, ostavad nad ainult mahedalt kasvatatud marju ning käivad neid vajadusel ka mujalt  ise korjamas. Saagi korjamise hooajal pole seni tarvis olnud tööjõudu palgata, kogu töö teeb Madis ära pereliikmete ja heade sugulaste abiga.

Käesoleval aastal on astelpaju saagikus küllalt kesine ning oma tootmismahu täis saamiseks tuleb Sepamäe talul marju sisse osta. “Nüüd on kaks aastat põhimõtteliselt ikaldus olnud, pean Eesti tootjate käest marju juurde ostma. Teen kõik endast oleneva, et minu müügipunktides ikka astelpajumahla jätkuks,” lubas Sepamäe talu peremees.  

EILI ARULA

blog comments powered by Disqus