Kalevipoja rullisõidu võitis Kert Keskpaik

Pühapäeval kõrvetavas päikesepaistes toimunud Kalevipoja rullisõit tõi Jõgevamaa teedele ligi kolmsada rulluisutajat Eestist, Lätist, Venemaalt ja Soomest. Meestest võttis kõige pikemal distantsil võidu Eesti selle ala valitseja Kert Keskpaik, Adavere uisutajatest oli kolmanda kohaga edukaim Aleks Luik.


Juba kümnendat korda Jõgevamaal peetud rulluisumaraton muutis oma toimumispaika ja formaati eelmisel aastal. Kui algselt sõitsid rullitajad Tartu-Jõhvi maanteel, siis mullu viidi võistlus üle Jõgeva-Mustvee maanteele, stardiga Laiuse lossivaremete juures ning tagasipöördega Vaiatus. Ühisstardilt mindi üle eraldistardist sõidule ning seetõttu lühenes märkimisväärselt ka distants. Et 15 kilomeetri pikkust sõitu on raske maratoniks nimetada, muutus käesolevast aastast ka ürituse nimi: rulluisumaratoni asemel toimus Kalevipoja rullisõit.

Tulemus sõltub võimetest

Kui möödunud aastal põhjustas formaadi muutus osalejates veel üsna vastakaid arvamusi, siis nüüdseks on näha, et eraldistardist sõit, kus tulemus sõltub vaid iseenda võimetest, rulluisutajatele meeldib. Nii võistlusaegsetes kui ka -järgsetes kommentaarides märgiti, et see on põnevaks vahelduseks tavasõitudele ning selline formaat võiks alles jääda ka järgnevatel aastatel.

UusMaa Rullituuri kolmanda etapina sõidetud Kalevipoja rullisõidu põhidistantsil sai lõpuaja kirja 97 meest ja 31 naist. Eesti parematest olid puudu vaid Saksamaale Inzelli kiiruisuakadeemiasse õppima asunud Marten Liiv ning Norra kiiruisuakadeemias harjutav Saskia Alusalu. Praeguste plaanide kohaselt peaksid mõlemad Adavere kiiruisutajad olema stardis 23. augustil peetaval Tartu rulluisumaratonil.

Naistest oli parim Enel Kõrva

Meestest edestas Kert Keskpaik poolel võistlusmaal venelast Maksim Võssotskit nelja ning mullu Marten Liivi järel teise kohaga lõpetanud adaverelast Aleks Luike kaheksa sekundiga. Tagasiteel Vaiatust tänavuse rullituuri liidri edu natuke suurenes: lõpujoonel edestas ajaga 23.36 lõpetanud ning distantsil üle 38 km/h keskmist kiirust näidanud Keskpaik Võssotskit üheksa ning Luike üheksateistkümne sekundiga. Järgnenud kaotasid võitjale juba rohkem kui kahe minutiga. Neljas oli Lauri Koort, viies Mart Markus ja kuues lätlane Reinis Znotins.

Naistest oli ajaga 28.59 kiireim Enel Kõrva, esikolmikusse mahtusid ka venelanna Svetlana Tšumovitskaja (29.31) ja Diana Kaareste (29.49). Järgnesid Merle Kilvits, Maria Muljarova, Geidi Kruusmann jt.

Lühemal rajal parim Argen Int

Ligi 11 kilomeetri pikkuseks kujunenud lühemal distantsil võidutses Eesti rulluisulootus Argen Int, kes lõpetas ajaga 19.36. Järgmised kohad kuulusid noortele lätlastele: teine oli Haralds Dernovs, kolmas Rodzers Petaks ning neljas Janis Jurdžs. Viiendana üle finišijoone tulnud adaverelane Kermo Voitka kaotas võitjale poolteise minutiga, nädal varem Jurmalas head vormi näidanud Tuuli Vaher pidi vigastuse tõttu osalemisest loobuma. Poolmaratonis oli stardis veel mitmeid jõgevamaalasi, viiekümne parema hulka mahtusid Markus Sarap (12.), Mariin Sarap (25.), Jõgeva abilinnapea Raivo Meitus (27.), Eleandra Saaremägi (34.), Kaido Poom (36.), Tea Visse (41.) ja Piret Saare (48.). Taas oli stardis ka hiljuti 83 aastaseks saanud Erich Valksaar Pajusi vallast, distantsi läbis ta ajaga 32.46 ning sai 76 lõpetanu hulgas 66. koha.

Kuni 12-aastastele mõeldud kahekilomeetrises lastesõidus võtsid nelikvõidu lätlased, parim oli Viktor Kokins. Adaverelastest oli üheksanda kohaga parim 11-aastane Merily Susi, 8-aastane Marta Ange sai kaheteistkümnenda koha.

UusMaa Rullituuri juhib kõik kolm senist etappi võitnud Kert Keskpaik 3000 punktiga. Aleks Luik on 2942 punktiga teine ning Maksim Võsstiski 2922 punktiga kolmas. Naistest langes mõlemad varasemad etapid võitnud Saskia Alusalu mitteosalemise tõttu 19. kohale, esikolmikus on Enel Kõrva (2952), Svetlana Tšumovitskaja (2918) ja Diana Kaareste (2899). Rullituuri tänavuse hooaja viimase osavõistlusena toimub 5. septembril Tallinn Inline Skating Marathon.

MATI ALEV

blog comments powered by Disqus