Taliraps on enamasti külvatud

Paljudes meie maakonna põllumajandusettevõtetes on samaaaegselt viljakoristusega kestnud talirapsi ja talirüpsi külv, mis on  praeguseks enamasti juba lõpetatud. Talinisu ja -rukki külviaeg jõuab kätte septembris. Mõnel pool eelistatakse taliviljadena kasvatada mahekultuure.

Pajusi Mahetootmise Osaühingus külvati maherüpsi 60 hektarile. “Selle õlikultuuri külvipind on suurenenud, sest möödunud aastal kasvatasime seda ligi 23 hektaril,” ütles juhataja Lembit Paal. Tema sõnul turustatakse maherüps tulundusühistule Wiru Vili. “Siinse mahetootmisfirma põldudele paneme 10 hektarile vahelduvaks külviks rohumaadele kasvama maherukki, mille järele on turul üsna suur nõudlus, ” lisas ta.

Aktsiaseltsis Pajusi ABF, kus Paal samuti juhatajaks, on plaanis 400 hektarile talinisu külvata. “Talirapsi kasvatamisest tuli loobuda, sest vajame põllupinda söödavilja jaoks, mida kulub veistele aastas 4000 kuni 5000 tonni,”  lausus ta.

“Ilusad ilmad soodustavad põllutöid. Põhirõhk on praegu viljakoristamisel, seepärast lükkub talviteraviljade külv mõnevõrra edasi,” märkis Lembit Paal.

Põltsamaa vallas Mällikvere põllumajandusühistus lõpetati talirapsi külv 24. augustiks. Sealsed põllumehed külvasid talirapsi 170 hektarile. “Talinisu hakkame külvama 5. septembri paiku. Enne külvamist oleme kündnud ka maad, mis on üsna kõva, sest vihma on tulnud vähe, ” rääkis juhataja Meelis Kaljuste.

Rapsikasvatus on kasulik

Jõgeva vallas aktsiaseltsis Perevara lõpetati talirapsi külv ülemöödunud reedel. “Talirapsi on meil ikka olnud 700 hektari piires ja tänavu külvasime seda 560 hektarile. Kui saak tuleb korralik, näiteks kolm tonni hektari kohta, on talirapsi kahtlemata kasulik kasvatada,” kinnitas taimekasvatuse osakonna juhataja Kalle Kivirüüt. “Käesoleval aastal saime talirapsi neli tonni hektarilt aidakaalus, mida võib pidada väga heaks saagiks,” lisas ta.

Nädal tagasi saadi talirapsikülviga ühele poole ka Palamuse vallas tegutsevas aktsiaseltsis Evemar, kus seda külvati 150 hektarile. Juhataja Mati Everti sõnul on talirapsi külvipinda võrreldes eelmise aastaga veidi suurendatud. “Septembris külvame talinisu 400 hektarile ning praegu kestab mullaharimine külviks ettevalmistamiseks,” ütles Evert. 

Ka Sadala kandis tegutseva Miku talu peremees Sulev Tutt ütles, et talirapsi kasvatamine on tulus ettevõtmine soodsate ilmade korral. “Kui aga loodus alt veab, võid ka näppu lõigata,” nentis ta. “75hektariliselt talirapsipõllult oleme koristanud pool saaki. Ülejäänu ootab veel küpsemist,” lausus Tutt.

Külv vajab vihma 

Talirapsikülv on lõpuni jõudmas ka Laiuse Põllumajanduse Osaühingus. “Põuaste ilmade tõttu on põllumaad kuivad, justkui kataks neid tuhk. Loodame, et talinisu külvamiseks ikka vihma sajaks. Teravilja koristamiseks pole vihma vaja, kuid uue saagi alus on ikka niiskus,” ütles põllumajandusettevõtte juhataja Tiit Maripuu.

“Kohaliku ettevõtjana on rõõm jälgida omakandi põllumeeste tegemisi ja tõdeda, et praegu töötatakse kella vaatamata,” ütles Laiusel tegutseva osaühingu Merelen juhataja Ain Viik.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus