Biokütus teeks toasooja odavamaks

Alternatiivse kütuse kasutamisvõimalus suurendaks oluliselt linnaelanike turvatunnet.

“Arutasime, et on küll olemas üks niisugune meede, mille kaudu saaksime Jõgevale alternatiivkütusekatla tarvis euroraha taotleda, kuid kahjuks see meede meile täna veel ei laiene,” ütles Jõgeva linnapea Kalmer Lain.

Linnapea kinnitas, et soovib teha koostööd keskkonnaministeeriumiga, et kõnealune meede vähemalt tulevikus Jõgevale laieneks. Linn vajaks biokütusekatelt ehk puiduhakkel töötavaid seadmeid, mis läheks maksma 25 miljonit krooni.

“Sellest meetmest jagatakse raha alles esimest aastat ja on oht, et kogu raha, mis on mõeldud meetme rakendamiseks, ei suudeta kasutada. Seetõttu on mõistlik meedet muuta. Praegu eksisteerib piirang, et toetatakse biokütuse katlamajade rajamist võrkudele, mille summaarne võimsus on kuni 4 megavatti. Raha on üle 800 miljoni ja viimane otsustusvoor on aastal 2012, seega on aega suhteliselt vähe jäänud,” rääkis Lain.

Tänavu jagatakse selle meetme raha esmakordselt ja see summa on 150 miljonit krooni. Seega jääb tulevastele perioodidele väga suur osa raha.

AS Eraküte tegevjuhi asetäitja Priit Tiidu kinnitusel on Eraküte omalt poolt valmis investeerima, kuid sellel on  mõtet vaid siis, kui soojuse hind tõesti langeks ja stabiliseeruks.

“Biokütusel töötav katlamaja ei saa teha ükskõik mis tingimustel, vaid ainult siis, kui see on ka tarbijale kasulik, kui talle on tagatud mõistlik hind,” rääkis Tiit.

iii

JAANIKA KRESSA

blog comments powered by Disqus