Põllumehed koristavad rekordilisi odrasaake

Alates eelmisest nädalast koristatakse Jõgevamaa põldudel teravilja, mille kvaliteedi ja kvantiteediga on põllumehed rahul. Põltsamaa vallas asuva Mällikvere põllumajandusühistu odrapõllult saadi koguni selle ettevõtte tegutsemisperioodi rekordsaak.


Möödunud nädala esmaspäeval hakati Mällikvere põllumajandusühistus koristama varast otra ´Wolmari`. “Suurem jagu vilja sai võetud viiel tööpäeval ja kümnel hektarit ka laupäeval,” ütles juhataja Meelis Kaljuste. Tema sõnul koristati 240 hektari suuruselt põllult 1500 tonni otra, mis on selle teravilja suurim saak ettevõtte ajaloos. “Tänavune ilm sobis ilmselt odrakasvule. Tulemusi on andnud väetiste ja taimekaitsevahendite nõuetekohane kasutamine. Kasvatame otra `Wolmari` kolmandat aastat ning tundub, et tegemist on hea ja tuumaka seemnega sordiga. Nii tuli tänavu mahukaaluks 650 grammi liitri kohta, mida võib pidada täiesti normaalseks kaaluks,” märkis Kaljuste.

Suured kõikumised talinisusaagis

Laupäeval alustati Mällikvere põllumajandusühistus talinisu `Ramiro` koristamisega. “Selgub, et sademete hulk polegi kuigi suur olnud, sest kohati on põllul niiskusest puudugi. Põllud on üsna “kirjud” ja `Ramiro´ saak võib kõikuda poolteisest kuni kaheksa tonnini hektari kohta, põhjuseks seegi, et tegemist on paepealse põlluga,” rääkis Kaljuste.

“Teravilja müüme ühistu Vooremaa Viljakasvatajad kaudu. Kindlate lepingupartnerite olemasolu tagab raha õigeaegse kättesaamise,” lisas firmajuht.

Mällikvere põllumajandusühistus kasvatatakse ka talirapsi, mille koristamise alguseni kulub Meelis Kaljuste hinnangul veel nädal.

Kolm väga asjaliku kombainerit

Jõgeva valla aktsiaseltsis Perevara algas viljakoristus laupäeval talinisu `Ramiro` võtmisega.  “`Ramirot` kasvatame ligi 170 hektaril. Esimesel päeval koristasime 30 hektari ringis, saagiga võib rahule jääda,” ütles Perevara taimekasvatusosakonna juhataja Kalle Kivirüüt. Tema sõnul töötavad kombaineritena hiljuti tööle asunud mehed Elari Teder, Ahti Ein ja Heiki Rosin. “Nad saavad oma tööga väga hästi hakkama,” kinnitas Kivirüüt. “Kahe kombainiga koristame vilja kolmandat hooaega, kolmas kombain on aga ostetud juba varem,” lisas ta.

Kivirüüt hindas Perevara vilja kvaliteeti väga heaks. “Seda on soodustanud ka põhjalik ja oskuslik haiguste -ja umbrohutõrje. Loodame, et ilm lubab koristustöid täie hooga jätkata. Koristamist ootavad teised nisusordid. Usutavasti saavad kombainid vähem kui nädala pärast ka talirapsipõllule minna,” rääkis taimekasvatusosakonna juhataja, lisades, et odrakoristamisega tuleb Perevaras veel oodata.

Pühapäeval alustati Vaimastvere Agros odra koristamist. “Kasvatame otra 150 hektaril, esimese päevaga sai võetud 25 hektarit. Saagi suurust on praegu keeruline prognoosida. Usume, et see jääb eelmise aasta tasemele,” märkis juhataja Jaanus Teras.

“Kogu odrasaak läheb meil loomasöödaks.  Kombaini meil endal pole, küllaltki väikese teraviljapinna koristamiseks  ostame sisse teenust,” lausus põllumajandusettevõtja.

Odrapõldudelt on saagikoristust alustatud ka Torma valla firmas Vaiatu Agri. “Esimesed kogused muljume loomasöödaks,” teatas juhataja Andrus Paloots.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus