Energia odavnemine jätkub

Augustikuu deflatsiooninumber vastas meie ootustele. Hinnad alanesid nii eelneva kuu kui eelmise aasta augustiga võrreldes 0,3 protsenti.

Eesti tarbijakorv on praeguseks odavnenud juba üle aasta. Tarbijad aga hinnalangust ei tunneta. Konjunktuuriinstituudi küsitluse järgi on vaid kuus protsenti inimestest tarbijakorvi odavnemist märganud. Järgmise 12 kuu jooksul ootab tarbijahindade langust kaks protsenti küsitletutest.

Nagu ka varasematel kuudel, mõjutas tarbijahindu peamiselt nafta odavnemine maailmaturul. See tõi omakorda kaasa Eesti mootorikütuste ja kütte hinnalanguse. Eurodes arvestatuna oli toornafta hind eelmise aasta tasemest umbes 40 protsendi võrra odavam. Nafta hind langes maailmaturul tänu naftavarude kasvule. Nafta hinda on allapoole surunud ka majanduskasvu aeglustumine arenevatel turgudel ja oodatav nafta pakkumise kasv Iraanis pärast kokkulepet Iraani tuumaprogrammi osas.

Hindade langus toetab ühelt poolt tarbimist, kuna tõstab majapidamiste reaalset ostjõudu, aga teiselt poolt survestab tootjate käivet ja kasumeid, kui müügihindade langust ei suudeta kompenseerida suurema müügikoguse või väiksemate tootmiskulude abil. Toorainete, sealhulgas nafta, hinnalangus mõjutab ka nõudlust meie kaubanduspartnerite turgudel. Kui Euroopa Liidu majandusele on nafta odavnemine üldkokkuvõttes positiivne, siis Venemaale ja Norrale tähendavad väiksemad naftatulud aeglasemat majanduskasvu.

Eurotsoonis, kus transpordi osakaal tarbijakorvis on väiksem, püsis inflatsioon augustis 0,2 protsendi juures. Samas on ka eurotsoonis hinnatõus oodatust madalamaks  jäänud ja Euroopa Keskpank langetas euroala selle aasta inflatsiooniprognoosi 0,1 protsendile. Järgmiseks aastaks ootab keskpank hindade tõusu 1,1 protsendi võrra.

Tarbijahindade langus peaks Eestis energiahindade olulise odavnemise tõttu lähikuudel jätkuma. Aasta kokkuvõttes peaks hindade langus Eestis ulatuma 0,2 protsendini. Järgmisel aastal ootame hindade tõusu 1,9 protsendi võrra, sellest 0,6 protsendipunkti tuleneb otseselt aktsiisimäärade tõstmisest.

LIIS ELMIK, Swedbanki vanemökonomist

blog comments powered by Disqus