Jõgeva valla sünnipäeval lõid meeleolu maitseküllased kohvikud

Laupäeval lõid Kuremaa alevikus Jõgeva valla 148. sünnipäeva tähistamisel õige peomeeleolu kuus eriilmelist kohvikut, mille menüüd ei olnud kehvemad nii mõnegi Tartu või Tallinna nimeka söögikoha omast.


Ettearvatult kujunes sel aastal eriti menukaks Kuremaa tuulikus avatud Hollandi stiilis kohvik, kus Hollandist pärit Jos Jansen ja tema eestlannast abikaasa Piret pakkusid madalmaa rahvustoite. Absoluutne müügihitt nende kohvikus oli space cake, mille originaalretsept sisaldab ka kanepit. Kuna Eestimaal on kanep illegaalne, asendas Piret selle meie maal kasvava põdrakanepiga. Hoolimata asjaolust, et eestipärase retseptiga kook ei tekita mingit joovet, kadus see küpsetis letilt esimesena.

Lisaks põdrakanepikoogile, pakkusid Piret ja Jos mandlirulle, kodust napoleoni kooki, marmorkooki, hollandi stiilis kartulisalatit ja iirisevahvleid (hollandi keeles stroopwafel). Rikkaliku menüüga Hollandi kohvik leidis palju positiivset tagasisidet ning kohvikupidajate mureks oli päeva lõpus vaid mustad nõud kokku korjata, sest praktiliselt kõik pakutud suupisted söödi ära. 

Koogimüügiga naiste tantsupeole

Kuremaa lossis tegutsenud naiskodukaitsjate kohvikus oli tõeliseks müügihitiks tervisejook, mis sisaldas õunamahla ja piparmünti. Küpsetistest sai letilt esimesena otsa napoleoni kook.  Lisaks koogi- ja joogimüügile, tegeleti selles kohvikus ka Naiskodukaitse organisatsiooni töö tutvustamisega. Kohviku perenaine, Sakala maleva naiskodukaitse instruktor Piret Taim ütles, et sellises improviseeritud kohvikus töötamine oli neile esmakordne kogemus. “Eks meil läks ettevalmistustega natukene kiireks, kuid kokkuvõttes kõik ikkagi õnnestus. Nüüd on kogemus olemas ja võib mõni teine kordki kusagil kohviku püsti panna,” kinnitas Piret.

Kuremaal vaarikatalu pidavad Endel ja Ene Sööt avasid laupäeval oma koduõues vaarikakohviku, kus lisaks magusatele suupistetele oli võimalik tellida soolase vahepalana ka heeringatorti. Väga esinduslikuks muutsid  kohviku ettekandjad, kes tellitu lauda tõid. Kohvikupidajad   kinnitasid, et huvi nende söögikoha vastu oli suur. Ja loomulikult oli Söötide juurest võimalik kaasa osta ka vaarikaid ja maasikaid.

Kuremaa naistantsurühm end kohvikuna välja ei reklaaminud, kuid laadal osaleti oma koogimüügipunktiga, millega koguti  raha, et pääseda tuleval aastal peetavale naiste tantsupeole. “Rühmas on kaksteist liiget ning ühe liikme tarvis on vaja  koguda nelikümmend eurot, et tantsupeol osaleda,” rääkisid Kuremaa rahvatantsunaised. Laupäeval kookide müügist küll kogu summat kokku ei saadud, kuid algus sai vähemalt tehtud. Tantsupeoni on veel aasta ning selle aja jooksul proovivad  tantsijad korraldada veel mõne heategevusliku müügi või muu sündmuse, millega raha peoleminekuks kokku saada.

Kohvikutepäeva eestvedaja Annika Tagaküla avaldas heameelt, et kohvikupidajad olid oma söögikohtade kontseptsiooni ja menüüdega palju vaeva näinud ning kõik viimse detailini läbi mõelnud. “Kõik kohvikud olid erinevad ning kõikides neis pakuti väga palju huvitavat,” kinnitas ta, toonitades, et kohvikutepäeval on olulisim kokkusaamise ja koostegemise rõõm ning eesmärk pole sellega vaid äri teha. “Kahju, et paljud suveüritused on muutunud väga kommertslikeks, kuid meie tahame oma kohvikutepäeval ärilise poole tagaplaanile jätta,” ütles ta, avaldades samas arvamust, et ükski kohvikupidaja siiski kahjumisse ei jäänud. 

Spordivõistlustel osalejaid loodetust vähem

Mõisa pargis korraldatud spordivõistlustel oli paraku vähem menu, kui loodeti. Võistlusele registreeris kaks võistkonda ning seega otsustasid korraldajad lubada osaleda ka üksiküritajatel. Spordivõistlusi kommenteerinud Eesti esikulturist Ott Kiivikas tunnistas, et osalejad polnud papist poisid. “Maailmatasemel rekordeid sel korral ei sündinud, kuid kiviheites ja põhukotiviskes nägime väga korralikke tulemusi,” kommenteeris Ott Kiivikas.

Küsimusele, kas parem on ise sporti teha või spordivõistlusi kommenteerida, ütles Kiivikas, et mõlemal on oma võlu. “Spordis saad end ise realiseerida, kuid spordi tegemine tipptasemel on ikkagi oluliselt vaevarikkam. Tulevikus, kui ma enam tippspordiga ei tegele, tuleb kindlasti kommentaatori rollis tihemini olla.”

Veel kiitis Kiivikas Kuremaa küla ja eriti tuulikut. “Minu teada olen Kuremaal esimest korda. Kõige lähemal siinkandis olen käinud Palamusel, kuid Kuremaale pole varem sattunud. Mulle väga meeldib see tuulik, mille asukoht on suurepärane. Vaade ümbrusele on väga maaliline. Fantastiliselt ilus koht,” tunnistas Kiivikas, kes ei pidanud paljuks lasta teha endast  tuuliku taustal mälestuseks pilt.

EILI ARULA

blog comments powered by Disqus