Päike rõõmustas koos suvekooli lastega

Kevadel alguse saanud suvekooli korraldamise mõte sai teoks augustikuu teisel nädalal, mil ka ilma poolest suvi kätte jõudis. Suvekoolist võtsid osa kuue-seitsmeaastased tüdrukud-poisid ning mõned nooremad õed-vennad, kokku oli lapsi 17.  Nendega tegelesid korraldajad, külalisjuhendajad ja noored vabatahtlikud. Esmaspäeva õhtul kogunesid lapsed koos vanematega Põltsamaa emadeklubi majja, kus neile tutvustati nädala plaane. Nelja päeva sisse mahtus palju: jooga, näitlemine, laulmine, muusika tegemine, meisterdamine,  joonistamine, liikumine, tantsimine, mängimine jne.

Teisipäeva hommik algas Katre juhendamisel lastejoogaga.  Üllatav oli see, et kõik lapsed tegid meelsasti harjutusi kaasa ja oskasid kuulata vaikust. Katre õpetas ka näitlejate harjutusi ja avas teatrimaailma. Lapsed said väikestes gruppides välja mõelda etenduse ja seda teistele esitada. Hiljem pandi kokku minietendus “Punamütsikese seiklused”, kus peategelane seikles läbi mitmete lugude. Etendust oli võimalik vaadata Põltsamaa kohvikutepäeval suvekooli õues. Kolmapäeval oli muusika tegemise päev. Lapsed said laulda, teha muusikat ja meisterdada rütmipilli koos juhendaja Sinnega. Suvekooli külastasid ka Põltsamaa päevakeskuse intellektipuudega noored, kellega koos lauldi ja mängiti. Külalised tõid kostiks vaarikamoosi, mis maitses saiaga ülihea. Neljapäeval oli külas Ingrid, meie linna Muhekunstnik, kes näitas laagrilistele, kuidas saab vahvasti joonistada; lastel valmisid pildid akvarellpliiatsitega. Päev lõppes omatehtud mullitajaga vahutorte puhudes. Reedel oli vabatantsu ja liikumise päev. Sellel päeval pandi rohkem rõhku ka näidendiproovile ja kohvikutepäevaks valmistumisele.

Kõikidel laagripäevadel said lapsed ka õues joosta ja mängida, juhendajateks suuremad koolitüdrukud. Väikestele meeldisidki kõige enam just suured tüdrukud, sest nad mängisid ja rääkisid nendega. Mõned lapsed valisid nende hulgast endale isegi hoidjad välja. Päeva parim osa oli aga lõunasöök, mil istuti ühiselt pika laua taha suppi sööma. Pärast einestamist pesi ja kuivatas iga laps ise oma nõud.

Korraldajatena jäime suvekooliga väga rahule. Huvilisi oli piisavalt, peaaegu kõik plaanivõetu sai tehtud, lapsed said uusi kogemusi ja oskusi, kohvikutepäeval osalemine oli edukas; ilm oli suurepärane, laagrilised rõõmsad ja tegusad.

Suur aitäh juhendajatele. Need olid Katre Põder, Sinne Saar ja Ingrid Grünvald. Noored abilised olid Anette, Dianna, Kaidi, Hele-Riin, Lea ja Ketter. Suur tänu laste vanematele, kes olid abiks lastekohvikus „Ise tehtud, hästi tehtud“. Kohvikut varustas juustuga E-Piim.

Koos suvekooliga arenes mõte ka ettevõtlike laste koolist, mis peaks käivituma sügisel. Kokkusaamiste eesmärk on kujundada lastes praktiliste tegevuste abil ettevõtlikku hoiakut, arendada koostööoskust, vastutust ning toetada nende toimetulekut igapäevases elus. Põltsamaa emadeklubi soovib antud projektiga panustada kohaliku hariduselu arendamisse, pakkuda lastele ja näidata lapsevanematele erinevaid võimalusi loovhariduseks ning elukestvaks õppeks. Samas soovitakse lapsi ja vanemaid innustada osalema aktiivselt kogukonna elus.

ANNIKA KALLASMAA

MARI-LIIS KOLK

blog comments powered by Disqus