Mitmekülgne eneseteostaja ja julge unistaja Mare Rosin

Mõne inimese perekonnanimi sobib tema elulaadiga kohe hästi kokku. Mare Rosina mõtted ja teod sisaldavad säravaid “rosinaid” pedagoogika, rahvamuusika ja usuelu valdkonnas. Mitmekülgsete huvidega daam mängib akordioni ja laulab seenioride ansamblis,  õpetab Kiigemetsa kooli lastele käsitööd ja sisustab  seal ka muusikateraapia tunde.


Praegu kulutab ta tähelepanuväärse koguse oma energiast ja entusiasmist eesmärgile, et maakonnakeskuses valmiks  Jõgeva luterlikule  kogudusele  kirik. Seda silmas pidades korraldas Mare heategevusliku loterii ka eile Jõgeva kultuurikeskuses peetud Vooremaa konverentsiga koos toimunud minimessil.

Kiriku  ehitamise eestvedaja sai Mare Rosinast siis, kui ta  EELK Jõgeva koguduse juhatuse esimeheks valiti.  Oma kiriku olemasolu  on Jõgeva vaimuelule  põhimõtteline küsimus. “Meil on nägus ja hubane kogudusemaja,  kirikut aga pole.  Tarviliku maa eraldasid talupojad kogudusele juba ligi kaheksakümmend aastat tagasi.  Seal paikneb praegu veetorn, millest ümberehitamisel saaks torn pühakojale.   Kiriku rajamisse on poolehoidvalt suhtutud ka küsitlustes, mille me koos koguduse organisti Anu Piiskoppeliga korraldasime. Tubliks toetajaks idee elluviimisel on riigikogu liige Aivar Kokk.  Nõupidamistel kiriku asukoha teemal osalesid abilinnapea Ants Prii ja linnavalitsuse arhitekt Anne Örd. Kiriku valmissaamiseks on kogutud raha heategevusüritustel, ” rääkis Jõgeva luterliku koguduse juhatuse esimees.

Kirikul mitu eesmärki

Mare Rosina sõnul tutvus EELK Jõgeva koguduse esindus  Viimsisse rajatud Püha Johannese kirikuga, mis on piirkonna jõukusele vaatamata väga lihtsa ja asjaliku arhitektuurilise lahendusega.

“Tulevane Jõgeva kirik peaks kindlasti vastama sakraalehituskunsti traditsioonidele, kuid samas olema ka omapärane ja meeldejääv.  Kirikul peaks olema hea akustika, et seal kontserte korraldada saaks. Samuti võiksid kompleksi kuuluda hostel, nõupidamisruumid  ning tuhaurnide hoidmise ruum ehk kolumbaarium,” rääkis ta oma nägemusest  uue pühakoja  funktsioonidest.

Samas rõhutas Rosin, et ennekõike vajame  maakonnakeskusse kirikut kristlike tõekspidamiste tugevdamiseks  ning kui paika, kus elu püsiväärtuste üle sügavuti järele mõelda.

“Ehk aitab pühakoja vaimsus kaitsta meie elukeskkonda paremini pahede eest, nagu kuritegevus, narkomaania, alkoholism jne.”

Tõekspidamiste kujunemise lugu

Mare esimesed mälestused kirikutest pärinevad  lapsepõlvest, kui koos vanaema ja vanaisaga hobusega Koeru kirikusse sõideti.

“Koeru oli mu vanavanemate kodupaik.  Üldiselt jäi usuelu kooliõpilasena ja noorusaastatel minu jaoks kaugeks. Ajastule vastavalt tuli ju olla pioneer ja kommunistlik noor. Huvi vaimuliku maailma vastu tekkis pärast Eesti taasiseseisvumist, kui Jõgeva kultuurijuhi Airi Rütteri algatusel hakati Jõgevale luterlikku kogudust looma. Esimeseks kirikuõpetajaks kutsuti Markus Haamer.  Kirikuelu väljakujunemisprotsessile panid õla alla ka tema isa, tunnustatud vaimulik Eenok Haamer, ja   vend Naatan Haamer.”

Laulja, muusik ja terapeut

Kord kuus sõidab Mare Rosin Tallinna misjonikoori lauluproovidele. “Olin kord Nelijärvel  misjonikeskuse korraldatud suvelaagris, kus viibis ka koorilauljaid. Et otsisin uusi võimalusi hobidega tegelemiseks, tundsin huvi misjonikooris laulmise  vastu. Soovitati sügisel dirigendiga ühendust võtta. Nii saigi minust väärika vaimuliku koori liige. Oleme esinenud mitmel pool üle Eestimaa. Üheks meeldejäävamaks etteasteks oli jõulusündmus Tartus Pauluse kirikus. Tänavuseks advendiajaks kutsusin aga oma koorikaaslased laulma Jõgevale,” rääkis Mare Rosin.   

Mitmekülgse ja lausa igavese õppijana omandas ta Tallinna ülikoolis korraldatud kursusel teadmised ja oskused muusikateraapiast. Ta õpetab Kiigemetsa kooli õpilastele kangakudumist ja annab ka muusikateraapia tunde.

 “Sageli alustan tundi lauluga. Kuulame muusikat ja teeme rütmiharjutusi. Selline teraapia loob erivajadustega lastele rõõmsama meeleolu ja rahulikuma enesetunde,” rääkis pedagoog.

Meisterdas ise jaurami

Folklooriseltsi Jõgevahe Pere  rahvaliku muusika ansamblis Tempora Mores mängis Mare Rosin jauramit, mille ta ise meisterdas. “Jauramit oli rütmipillina vaja ja nii ma selle ise tegingi.  Pudelikorgid ja muu kila-kola mulle ei meeldinud, seepärast kinnitasin pilli külge kellukesed ja ühe väga huvitava kadakaoksa ning kaunistasin pilli tuttidega. Kui Austraalias peetud  Esto päevadeks õppisin selgeks mõned lood kuuekeelsel kandlel. Sel eestlust ühendaval sündmusel esinesime koos rahvamuusik Triinu Tauliga.”

Mare sõnul sai ta muusikapisiku vanematelt. “Minu isa mängis hästi viiulit ja musikaalne oli ka ema.  Mu isa oli kolhoosis  sepp, ema aga kunagises Vägeva haiglas kokk.”

Pedagoog Rosin tunnistas, et tal on soojemad suhted ka  sepatööga. “Käsitööõpetajate seltsi Aita kokkutulekul Võrumaal Rõuges tegin ise naela valmis,” avaldas ta rahulolu.

Praegu mängib Mare Rosin akordioni  ja laulab seenioriealiste sõpruskonnas koos Johannes Haava ja Virve Petersoniga. “Kolmekesi oleme musitseerinud pillimeeste kokkusaamistel ja ka rahvusvahelise Pärnu akordionifestivali vabalaval,” rääkis ta.

Käsitööõpetaja suured rõõmud          

Kiigemetsa kooli kangakudumise õpetajana tunneb Mare Rosin heameelt selle üle, et tema õpilased on saanud kaks aastat järjest tunnuskirjad üleriigilistel käsitöökonkurssidel.

“Erivajadustega inimeste hulgas muutub kangakudumine järjest populaarsemaks ja seda harrastatakse ka mitmetes päevakeskustes,” ütles  õpetaja, kes on korraldanud oma õpilaste töödest näitusi Siimustis, Rakkes ja mujalgi.

Positiivse ellusuhtumisega tubli naine

Riigikogu liige Aivar Kokk rääkis, et  tema esimesed põhjalikumad jutuajamised Mare Rosinaga said alguse siis, kui tõusis päevakorda uue katuse ehitamine EELK Jõgeva koguduse hoonele.

“Mare on positiivse ellusuhtumisega  tubli naine, kes  oskab enda ümber koguda kaasamõtlejaid ja kaasatulijaid, olles ise paljude ideede autor ja eestvedaja. Arvan, et oma energilisusega soodustab Mare Rosin kogu Jõgeva koguduse erksat ja agarat vaimu.  Koguduse jaoks võib teda lausa õnnetäheks pidada.  Loodetavasti täitub veel lähitulevikus Mare Rosina ja tema mõttekaaslaste unistus ja  Jõgevale ehitatakse torniga kirik.”

EELK Jõgeva koguduse  õpetaja Valdo Reimann

„Meie koguduse juhatuse esimeheks on Mare Rosin kuuendat aastat.  Ta paistab silma tugeva isiksusena ning selle, mis ette võtab, suudab ka läbi viia. Mulle on temast palju abi ka majandusküsimustega tegelemisel ning suhtlemisel asutuste ja koostööpartneritega.“

Mare Rosina elukäik

*Sündis 1944. aasta  5. juulil Vägeval

Õppinud

*1951-1958  Selli 7- klassilises koolis

*1958-1962 Jõgeva keskkoolis

*1964-1967 Tallinna pedagoogikakoolis

*2003-2004 muusikateraapia algkursustel Tallinna ülikoolis

*Mitmed kursused ja täienduskoolitused käsitöö ning erivajadustega õpilaste õpetamise ja kasvatamise alal

*Töötanud 1962-1972 Jõgeva lasteaias

*1972-1999 rahvakunstimeistrite koondise Uku meister

*Alates 1999. aastast Vägeva eriinternaatkoolis ja selle õigusjärgses õppeasutuses Kiigemetsa koolis huvijuht ja õpetaja vanempedagoogi staatuses

*EELK Jõgeva Koguduse juhatuse esimees

*Oli folklooriseltsi Jõgevahe  Pere rahvaliku muusika ansambli Tempora Mores liige

*Misjonikoori laulja

*Jõgeva seenioride laulu- ja pillimänguühenduse liige

Tunnustused

*Lenini 100. sünniaastapäevale pühendatud aumärk (1970)

*Tänukirjad õpilaste juhendamise eest käsitöönäitustel osalemisel (Näitus Kingitused emale, üle-eestiline õpilastööde näitus “Lõngatööd”

Tänutäht XI noorte laulu- ja tantsupeo õpilastööde konkursil esikoha saavutanud õpilaste juhendamise eest

*Eesti käsitööõpetajate seltsi Aita aukiri (2014)

*Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Jõgeva koguduse aukiri

*Lesk

*Tütar töötab Tallinnas trükitööstuses müügijuhina

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus